30 maart 2017

Chinup - Shine Bright Like A Diamond

Het fraai verpakte Shine Bright Like A Diamond van de Amsterdamse band Chinup ligt inmiddels een maand op de geduldige stapel met platen die in aanmerking komen voor een plekje op de krenten uit de pop. 

Dat is lang, want het aanbod is momenteel zo groot dat de platen op deze stapel momenteel vrijwel wekelijks volledig worden ververst. 


Shine Bright Like A Diamond van Chinup blijft echter steeds liggen omdat ik iets heb met deze plaat, al wist ik lange tijd niet precies wat. 


In eerste instantie klonken alle echo’s uit de jaren 80 en 90 op deze plaat vooral aardig of aangenaam, maar had ik  niet het idee dat de tweede plaat van de Amsterdammers een blijvertje zou zijn. Toen de afgelopen week het lentezonnetje begon te schijnen, begon Shine Bright Like A Diamond te groeien en dat doet de plaat nog steeds. 


Chinup laat zich op haar tweede plaat nadrukkelijk beïnvloeden door lo-fi bands als Pavement en Guided By Voices, maar Shine Bright Like A Diamond laat ook flarden van The Feelies, Violent Femmes, Buffalo Tom, The Strokes, Franz Ferdinand, Red Hot Chili Peppers en alle leuke Excelsior bandjes uit de jaren 90 horen, terwijl uit de jaren 70 invloeden van Television opduiken. 


Met de genoemde lo-fi bands deelt Chinup het vermogen om buiten de lijntjes te kleuren en lekker te rammelen, maar de Amsterdamse band sluit ook aan bij de stekelige maar desondanks bijzonder aangename songs van vrijwel alle andere genoemde bands. 


Op het eerste gehoor merk je vooral dat Shine Bright Like A Diamond in muzikaal opzicht lekker rammelt en in de vocalen vaak wat onvast klinkt, maar naarmate je de plaat vaker hoort valt er van alles op zijn plaats. 


Net als de betere lo-fi bands heeft Chinup genoeg aan een half uurtje, maar in het half uurtje van Shine Bright Like A Diamond komen gelukkig geen 30 songs voorbij, maar slechts 11. He zijn songs waarin steeds meer mooie en leuks te horen is. 


De ene keer hoor je een trefzeker koortje, de volgende keer een prachtig gitaarloopje, dan weer een honingzoete melodie of een onweerstaanbaar refrein. Shine Bright Like A Diamond is een plaat vol invloeden die associaties oproept met veel meer namen dan hierboven genoemd, maar de songs van Chinup vallen ook op door een eigenzinnig geluid. 


Het is een geluid dat soms stekelig is, maar net zo makkelijk bijzonder melodieus. Het is een geluid dat aangenaam kan voortkabbelen in de lentezon, maar de muziek van Chinup kan ook heerlijk ontsporen. 


Weken wist ik niet zo goed wat ik met deze plaat aan moest, maar nu de zon steeds uitbundiger gaat schijnen wordt Shine Bright Like A Diamond steeds moeilijker te weerstaan. 


Ik denk zelf inmiddels dat een Amerikaanse of Britse band met een plaat als deze goed zou zijn voor een mooie recensie op Pitchfork en zijn soortgenoten. Chinup moet het doen met heel wat minder aandacht, maar de tweede plaat van de Amsterdammers verdient echt veel en veel meer. Erwin Zijleman


Shine Bright Like A Diamond van Chinup kan digitaal worden verkregen via de streaming diensten en via iTunes. Een fysiek exemplaar kan worden besteld bij Plato: https://www.platomania.nl/album/4884296/shine-bright-like-a-diamond/chinup.

Op de bandcamp pagina van de band staat het debuut en nog wat niet officieel uitgebrachte muziek: https://chinup.bandcamp.com.