23 juli 2020

S.G. Goodman - Old Time Feeling

Wat een geweldig debuut van S.G. Goodman, die zich met haar mooie geluid, haar geweldige zang en haar sterke songs in één keer schaart onder de smaakmakers in het genre
Ik had een week geleden nog nooit van S.G. Goodman gehoord, maar wat ben ik onder de indruk van haar debuut Old Time Feeling. Ik werd onmiddellijk gegrepen door haar geweldige stem vol emotie, maar ook het geluid van haar band is prachtig, net als de productie van My Morning Jacket voorman Jim James. Old Time Feeling staat ook nog eens vol met geweldige songs en kan bovendien in meerdere hoeken van de Amerikaanse rootsmuziek uit de voeten. In eerste instantie is het vooral de stem van S.G. Goodman die je bij de strot grijpt, maar vaker ik luister hoe beter het debuut van de singer-songwriter uit Kentucky wordt.

Er zijn niet heel veel debuutalbums die binnen slechts een paar noten een onuitwisbare indruk maken, maar Old Time Feeling van S.G. Goodman is er absoluut een. Het debuutalbum van Shania Goodman uit Murray, Kentucky, opent met prachtige ruimtelijke gitaarlijnen, waarna S.G. Goodman invalt met haar stem. Het is een stem vol vuur, emotie en doorleving en het is een stem die mij onmiddellijk in een wurggreep hield. 

Ik hield direct van de stem van S.G. Goodman, maar ook de muzikanten die haar begeleiden in de openingstrack van haar debuutalbum maken indruk met even subtiel als trefzeker spel, met een prachtige gitaarsolo als kers op de taart. 

S.G. Goodman had van mij nog negen keer mogen variëren op de prachtige openingstrack, die ik in het hokje country-noir zou duwen, maar in de tweede track laat ze horen dat ze op meerdere terreinen uit de voeten kan. In deze tweede track laten haar muzikanten horen dat ze ook kunnen rocken en dat past verrassend goed bij de stem van S.G. Goodman, die in eerste instantie gemaakt lijkt voor de countrymuziek. 

In alle tracks op het album hoor je dat Shania Goodman opgroeide aan de oevers van de Mississippi en de muziek met de paplepel kreeg ingegoten. Net zoals zoveel van haar soortgenoten begon ze in het lokale kerkkoor, maar met haar debuut kan ze zomaar uitgroeien tot de selecte groep van smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek. 

Old Time Feeling bestrijkt binnen de Amerikaanse rootsmuziek een breed palet, maar S.G. Goodman kan het allemaal makkelijk aan en blijft maar de sterren van de hemel zingen. De muzikanten die haar omringen maken bijna net zoveel indruk, want wat klinkt de instrumentatie op Old Time Feeling fantastisch. Het verraadt de hand van een groot muzikant en producer en dat blijkt te kloppen, want niemand minder dan My Morning Jacket voorman Jim James produceerde het debuut van S.G. Goodman. Het is met name het bij vlagen heerlijk rauwe gitaarwerk dat keer op keer diepe indruk maakt. Het is gitaarwerk dat volgens S.G. Goodman is geïnspireerd door het titelloze debuut van Link Wray uit 1971, fantastische plaat overigens, al hoor ik dat niet echt. 

Old Time Feeling bestrijkt niet alleen verschillende genres, maar varieert ook flink met het tempo. Vooral in de wat meer ingetogen tracks hoor je goed dat de stem van S.G. Goodman niet alleen krachtig maar ook gevoelig kan klinken, wat weer prachtig contrasteert met de jankende pedal steel op de achtergrond, maar ook als het tempo flink wordt opgevoerd imponeert S.G. Goodman met haar stem. 

Het debuut van de singer-songwriter uit Kentucky heeft nog meer te bieden dan prachtige klanken en zang die je bij de strot grijpt, want ook de verhalen die S.G. Goodman op haar debuut vertelt verraden veel talent. En dan zijn er ook nog eens de songs, die zich in de meeste gevallen net zo genadeloos opdringen als de zang van de Amerikaanse singer-songwriter en keer op keer prachtig zijn opgebouwd. 

Old Time Feeling van S.G. Goodman is een debuut dat in deze rare tijden makkelijk over het hoofd gezien kan worden, maar dat zou doodzonde zijn. Het is immers ook een debuut dat aan het eind van het jaar mee kan met de beste albums in het genre en dat bovendien veel belooft voor de toekomst. S.G. Goodman: onthouden die naam! Erwin Zijleman

Voor een LP of cd ben je vooralsnog aangewezen op de webshop van S.G. Goodman: https://shop.sggoodman.net/.