06 december 2016

Kate Bush - Before The Dawn

In de lente van 1979 begon Kate Bush aan een buitengewoon ambitieuze tournee. 

De op dat moment pas 20 jaar oude zangeres had in 1978 met The Kick Inside een droomdebuut afgeleverd en had hetzelfde jaar ook nog het minder succesvolle maar ook uitstekende Lionheart uitgebracht. 


De eerste concerten van Kate Bush waren sensationeel, zeker wanneer je ze in het juiste tijdsperspectief plaatst. Concerten met een flinke theatrale component, talloze kostuumwisselingen, draadloze microfoons en veel dans waren in 1979 nog niet vertoond, maar Kate Bush deed het en maakte diepe indruk. 


Ze betaalde er wel een hoge prijs voor. Financieel waren de concerten niet rendabel en de concerten bleken bovendien in fysiek en emotioneel opzicht loodzwaar. De concerten die Kate Bush in 1979 gaf waren dan ook lange tijd haar enige concerten, tot ze in 2014 terugkeerde voor uiteindelijk 22 concerten in het Londense Hammersmith Apollo Theatre. 


Het waren volgens de gelukkigen die er bij konden zijn en de aanwezige recensenten concerten die minstens even memorabel en legendarisch waren als de concerten die de piepjonge Kate Bush in 1979 had gegeven. 


Een aangekondigde DVD release werd vorig jaar afgeblazen, maar nu ligt er dan wel een uit 3 cd’s of 4 LP’s bestaande live-registratie in de winkel. Naar Before The Dawn zal je tevergeefs zoeken op Spotify en Apple Music, zodat je bent aangewezen op een fysiek exemplaar. Het is de prijs meer dan waard, want Before The Dawn is een live-plaat van een niveau dat je maar zelden tegen komt. 


Natuurlijk biedt Before The Dawn geen volledige afspiegeling van de concerten in 2014, want deze boden naast muziek ook heel veel visueel spektakel (er stonden meer acteurs dan muzikanten op het podium). De muziek op de live-registratie is echter prachtig. 


Op Before The Dawn wordt Kate Bush bijgestaan door een aantal ervaren muzikanten, onder wie gitarist David Rhodes, bassist John Giblin en drummer Omar Hakin. De setlist is goed voor ruim tweeënhalf uur muziek, die is onderverdeeld in drie aktes. 


In de eerste akte staan de toegankelijkere songs centraal, al zal je buiten Running Up That Hill tevergeefs wachten op de grote hits van Kate Bush. Tijdens de concerten in 2014 stonden de tracks van de albums Hounds Of Love en Arial centraal, beiden staan vrijwel volledig op de setlist. The Red Shoes moest het doen met twee songs, terwijl maar één song van 50 Words Of Snow en The Sensual World de setlist haalde (de laatste alleen de repetities). 


Het betekent ook dat geen enkele track van The Kick Inside, Lionheart, Never For Ever en The de setlist haalde, zodat Before The Dawn zeker geen goede afspiegeling biedt van het oeuvre van Kate Bush. 


Heel erg is dat niet, want alles dat Kate Bush en haar band aanraken op de live-registratie verandert in goud. Heel af en toe mis je het bijbehorende beeld (zo zijn een aantal dialogen op de tweede cd zonder de beelden oersaai), maar als de band speelt en Kate Bush zingt is het genieten. 


Misschien is het jammer dat we geen Greatest Hits selectie voorgeschoteld krijgen, maar aan de andere kant leent de stem van Kate Bush zich inmiddels wel beter voor het meer experimentele werk van haar latere platen. 


Na een dipje op de tweede schijf, is de derde schijf van de eerste tot de laatste noot genieten en voel je je stiekem toch nog deelgenoot van de unieke concerten die Kate Bush in 2014 gaf, met een geweldige versie van Cloudbusting als kers op de taart. Al met al een van de grote platen van het moment. Erwin Zijleman