31 maart 2017

Sera Cahoone - From Where I Started

Sera Cahoone neemt de tijd voor haar platen. De oorspronkelijk uit Denver, Colorado, afkomstige, maar tegenwoordig vanuit Seattle, Washington, opererende singer-songwriter trok in 2008 voor het eerst de aandacht met de mooie rootsplaat Only As The Day Is Long en dook hierna pas in 2012 weer op met het nog veel betere Deer Creek Canyon. 

Laatstgenoemde plaat dook zelfs op in mijn jaarlijstje over 2012 en toen ik de prachtige folk en country songs van Sera Cahoone eerder deze week weer eens uit de cd speler liet komen, begreep ik direct weer waarom dat zo was. 


Na Deer Creek Canyon is het vijf jaar stil geweest, maar met From Where I Started is Sera Cahoone gelukkig weer terug. Dat ze de tijd heeft genomen voor haar nieuwe plaat zie je niet terug in de wel erg eenvoudige covert art, maar het is gelukkig wel te horen in haar muziek. 


De titel suggereert misschien dat Sera Cahoone op haar nieuwe plaat terug keert naar de wortels van haar nauwelijks opgemerkte debuut uit 2006, maar dat is niet het geval. From Where I Started borduurt voort op zijn twee voorgangers, maar kiest wel voor een net wat lichtvoetiger of luchtiger geluid. 


Ook op haar vierde plaat verwerkt Sera Cahoone vooral invloeden uit de folk en de country in haar muziek. Waar deze muziek op de vorige twee platen nog behoorlijk donker was, is From Where I Started een verrassend zonnige plaat. 


De akoestische folk en countrysongs van Sera Cahoone zijn dit keer voorzien van een warm en vaak sprankelend geluid. Verder bevatten de songs ook vaak een vleugje pop, al zal het niet voldoende zijn om roots puristen af te schrikken. 


From Where I Started bevat van die popliedjes die ervoor zorgen dat je direct nog wat lekkerder in je vel zit. Het zijn popliedjes die gemaakt lijken voor een mooie roadtrip, al is From Where I Started net zo goed een plaat om lekker bij te luieren. 


Het doet af en toe wel wat denken aan de betere platen van Sarah McLachlan, al blijft Sera Cahoone door de instrumentatie en met name door de fraaie pedal steel wel wat dichter bij de Amerikaanse rootsmuziek. 


Het klinkt allemaal bijzonder aangenaam en je hoort dat de plaat is volgespeeld door topmuzikanten, maar de meeste kracht ontleend de muziek van Sera Cahoone toch aan haar prachtige stem. Het is een stem vol warmte, maar wanneer er toch wat melancholie opduikt in de songs van Sera Cahoone, hoor je ook de emotie. 


Ik had From Where I Started al een paar keer gehoord toen ik merkte dat de songs op de plaat me steeds dierbaarder werden. De akoestische popliedjes van Sera Cahoone laten niet alleen de zon schijnen, maar doen uiteindelijk ook iets met de luisteraar. Of ik vooral lentekriebels heb van de aangename popliedjes van Sera Cahoone zal de tijd leren, maar vooralsnog schaar ik deze plaat toch onder mijn (lente)favorieten van het moment. Erwin Zijleman


From Where I Started van Sera Cahoone ligt nog niet in de meeste platenzaken, maar kan worden verkregen via haar webstore (cd/LP): http://seracahoone.limitedrun.com/products/589787-from-where-i-started