02 juli 2020

Snowgoose - The Making Of You

De Schotse band Snowgoose laat zich stevig beïnvloeden door Britse folk(rock) uit de jaren 60 en 70, maar vergeet ook de eigenzinnigheid van de muziekscene in Glasgow niet
Met een zangeres als Ana Sheard in de gelederen ligt het maken van authentieke Britse folk voor de hand, maar Snowgoose beperkt zich hier zeker niet toe. De band, die ook nog bestaat uit gitarist Jim McCulloch, laat zich begeleiden door flink wat smaakmakers uit de muziekscene van Glasgow en verrijkt invloeden uit de Britse folk met onder andere folkrock, psychedelica, Westcoast pop en chamber pop. Het levert een album op dat met één been in het verleden en met één been in het heden staat en dat niet alleen het oor aangenaam streelt, maar ook de fantasie uitvoerig prikkelt.

Een maand geleden werd ik zeer aangenaam verrast door het debuutalbum van de uit het Schotse Glasgow afkomstige band Avocet. Op dit album eerde de Schotse band nadrukkelijk de Britse folk uit de jaren 60 en 70, maar stond het ook open voor andere invloeden, waardoor het eerste album van Avocet zowel traditioneel en oorspronkelijk als fris en avontuurlijk klonk. 

Een maand later weet het eveneens uit Glasgow afkomstige Snowgoose me net zo te verrassen. Bij de naam Snowgoose moest ik onmiddellijk denken aan het gelijknamige album van de Britse band Camel (een jeugdliefde of jeugdzonde), maar met de muziek van Camel heeft de band Snowgoose niets te maken, al hoor ik stiekem hier en daar een vleugje prog in de muziek van de band uit Glasgow. Het zal vooral mijn fantasie zijn, want The Making Of You, het tweede album van Snowgoose, bevat vooral invloeden uit de folk, folkrock en hier en daar een vleugje Westcoast pop en psychedelica. 

Snowgoose komt zoals gezegd uit Glasgow en bestaat uit gitarist Jim McCulloch en zangeres Anna Sheard. Beiden maken of The Making Of You diepe indruk. Wanneer Anne Sheard zingt wordt je, of je het wilt of niet, mee terug genomen naar de hoogtijdagen van de Britse folk(rock) uit de jaren 60 en 70, waarbij ik vooral associaties heb met de muziek van Fairport Convention om de lat direct maar eens hoog te leggen. De zang van Anne Sheard is prachtig, maar ook Jim McCulloch laat in de openingstrack van zich horen met fraai gitaarwerk dat steeds wat voller en steviger wordt. 

Na de prachtige openingstrack kon Snowgoose bij mij geen kwaad meer doen, maar ook de andere tracks op het tweede album van de Schotse band zijn prachtig. Snowgoose bestaat in de basis uit Anna Sheard en Jim McCulloch, maar de twee krijgen op The Making Of You gezelschap van de crème de la crème van de muziekscene in Glasgow. Leden van onder andere Teenage Fanclub, Belle & Sebastian, Arab Strap, The Bluebells, Camera Obscura, Traceyanne & Danny en The Pearlfishers voorzien de muziek van Snowgoose van een lekker vol geluid, waarin naast de prachtige gitaren ook bas, drums, orgels en strijkers excelleren. 

Invloeden uit de folk zijn vanwege de prachtige stem van Anna Sheard nooit ver weg, maar de muziek van Snowgoose schiet op The Making Of You meerdere kanten op. Van veelkleurige folkrock tot bedwelmende psychedelica tot zoete chamber pop. In muzikaal en vocaal opzicht is het steeds weer smullen, maar ook de songs van Snowgoose zijn van een bijzonder hoog niveau. Het zijn songs waarin keer op keer prachtig de spanning wordt opgebouwd en meerdere genres worden verkend, maar het zijn ook songs die zo lekker in het gehoor liggen dat je er alleen maar zielsgelukkig van kunt worden. Het ene moment klinkt het gloedvol en modern, het volgende moment traditioneel en pastoraal. 

Na Avocet is Snowgoose de tweede band uit Glasgow binnen een maand die laat horen dat traditionele Britse folkrock prima kan worden gecombineerd met zeer uiteenlopende andere genres en ook bij beluistering van The Making Of You zit ik alleen maar op het puntje van mijn stoel. Snowgoose heeft een album gemaakt van een unieke schoonheid en het is een album dat echt alle aandacht verdient. Erwin Zijleman

De muziek van Snowgoose is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de band (voorraad zeer beperkt): https://glassmodern.bandcamp.com/album/the-making-of-you.


The Making Of You van Snowgoose is verkrijgbaar via de Mania webshop: