26 juli 2020

Taylor Swift - Folklore

De corona lockdown inspireert Taylor Swift tot een opvallend ingetogen en sfeervol album dat veel interessanter, avontuurlijker en mooier is dan haar vorige albums
Wat doe je als een wereldtour wordt geannuleerd vanwege de corona pandemie? Het inspireerde Taylor Swift tot het maken van een album dat een stuk spannender en intiemer is dan haar vorige albums. Folklore kwam van de grond nadat Taylor Swift samen met The National’s Aaron Dessner een aantal songs had geschreven, waarna ze samen met producer Jack Antonoff nog een aantal songs toevoegde. Het levert ruim een uur muziek op en het is een uur lang goed. In muzikaal opzicht is het een stuk interessanter dan het meeste andere werk van Taylor Swift en ook in vocaal opzicht maakt ze meer indruk. Folklore kwam uit het niets, maar is een geweldige verrassing.

Van Taylor Swift leerden we de afgelopen vijftien jaar minstens twee gezichten kennen. De jonge Amerikaanse muzikante was in eerste instantie de grootste belofte van en uiteindelijk ook het grootste talent binnen de Nashville countrypop, maar ze koos in 2012 vol voor de pop. 

Het heeft haar zeker geen windeieren gelegd, maar ik had tot dusver altijd een wat dubbel gevoel bij haar albums. Aan de ene kant hoorde ik vooral wat eendimensionale en niet bijster interessante pop, terwijl Taylor Swift aan de andere kant ook altijd wel liet horen dat ze een prima zangeres en een uitstekend songwriter is. 

Hoe goed haar songs zijn werd fraai geïllustreerd door voormalig wonderkind Ryan Adams, die in 2015 Taylor Swift’s album 1989 uit 2014 opnam met zijn versies van de songs op het album. 1989 van Ryan Adams is daarom met afstand mijn favoriete Taylor Swift album. Het is een album dat nu concurrentie krijgt van een echt Taylor Swift album, want deze week verscheen uit het niets een nieuw album van de Amerikaanse muzikante. 

Taylor Swift had eigenlijk een wereldtour ter promotie van het vorig jaar verschenen Lover in haar agenda staan, maar de corona pandemie gooide roet in het eten. Taylor Swift zat, net als zovelen van ons, thuis in lockdown, toen de van The National bekende Aaron Dessner haar benaderde met het verzoek om samen muziek te maken. Uiteindelijk schreven de twee een flink aantal songs, waarvan er negen op Folklore zijn terecht gekomen. Voor de andere songs werkte Taylor Swift met topproducer Jack Antonoff, maar ook Justin Vernon (Bon Iver) schoof nog aan voor een duet. 

Ik lees hier en daar dat Taylor Swift haar eerste indie-folk of zelfs indie-rock album heeft gemaakt, maar persoonlijk hoor ik vooral pop op Folklore. Het is gelukkig wel hele interessante en hele goede pop met flarden indie-folk. Waar de vorige albums van Taylor Swift zwaar geproduceerd waren en alle kanten op schoten, is Folklore een betrekkelijk ingetogen en behoorlijk consistent album, maar de productionele hoogstandjes schieten als paddestoelen uit de grond.

Dat Taylor Swift geweldige songs kan schrijven en prima kan zingen, weten we al lang, maar het kwam nog nooit zo goed uit de verf als op Folklore. Ook Folklore is een knap geproduceerd album, maar het is wel een stuk subtieler en een stuk spannender dan we van Taylor Swift gewend zijn. Het zorgt ervoor dat Folklore keer op keer verrast met mooie klanken en arrangementen, met vaak een hoofdrol voor de piano, en dat haar stem veel mooier klinkt dan op de wat schreeuwerige popplaten die ze de afgelopen jaren uitbracht. 

Het spannende hoor je niet alleen in de instrumentatie, maar ook in de songs, die absoluut lekker in het gehoor liggen, maar veel dieper graven dan de songs op haar vorige albums. Dat doen ze overigens ook in tekstueel opzicht, want Folklore is een persoonlijk en emotioneel album. Het is een album dat me af en toe wel wat doet denken aan het briljante Norman Fucking Rockwell van Lana del Rey, dat overigens ook door Jack Antonoff geproduceerd werd. 

Ik was eigenlijk direct onder de indruk van Folklore, maar het is een album waarop veel te ontdekken valt en dat groeit en groeit. Zeker bij beluistering met het koptelefoon hoor je goed hoe knap het allemaal in elkaar steekt en hoe mooi het klinkt. Het is na de Taylor Swift van de countrypop en de Taylor Swift van de pure pop weer een andere Taylor Swift die opduikt op Folklore en het levert een onverwacht sterk album op. Erwin Zijleman

Folklore is vooralsnog alleen verkrijgbaar via de streaming media diensten. Cd en vinyl volgen in november, maar kunnen alleen deze maand besteld worden via https://store.taylorswift.com/. Er zijn een aantal verschillende uitvoeringen beschikbaar.