16 juli 2020

Kalen & Aslyn - Back Of Our Minds

Kalen en Aslyn Nash zijn van vele markten thuis, maar vinden als Kalen & Aslyn een geluid dat zowel tijdloos als eigentijds klinkt en dat zich steeds wat genadelozer opdringt
Er wordt al een tijdje heel druk gedaan over het debuut van Kalen & Aslyn en ik begrijp nu waarom. Back Of Our Minds is een immers een heerlijk album dat zowel in muzikaal als in vocaal opzicht verrast en vermaakt. Een echt debuut is het overigens niet, want Kalen en Aslyn Nash maken al heel wat jaren muziek, ook samen. Op Back Of Our Minds vermengen de twee invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, singer-songwriter muziek, blue-eyed soul en pop en creëren ze een geluid dat zich onmiddellijk opdringt en de ruimte vult met even mooie als warme klanken. Soms domineert de Amerikaanse popmuziek, soms gaat het flink de kant van de pop op, maar steeds weer word je betoverd door de mooie klanken van het Amerikaanse tweetal.

Deze week verscheen Back Of Our Minds van het Amerikaanse duo Kalen & Aslyn. Kalen & Aslyn Nash komen uit Athens, Georgia, en zijn een paar. Ze maken al heel wat jaren muziek en volgen vooralsnog een opmerkelijke weg. 

Kalen maakte deel uit van de Southern rock band Ponderosa, die twee prima albums maakte, terwijl Aslyn een soloalbum maakte en in de band van popzangeres Kesha speelde. Een paar jaar geleden besloten de twee om niet afzonderlijk muziek te maken, maar om als duo te opereren. Het werd in eerste instantie het duo DEGA, dat in 2018 debuteerde met een titelloos album vol synthpop. 

Het lijkt in niets op de muziek die de twee nu als Kalen & Aslyn maken, want Back Of Our Minds is vooral een rootsalbum. Het album opent met sfeervolle piano en pedal steel klanken, die vervolgens gezelschap krijgen van de wat lome vocalen van Kalen Nash. Heather is een track die je bij eerste beluistering al jaren lijkt te kennen en het is een track die de ruimte volledig vult met gloedvolle klanken. 

Het zijn klanken die vooral als Amerikaanse rootsmuziek zullen worden beschreven, al is het maar vanwege de voorname rol voor de pedal steel, maar het doet me op een of andere manier ook denken aan de grote singer-songwriters uit de jaren 70, met Harry Nilsson als belangrijkste exponent. 

Je begrijpt onmiddellijk waarom het label van het Amerikaanse tweetal hun debuut met zoveel bombarie heeft onthaald, want wat klinkt de openingstrack van het debuut van Kalen & Aslyn lekker. Dat ligt niet alleen aan het mooie warme geluid, maar zeker ook aan de prachtige stem van Kalen Nash. Dat er nu een debuut ligt van Kalen & Aslyn is overigens toeval, want het was eigenlijk de bedoeling dat ze allebei een soloalbum op zouden nemen, om hierna de draad weer op te pakken als DEGA. Ze kwamen er gelukkig net op tijd achter dat 1+1 twee is en soms net wat meer. 

Ook in de tweede track kiezen Kalen & Aslyn voor een mooi warm rootsgeluid, maar dit keer nemen beiden de vocalen voor hun rekening en blijkt niet alleen dat ook Aslyn Nash beschikt over een prachtige stem, maar ook dat de stemmen van de twee prachtig bij elkaar kleuren, wat associaties oproept met CSNY en Simon & Garfunkel). Het is allemaal buitengewoon vakkundig opgenomen door John Ashley (The War On Drugs, American Aquarium), die er voor heeft gezorgd dat ieder detail in de subtiele instrumentatie te horen is en dat deze instrumentatie perfect in evenwicht is met de zang. 

Kalen & Ashley vertrouwen een album lang op hun mooie stemmen, maar variëren flink met de instrumentatie en de verwerkte invloeden. Door steeds andere instrumenten in te zetten (van alle rootsy snareninstrumenten tot strijker, blazers en synths) klinkt het geluid van de twee uiterst veelzijdig en het is ook nog eens een geluid dat wordt verrijkt met invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, 70s singer-songwriter muziek, Westcoast pop, folk en blue-eyed soul. 

Het is muziek die je associeert met het Californië uit de jaren 70, maar ook in 2020 komen de warme klanken van Kalen & Aslyn uitstekend uit de verf. Kalen & Aslyn zijn twee gelouterde muzikanten die steeds weer wat anders doen, maar met Back Of Our Minds bereiken ze een creatieve piek die een stuk hoger is dan die van de vorige muzikale projecten. Ik word al weken lekker gemaakt door het label van de band, maar ze hebben echt geen woord gelogen. Heerlijk album. Erwin Zijleman

De muziek van Kalen & Aslyn is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://kalenandaslyn.bandcamp.com.


Back Of Our Minds van Kalen & Aslyn is verkrijgbaar via de Mania webshop: