25 juli 2020

Courtney Marie Andrews - Old Flowers

Courtney Marie Andrews maakt indruk met een relatief sober ingekleurd breakup album met indringende songs en vocalen die overlopen van gevoel en melancholie
Sinds Honest Life staat Courtney Marie Andrews op het netvlies van een grote groep liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek en net als zijn twee voorgangers maakt ook Old Flowers weer indruk met de prachtige stem van de Amerikaanse singer-songwriter en haar van melancholie overlopende songs. Op Old Flowers doet Courtney Marie Andrews er nog een schepje bovenop, want ze levert een breakup album vol weemoed af. Het is een album dat in vocaal opzicht imponeert, maar ook de sobere en wat eigentijdsere instrumentatie zorgt er voor dat Old Flowers me nog net wat beter bevalt dan de twee uitstekende voorgangers.

De Amerikaanse singer-songwriter Courtney Marie Andrews maakte flink wat jaren zonder al te veel succes muziek, maar sinds het in 2016 verschenen Honest Life stevig werd bewierookt door zowel de critici als door liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, wordt ze gerekend tot de groten in het genre. 

Zowel Honest Life als de in 2018 verschenen opvolger May Your Kindness Remain leverden de singer-songwriter uit Phoenix, Arizona, de vergelijking op met grootheden als Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Joni Mitchell en Carole King. Dat is misschien net wat teveel eer, zelf dacht ik vooral aan Maria McKee, maar de vorige twee albums van Courtney Marie Andrews waren absoluut indrukwekkend te noemen. 

Na het vooral door folk en country beïnvloedde Honest Life, schoof de Amerikaanse singer-songwriter op May Your Kindness Remain voorzichtig op richting soul en gospel, maar wat bleef was haar geweldige stem en een flinke dosis weemoed en melancholie. De fraaie stem van Courtney Marie Andrews en flink wat melancholie zijn ook sfeerbepalend op Old Flowers. Waar Honest Life vier jaar geleden nog wat gedreven door heimwee, is Old Flowers een echt breakup album en het is er een die door de ziel snijdt. Courtney Marie Andrews verwerkt op haar nieuwe album het op de klippen lopen van een lange relatie en doet dit op indringende wijze. 

Ook in muzikaal opzicht is Old Flowers een bijzonder album. Waar op haar vorige album nog flink wat muzikanten aanschoven, werd Old Flowers gemaakt met slechts twee muzikanten en een producer. De van Bon Iver en Big Thief bekende Andrew Sarlo tekende voor de productie, terwijl Matthew Davidson (Twain) en James Krivchenia (Big Thief) de meeste instrumenten voor hun rekening namen. 

Het levert een geluid op dat afwijkt van de vorige twee albums, al hoor je dat nog niet direct in de vol ingekleurde openingstrack. In veel tracks op het album kiest Courtney Marie Andrews voor vooral met piano ingekleurde songs, al zijn er meestal ook wel accenten van drums en bas en duiken afwisselend onder andere een pedal steel, een pomporgel, een mellotron en een akoestische gitaar op. Het relatief sobere geluid past goed bij de met melancholie doordrenkte songs op het breakup album Old Flowers en het is bovendien een geluid dat de stem van de singer-songwriter uit Phoenix alle ruimte geeft. 

Door het wat meer door piano en zang gedomineerde geluid schuift Old Flowers wat op van country en folk naar 70s singer-songwriter muziek, al zijn invloeden uit de country en folk zeker niet verdwenen uit de muziek van Courtney Marie Andrews. 

De keuze voor producer Andrew Sarlo heeft ook absoluut invloed gehad op het geluid op Old Flowers. Zeker wanneer synths worden ingezet, zoals in het wonderschone Together Or Alone, klinkt het album moderner dan de vorige albums, die nog wat meer in de jaren 70 bleven hangen. Hier en daar schuurt het wat en hier en daar klinkt het zelfs wat lo-fi, met hier en daar een vleugje Big Thief, maar het past verrassend goed bij de stem van Courtney Marie Andrews. 

Het is deze stem die Old Flowers uiteindelijk weer ver boven het maaiveld uit tilt en die er voor zorgt dat ook het nieuwe album van Courtney Marie Andrews niet alleen van hoog niveau is, maar ook nog eens keihard binnen komt. Bijzonder indrukwekkend. Erwin Zijleman

De muziek van Courtney Marie Andrews is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://courtneymarieandrews.bandcamp.com.


Old Flowers van Courtney Marie Andrews is verkrijgbaar via de Mania webshop: