13 maart 2020

Rory Gallagher - Check Shirt Wizard: Live in '77

We zijn de afgelopen jaren al flink verwend met live-materiaal van Rory Gallagher, maar ook deze nieuwe worp is weer uitstekend, precies zoals je van de meestergitarist verwacht
Nog nauwelijks bekomen van de prachtige live-boxen van de afgelopen jaren, ligt er al weer nieuw live-materiaal van Rory Gallagher in de winkel. Dit keer gaat het om een box-set van bescheiden afmetingen, maar het is nog altijd dik twee uur muziek die we voorgeschoteld krijgen. Check Shirt Wizard: Live in '77 bevat opnamen van de tour die volgde op de release van Calling Card, een van de betere studioalbums van de Ierse muzikant, en laat Rory Gallagher in goeden doen horen. De live-set zit vol bluesy hardrock vol geweldige gitaarsolo’s, maar ook het meer ingetogen en akoestische werk heeft een plek gekregen. Een volgend eerbetoon aan deze geweldige muzikant.


Liefhebbers van de muziek van Rory Gallagher komen de afgelopen jaren echt niets tekort. Na de bijzonder fraaie reissue van het legendarische livealbum Irish Tour ’74... in 2014, was er vorig jaar de eveneens fraaie box-set Blues. Het deze week verschenen Check Shirt Wizard: Live in '77 is wat bescheidener van opzet, maar bevat nog altijd ruim twee uur muziek van de Ierse topgitarist en bluesmuzikant. 

Met name door de prachtige reissue van het legendarische Irish Tour ’74... (een box-set die ik echt iedereen kan aanraden) duikt de naam Rory Gallagher gelukkig weer met enige regelmaat op en nemen ook jonge muziekliefhebbers kennis van zijn fabuleuze gitaarspel. Dit gitaarspel staat ook weer centraal op Check Shirt Wizard: Live in '77. Het deze week verschenen live-album van Rory Gallagher bevat, zoals de titel al aangeeft, live-opnamen uit 1977 en werd opgenomen tijdens een aantal concerten in Engeland, die volgden op de release van het uitstekende album Calling Card in 1976. 

Iedereen die de muziek van Rory Gallagher kent weet wat hij of zij kan verwachten. Ook op Check Shirt Wizard: Live in '77 imponeert Rory Gallagher weer met een mix van blues en hardrock, waarin zijn onnavolgbare gitaarspel centraal staat. De solo’s vliegen je weer om de oren en het zijn solo’s van het soort dat je tegenwoordig helaas nog maar zelden hoort. 

Rory Gallagher wordt hierbij ondersteund door een band die bestaat uit een oerdegelijke ritmesectie en een uitstekende organist. De gitaarsolo’s van Rory Gallagher zijn onlosmakelijk verbonden met de jaren 70 en dat geld ook voor de rest van zijn muziek. De mix van blues en hardrock is niet zo gek ver verwijderd van die van bijvoorbeeld Deep Purple of hier en daar Led Zeppelin, maar de muziek van Rory Gallagher bevat minder poespas en biedt meer ruimte aan zijn gitaarwerk en aan invloeden uit de blues. 

Dat gitaarwerk is voornamelijk elektrisch, maar de live-set van de Ierse muzikant bood ook altijd ruimte aan akoestische intermezzo’s, die eveneens zeer de moeite waard zijn en nog wat meer invloeden uit de blues laten horen. 

Check Shirt Wizard: Live in '77 is niet zo essentieel als Irish Tour ’74... en niet zo mooi uitgevoerd als Blues, maar er valt weer genoeg te genieten, zeker omdat de setlist weer net wat anders is, zo komen vrijwel alle tracks van Calling Card voorbij, en omdat Rory Gallagher in de tweede helft van de jaren 70 op de toppen van zijn kunnen presteerde. De gitarist met het houthakkershemd leek het in de jaren 70 vooral van zijn harde werken moeten hebben, maar heeft in de decennia die volgden talloze gitaristen beïnvloed. 

De Ierse muzikant overleed in 1995 op veel te jonge leeftijd, maar gelukkig heeft hij ons flink wat goede muziek nagelaten. Hier komt nog steeds nieuwe muziek bij, want kennelijk nam hij zijn concerten standaard op, waardoor er maar interessant live-materiaal blijft verschijnen. De afgelopen jaren was Irish Tour ’74 verplichte kost en ook Blues kwam hier vorig jaar dicht bij in de buurt. Check Shirt Wizard: Live in '77 is misschien net wat minder essentieel, maar echt veel meer dan een leuk hebbedingetje. Rory Gallagher is al 25 jaar niet meer onder ons, maar vergeten doen we hem nooit. Erwin Zijleman

Koop Rory Gallagher - Check Shirt Wizard - Live In '77 op cd bij Amazon.nl voor 20,33
Koop Rory Gallagher - Check Shirt Wizard - Live in '77 op LP bij Amazon.nl voor 35,58