07 juli 2020

Cuddle Magic - Bath

Een album opnemen met de hele band in een badkamer gepropt, je moet er maar op komen, maar Cuddle Magic deed het en het resultaat is van een bijzondere schoonheid en intimiteit
Ik had tot voor kort nog nooit van Cuddle Magic gehoord, maar een mooi verhaal moedigde me aan om eens naar het nieuwe album van de band te luisteren. Dat heb ik gedaan en ik heb er geen moment spijt van gehad. Cuddle Magic maakt op Bath indruk met mooie folky popsongs. Het zijn popsongs die sober maar zeer smaakvol zijn ingekleurd en opvallen door mooie stemmen. Door het album in een badkamer op te nemen is Bath een intiem album zonder opsmuk, dat drie kwartier lang vermaakt met mooie popliedjes waarin ook nog verrassend veel diepgang is verstopt. Een bijzonder aangename verrassing dit album.

Bij Bath, het nieuwe album van de uit Brooklyn, New York, afkomstige band Cuddle Magic, hoort een mooi verhaal. De band nam een paar jaar geleden een rijk georkestreerd en vol geproduceerd album op, maar toen de bandleden het eindresultaat beluisterden voelde het niet goed. Er was eigenlijk maar één track die wel een goed gevoel gaf en dat was de track waarvoor de band zich met een pomporgel had opgesloten in een badkamer. 

Het vormde de inspiratie voor het nieuwe album van de band, waarvoor de leden van Cuddle Magic zich met zijn allen opsloten in een met een paar microfoons uitgeruste badkamer (het was vast nog voor de corona lockdown, want zo ruim ziet de badkamer er niet uit, zie de onderstaande foto). 

Het is een bijzonder experiment dat goed is voor een mooi verhaal, maar het heeft ook nog eens goed uitgepakt. Nu had ik eerlijk gezegd nog nooit van Cuddle Magic gehoord en zonder het bijzondere verhaal was ik waarschijnlijk ook nooit aan Bath begonnen, maar sinds ik het in de badkamer opgenomen album van de band uit Brooklyn voor het eerst hoorde ben ik gehecht geraakt aan de muziek van Cuddle Magic. 

De gezamenlijke opnamesessies in een kleine ruimte hebben absoluut invloed gehad op de muziek op Bath. Het album is niet alleen behoorlijk ingetogen, maar het klinkt ook intiem. Je hoort goed dat de leden van de band elkaar niet in de weg wilden zitten, want subtiele klanken en fluisterzachte vocalen oplevert. Het zorgt er ook voor dat Bath natuurlijk en organisch klinkt, wat in deze tijden van flink geproduceerde en vaak zelfs overgeproduceerde albums een verademing is. 

Het moet behoorlijk vol zijn geweest in de badkamer in New York, want Cuddle Magic heeft zeker niet bezuinigd op de gebruikte instrumenten. Naast gitaren, keyboards en percussie werd ook nog gebruik gemaakt van een klarinet, een fluit, een mondharmonica, een trompet en het al eerder genoemde pomporgel. Het zorgt ervoor dat toch behoorlijk ingetogen geluid op het album verrassend veelkleurig is. Zeker de blazers en het pomporgel zorgen steeds weer voor fraaie accenten, die wat magie toevoegen aan het geluid van de New Yorkse band. 

Die magie wordt ook toegevoegd door de zang op het album. Cuddle Magic beschikt over meerdere fraaie stemmen, waarvan ik persoonlijk die van zangeres Kristin Slipp het mooist vind, maar ook de zangers van de band overtuigen makkelijk. In muzikaal en vocaal opzicht valt er absoluut voldoende te genieten op het nieuwe album van Cuddle Magic (als ik goed geteld heb al het vijfde album van de band), maar ook de songs van de band zijn zeer de moeite waard. 

De songs op Bath zijn over het algemeen sober en folky, maar door alle fraaie versiersels en de mooie stemmen op het album, houdt Cuddle Magic de aandacht makkelijk vast. Omdat er relatief veel gebeurd op Bath, is het ook een album dat nog wel even doorgroeit, waarna de intieme popsongs op het album alleen maar aangenamer en interessanter worden. 

Na flink wat luisterbeurten weet ik twee dingen: 1. Het is absoluut interessant om een dure studio en een producer zo af en toe eens te verruilen voor een badkamer, en 2. Cuddle Magic is een interessante band, die met Bath een heel mooi en ook heel interessant album heeft afgeleverd. Erwin Zijleman

Bath is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van Cuddle Magic: https://cuddlemagic.bandcamp.com.