30 december 2016

Clara Engel - Visitors Are Allowed One Kiss (and more)

Een jaar of twee geleden was ik enorm onder de indruk van Ashes & Tangerines van de Canadese singer-songwriter Clara Engel. 

Deze muzikante uit Toronto brengt haar muziek uit via haar bandcamp pagina en op deze pagina was het opvallend druk het afgelopen jaar. 


Maar liefst vier nieuwe titels werden toegevoegd aan de flinke lijst die er al stond, waarmee het totaal voor Clara Engel inmiddels op 17 platen staat (die wel flink variëren qua speelduur en het aantal tracks). 


Het zijn platen die tot dusver niet heel veel aandacht trekken, maar die vrijwel allemaal opvallen door hun schoonheid, intimiteit en intensiteit. 


Van de vier platen die het afgelopen jaar zijn verschenen vind ik Visitors Are Allowed One Kiss uit april vooralsnog de mooiste. Het is een plaat die maar vijf tracks bevat, maar deze tracks zijn wel goed voor 30 minuten muziek. 


Het zijn stuk voor stuk tracks die zich opvallend langzaam voortslepen. Ashes & Tangerines vergeleek ik ruim twee jaar geleden met de muziek van PJ Harvey en Patti Smith en dat zijn twee namen die ook bij beluistering van Visitors Are Allowed One Kiss regelmatig opduiken. 


Met name de wijze waarop Clara Engel zingt of haar teksten voordraagt doet denken aan het werk van Patti Smith, terwijl ik in muzikaal opzicht meer raakvlakken met de muziek van PJ Harvey hoor. 


Clara Engel maakt haar muziek vaak alleen, maar voor Visitors Are Allowed One Kiss deed ze een beroep op een groot aantal muzikanten die vanuit meerdere uithoeken van de wereld bijdroegen aan de plaat. De instrumentatie op Visitors Are Allowed One Kiss klinkt op het eerste gehoor uiterst sober, maar blijkt versierd met meerdere prachtige details. Het doet af en toe wel wat denken aan de platen van This Mortal Coil uit de jaren 80 en 90, maar Clara Engel heeft ook een duidelijk eigen geluid. 


Alle tracks op Visitors Are Allowed One Kiss volgen in grote lijnen hetzelfde recept, waardoor de plaat een bezwerende uitwerking heeft. Waar het gevaar van verveling bij dit soort platen op de loer ligt, wordt de muziek van Clara Engel alleen maar mooier en intenser. 


Hoe veelzijdig Clara Engel is wordt duidelijk wanneer je ook de andere platen die dit jaar zijn verschenen beluistert. Op het fraaie Your Halo Is A Swarm Of Bees is alleen een elektrische gitaar te horen en staan fraaie en indringende soundscapes centraal. De twee lange tracks op What Should We Leave for the Monster Tonight? sluiten weer aan op Visitors Are Allowed One Kiss, terwijl het gisteren uitgebrachte en nog groeiende Remixes elektronische accenten toevoegt aan de muziek van Clara Engel en haar muziek meer richting de ambient en avant garde trekt. 


Liefhebbers van singer-songwriters van het bezwerende soort en van muzikanten die buiten de lijntjes durven te kleuren, krijgen op de bandcamp pagina van Clara Engel toegang tot heel veel muziek van een bijzondere schoonheid. Ik zou zeker eens gaan luisteren. Erwin Zijleman


De muziek van Clara Engel kan in hoge kwaliteit worden gedownload van haar bandcamp pagina (https://claraengel.bandcamp.com). Voor 52 Canadese dollars krijg je haar complete oeuvre, maar de platen kunnen ook los worden aangeschaft. Check it out!