20 juli 2020

Samantha Crain - A Small Death

Samantha Crain keert na een aantal jaren vol tegenslag terug met een mooi en persoonlijk album, waarop ze ook haar muzikale grenzen nog eens weet te verleggen
Samantha Crain leek een paar jaar geleden nog op weg naar een glanzende carrière als singer-songwriter, maar een aantal auto-ongelukken gooiden roet in het eten. Na lange revalidatie is ze nu terug met A Small Death en het blijkt een bijzonder fraai album. Het is een album dat wordt gedragen door de zo karakteristieke stem van Samantha Crain en haar expressieve voordracht, maar het is ook een album dat indruk maakt met persoonlijke songs die in e meeste gevallen bijzonder fraai zijn ingekleurd en die zich zeker niet uitsluitend in het hokje folk laten duwen. We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar A Small Death was het wachten zeker waard.

Samantha Crain dook in 2013 op met het bijzonder fraaie Kid Face, dat terecht zeer warm werd onthaald door liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek. Vervolgens bleek dat ze in de voorliggende jaren ook al twee uitstekende albums had gemaakt, die alsnog de waardering kregen die ze al eerder verdienden. Een nieuwe ster in het genre leek geboren. 

Kid Face werd in 2015 gevolgd door Under Branch And Thorn And Tree en in 2017 door You Had Me At Goodbye. Ook de opvolgers van Kid Face waren prima albums, die niet onderdeden voor de eerdere albums, maar ze kregen toch net wat minder aandacht dan het album waarmee Samantha Crain in 2013 zo opvallend opdook. 

De afgelopen drie jaar was het betrekkelijk stil rond de singer-songwriter uit Shawnee, Oklahoma, en dat was niet voor niets. Haar gezondheid liet haar vanaf 2017 in de steek na een aantal (!) auto-ongelukken, die het haar lange tijd onmogelijk maakten om gitaar te spelen. Een periode van lange revalidatie en therapieën volgde, maar in het voorjaar van 2019 kon Samantha Crain weer de studio in en werd in Oklahoma City, Oklahoma, de basis gelegd voor A Small Death. 

De Amerikaanse singer-songwriter heeft haar nieuwe album grotendeels zelf gemaakt, want ze tekende niet alleen voor de songs, de gitaren en de zang, maar nam ook een aantal andere instrumenten en de productie van het album voor haar rekening. Uiteindelijk werd A Small Death verrijkt met de bijdragen van andere muzikanten, waardoor de relatief sobere songs op het album toch nog zijn voorzien van fraaie versiersels van onder andere bas, pedal steel, synths, accordeon en verschillende blazers. 

De vorige albums van Samantha Crain ontleenden een deel van hun kracht aan de expressieve voordracht van de singer-songwriter uit Oklahoma en aan haar bijzondere stem en die stem en voordracht spreken ook op A Small Death weer zeer tot de verbeelding. Het zorgt er voor dat het album zich makkelijk weet te onderscheiden van vergelijkbare albums.

Samantha Crain heeft Indiaanse wortels (je hoort het in de voorlaatste track), maar kreeg thuis met name de Amerikaanse folk met de paplepel ingegoten. Je hoort het nog altijd in haar songs, die ook dit keer gedreven en urgent klinken en die zich ondanks de sobere instrumentatie stevig opdringen. 

Samantha Crain heeft een aantal zware jaren achter de rug en dat hoor je op A Small Death, dat over de hele linie melancholisch klinkt. Op A Small Death kijkt Samantha Crain zeker niet alleen terug op de jaren van revalidatie, maar zeker ook op haar jeugd, die ook niet altijd makkelijk was. Ondanks alle ellende straalt A Small Death vooral kracht en optimisme uit. 

Het album valt verder op door de veelzijdigheid. Een aantal ingetogen folksongs sluit naadloos aan op het eerdere werk van Samantha Crain, maar zeker de songs waarin blazers een belangrijke rol spelen doen ook wat jazzy aan. A Small Death experimenteert incidenteel ook nog eens met net wat steviger werk en ook dat is bij Samantha Crain in goede handen. 

A Small Death is wel een album dat aandacht vraagt. Wanneer het op de achtergrond blijft er bij mij niet zo gek veel hangen, terwijl het album een enorme impact heeft wanneer je het met volledige aandacht en met de koptelefoon beluistert, waarna de bijzondere zang en de fraaie instrumentatie pas goed te horen zijn. A Small Death is al met al een waardig opvolger van de vorige albums van Samantha Crain, die nog altijd niet heel bekend is, maar inmiddels toch een mooi en indrukwekkend stapeltje albums op haar naam heeft staan. Ook dit is er weer een. Erwin Zijleman

De muziek van Samantha Crain is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://samanthacrain.bandcamp.com/album/a-small-death.


A Small Death van Samantha Crain is verkrijgbaar via de Mania webshop: