08 juli 2020

Krista Shows - Prone To Wander

Het debuut van Krista Shows is wat ondergesneeuwd door de corona pandemie, maar Prone To Wander is een album dat echt alle aandacht verdient van liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek
Ondanks de corona pandemie worden nog heel veel albums uitgebracht die in het hokje Amerikaanse rootsmuziek passen. Er sneeuwt er dus ook wel eens een onder en dit dreigt te gebeuren met het debuut van Krista Shows, dat dankzij heel veel bloed, zweet en tranen tot stand kwam. Het is een opzienbarend debuut dat zomaar het eerste muzikale levensteken zou kunnen zijn van een hele grote in het genre. Krista Shows maakt muziek die diep is geworteld in de Amerikaanse rootsmuziek uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten en het is muziek die opvalt door een mooi en tijdloos geluid en die indruk maakt met de bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante. Het levert een prachtalbum op.

Krista Shows werd geboren in Texas, maar groeide op in Jackson, Mississippi, middenin de Mississippi Delta, die zo’n voorname rol speelt in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Tijdens haar studententijd verbleef ze op meerdere plekken in de VS en ging ze op zoek naar haar roeping. Vanwege de goede herinneringen aan het zingen in het koor van de kerk waarvan haar vader predikant was, besloot ze een songwriting workshop in Clarksdale, Mississippi, te volgen, waarna ze zich als startend muzikant vestigde in Asheville, North Carolina. 

Dit voorjaar zou een tijd van oogsten moeten worden, na de vele uren werken als serveerster om haar in Mississippi opgenomen debuut te bekostigen, maar de corona pandemie gooide roet in het eten. Desondanks verscheen begin mei het debuut van Krista Shows, Prone To Wander. Het is een debuut dat in eerste instantie helaas door bijna iedereen over het hoofd is gezien, maar inmiddels begint, gelukkig ook in Nederland, rond te zingen dat de Amerikaanse singer-songwriter een uitstekend debuut heeft afgeleverd. 

Luister naar Prone To Wander van Krista Shows en je hoort haar afkomst. De muziek van de Amerikaanse singer-songwriter staat bol van de invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek zoals die in het diepe zuiden van de Verenigde Staten al vele decennia wordt gemaakt en bevat zowel invloeden uit de folk en de country als uit de gospel en de soul. Haar zuidelijke afkomst hoor je ook terug in de zuidelijke tongval van Krista Shows, die overigens beschikt over een bijzonder stemgeluid. Het is een donker en doorleefd stemgeluid dat ver is verwijderd van de zoetgevooisde stemmen van de vele countrypopprinsessen die Nashville momenteel rijk is. 

Het zorgt ervoor dat Prone To Wonder rauwer en oorspronkelijker klinkt dan de meeste andere albums in het genre. Het doet me af en toe wel wat denken aan Lucinda Williams, maar de muziek van Krista Shows bevat minder invloeden uit de Texaanse rootsrock en schuurt dichter tegen de traditionele countrymuziek van een aantal decennia geleden aan. 

Prone To Wonder is een album zonder al te veel opsmuk. Krista Shows heeft zich omringd door een compacte band, die zich voor een belangrijk deel beperkt tot bas, drums en gitaren. Pedal steel, piano en een aantal achtergrondzangers voegen nog wat versiersels toe aan het geluid dat over het algemeen valt te karakteriseren als authentiek. Die authenticiteit hoor je ook in de songs, die aansluiten bij de rijke tradities van de Amerikaanse rootsmuziek, maar die uiteindelijk vooral tijdloos klinken. 

Aan de donkere stem van Krista Shows moest ik wel wat wennen, maar het zijn uiteindelijk de zang en de emotievolle voordracht die Prone To Wonder voorzien van urgentie en onderscheidend vermogen. Het is een stem die me inmiddels keer op keer bij de strot grijpt en die de mooie persoonlijke verhalen op het album voorziet van veel gevoel. Het is ook een stem die steeds mooier wordt wanneer je er eenmaal aan gewend bent. 

Het is misschien nog wat vroeg om de toekomst van Krista Shows te voorspellen, maar op basis van dit uitstekende debuut is het niet heel overdreven om te stellen dat de Amerikaanse rootsmuziek er een hele bijzondere singer-songwriter bij heeft. Ik ben vanaf nu in iedere geval fan van Krista Shows. Erwin Zijleman

De muziek van Krista Shows is verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://kristashows.bandcamp.com/album/prone-to-wander.


Prone To Wander van Krista Shows is verkrijgbaar via de Mania webshop: