17 juli 2020

Julianna Barwick - Healing Is A Miracle

Julianna Barwick sleept je mee naar adembenemend mooie en soms surrealistische landschappen met haar even sprookjesachtige als bezwerende muziek
Healing Is A Miracle van Julianna Barwick is een album waarvoor je in de stemming moet zijn, maar als je er voor in de stemming bent valt er veel te genieten. Healing Is A Miracle is een beeldend album waarop vele lagen van de stem van de Amerikaanse muzikante prachtig samenvloeien met strijkers en elektronica. De muziek van Julianna Barwick bevat absoluut invloeden uit de ambient en new age, maar is ook spannend en avontuurlijk. Er gebeurt aan de ene kant zoveel dat het je duizelt, maar aan de andere kant is het ook een album dat zorgt voor ontspanning en innerlijke rust. Niet altijd makkelijk, wel van een hele bijzondere of zelfs unieke schoonheid.

Van het bescheiden stapeltje albums dat de Amerikaanse muzikante Julianna Barwick inmiddels op haar naam heeft staan, heb ik er twee in mijn bezit. Het zijn albums die ik mooi of zelfs prachtig vind als ik er voor in de stemming ben, maar ik moet eerlijk toegeven dat dit laatste niet heel vaak het geval is. 

De muziek van Julianna Barwick is zeker niet alledaags, bij vlagen behoorlijk experimenteel en de Amerikaanse muzikante heeft niet veel op met popliedjes met een kop en een staart. Het is bovendien muziek die vooral in het hokje ambient wordt geduwd en dat is een hokje waarmee ik niet zo heel veel heb. 

Toch kon ik The Magic Place uit 2011 en Nepenthe uit 2013 zeker waarderen. Op deze album intrigeerde Julianna Barwick met sprookjesachtige klanken, die voor een belangrijk deel waren opgebouwd met lagen die uitsluitend uit het stemgeluid van de Amerikaanse muzikante bestonden. Het is een inmiddels beproefd concept dat ook weer terug keert op het deze week verschenen Healing Is A Miracle. 

De basis voor het nieuwe album van Julianna Barwick bestond uit zelf opgenomen improvisaties, maar Sigur Rós producer Alex Somers bood de Amerikaanse muzikante de gelegenheid om deze improvisaties verder uit te werken in de studio, waar Julianna Barwick gezelschap kreeg van Sigur Rós zanger Jónsi, muzikante Mary Lattimore en de Amerikaanse muzikant en producer Nosaj Thing. Het zorgt er voor dat het geluid van Julianna Barwick nog wat sprookjesachtiger klinkt en misschien ook net wat toegankelijker. Dat laatste is in het geval van Healing Is A Miracle overigens een relatief begrip, want echt makkelijk maakt Julianna Barwick het je nooit. 

Ook op Healing Is A Miracle spelen de op elkaar gestapelde lagen met de stem van de muzikante die New York onlangs verruilde voor Los Angeles een belangrijke rol. Het zorgt voor een wat vervreemdend effect, maar het heeft ook iets bezwerends en sprookjesachtigs. Het wordt fraai gecombineerd met elektronica en strijkers die over dezelfde eigenschappen beschikken. 

Het past zo op het eerste gehoor in de hokjes ambient en new age, maar waar ik deze hokjes toch vooral associeer met wat gezapige muziek waarin niet al te veel gebeurt, is de muziek van Julianna Barwick op Healing Is A Miracle spannend en gebeurt er werkelijk van alles. De Amerikaanse muzikante maakt ook op haar nieuwe album weer beeldende muziek, maar denk zeker niet aan kabbelende bergbeekjes. Healing Is A Miracle staat garant voor prachtige of surrealistische landschappen, maar de omgeving kan snel omslaan naar donker, dreigend en onheilspellend. 

Het zorgt er voor dat ik Healing Is A Miracle waarschijnlijk niet al te vaak op zal zetten, al durf ik het ook dit keer best een prachtig album te noemen. Het is een album waarvan niet heel veel overblijft als je het op de achtergrond laat voortkabbelen, maar wanneer je je volledig onderdompelt in de muziek van Julianna Barwick blijven er maar mooie details opduiken. De ene keer sprookjesachtig mooi, de volgende keer tegendraads, dan weer dreigend. Smullen voor de liefhebber van dit genre, maar ook een iedere die zich normaal gesproken beperkt tot popsongs met een kop en een staart, zou de muziek van Julianna Barwick eens moeten ondergaan met Healing Is A Miracle als een zeer interessante optie binnen haar oeuvre. Erwin Zijleman

De muziek van Julianna Barwick is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://juliannabarwick.bandcamp.com/album/healing-is-a-miracle.


Healing Is A Miracle van Julianna Barwick is verkrijgbaar via de Mania webshop: