31 juli 2020

Zoë Nutt - How Does It Feel

Op het eerste gehoor misschien erg lichtvoetig, maar luister wat vaker naar het tweede album van de Amerikaanse singer-songwriter Zoë Nutt en er valt steeds meer op zijn plek
Ik had mijn eerste oordeel snel klaar: zoete countrypop met een wat atypisch stemgeluid. Het was een te snel te makkelijk oordeel. Het album van Zoë Nutt past maar zeer ten dele in het hokje countrypop en de bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante kan meerdere kanten op. Mijn oordeel schoof snel op naar mogelijke ‘guilty pleasure’, maar inmiddels vind ik het nieuwe album van Zoë Nutt echt een prima album. Het is een album met roots, pop en rock, met een aangenaam geluid, met een bijzondere stem en het is een album met prima songs. Prima voor een zomeravond, maar ook daarbuiten weet Zoë Nutt de juiste snaar te raken.

How Does It Feel is het tweede album van de Amerikaanse muzikante Zoë Nutt, maar mijn eerste kennismaking met haar muziek. Bij eerste beluistering was ik zeker niet direct overtuigd van de kwaliteiten van de singer-songwriter die werd geboren in Knoxville, Tennessee, maar inmiddels is verhuisd naar het nabij gelegen Nashville. 

Bij deze eerste beluistering hoorde ik net meer pop dan me normaal gesproken lief is en bovendien klonk de stem van Zoë Nutt me in eerste instantie wat vreemd in de oren. How Does It Feel overtuigde me misschien niet direct, maar maakte me op een of andere manier wel nieuwsgierig naar de muziek Zoë Nutt. Ik heb het album sindsdien nog flink wat keren beluisterd en inmiddels ben ik zeer gecharmeerd van het tweede album van de Amerikaanse singer-songwriter, dat zich in eerste instantie opdrong als ‘guilty pleasure’, maar inmiddels veel meer is dan dat. 

Laat ik eens beginnen bij de zang van Zoë Nutt. De muzikante uit Nashville is zeker niet voorzien van het standaard stemgeluid dat het momenteel zo goed doet in Nashville. Voor zoetgevooisde countrypop ben je bij Zoë Nutt niet helemaal aan het juiste adres, maar ze klinkt ook niet zo als de gemiddelde popprinses. De zang op How Does It Feel klinkt absoluut poppy, maar is ook soulvol, terwijl hier en daar toch ook flink wat southern twang opduikt. 

Ook in muzikaal opzicht is How Does It Feel niet zo makkelijk te categoriseren. Zoë Nutt opereert op het snijvlak van pop, rock en roots, maar heeft zeker geen doorsnee geluid. De Amerikaanse singer-songwriter heeft een goed gevoel voor lekker in het gehoor liggende popliedjes, maar waar dit soort popliedjes makkelijk kunnen vervliegen houden de songs van Zoë Nutt makkelijk de aandacht vast. 

Dat doen deze popliedjes onder andere door het tijdloze karakter en door flink te variëren. De ene keer is er wat meer pop, de andere keer wat meer rock, dan weer wat meer roots, waarbij Zoë Nutt makkelijk wisselt tussen de verschillende genres en ook zomaar vintage country kan maken. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal niet heel spannend, maar wel mooi verzorgd en van de stem van de singer-songwriter uit Nashville moet je houden of leren houden; bij mij viel alles pas na een paar keer horen op zijn plek. 

Zoë Nutt heeft ook nog eens een aantal persoonlijke songs geschreven. De Amerikaanse muzikante verloor een paar jaar geleden van de ene op de andere dag een groot deel van haar gehoor en dat was niet zonder medische ingrepen terug. Niet handig voor een muzikant en het heeft dan ook sporen nagelaten, al ben je op How Does It Feel vooral voor liefdesliedjes bij Zoë Nutt aan het juiste adres. 

How Does It Feel is een album dat op het eerste gehoor erg lichtvoetig en zelfs wat gewoontjes klinkt, maar hoe vaker ik naar het album luister hoe aangenamer maar ook hoe interessanter het allemaal wordt. How Does It Feel is hiernaast een mooie soundtrack voor een broeierige zomeravond. Het was een paar jaar geleden nog maar de vraag of Zoë Nutt een tweede album zou kunnen maken, maar haar tweede album is er en mag er zijn. Enige voorliefde voor pop is nodig om te kunnen houden van How Does It Feel, maar ook de niet al te puristisch ingestelde liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek kunnen mogelijk best uit de voeten met dit album. Erwin Zijleman