28 augustus 2021

Sierra Ferrell - Long Time Coming

Sierra Ferrell levert met Long Time Coming een droomdebuut af dankzij een aantal geweldige muzikanten, maar ook zeker dankzij haar veelzijdige songs en haar fantastische stem
Het debuut van Sierra Ferrell zal zeer in de smaak vallen bij liefhebbers van wat traditionelere Amerikaanse rootsmuziek, maar ook een ieder die Amerikaanse rootsmuziek liever iets moderner heeft, zou zomaar kunnen vallen voor de vele charmes van de muzikante uit Nashville. Long Time Coming maakt immers makkelijk indruk dankzij alle uitstekende muzikanten die op het album te horen zijn, verrast met steeds weer andere invloeden en imponeert met de stem van Sierra Ferrell, die haar songs als een gelouterde countryzangeres vertolkt. Door het traditionele karakter van de muziek op het album dacht ik even dat het niets voor mij was, maar deze fraaie muzikale roadtrip is echt niet te weerstaan.


Ik ben normaal gesproken niet zo heel gek op hele traditionele Amerikaanse rootsmuziek, maar nadat ik het vorige week verschenen debuut van de Amerikaanse muzikante Sierra Ferrell in eerste instantie aan de kant had geschoven als wat te traditioneel naar mijn smaak, bleef het album vervolgens toch maar weer terug komen, tot ik er alsnog als een blok voor viel. 

Sierra Ferrell liet na haar tienerjaren de kleine landelijke gemeenschap in west Virginia waar ze opgroeide achter zich en sloot zich aan bij een groep muzikanten. Via Seattle en New Orleans is ze terecht gekomen in Nashville, Tennessee, waar ze haar debuutalbum opnam. 

Dat deed ze samen met de gelouterde producer Gary Paczosa, die eerder werkte met onder andere Alison Krauss, Dolly Parton en Sarah Jarosz. In de studio in Nashville kreeg Sierra Ferrell ook nog eens gezelschap van een heel leger aan muzikanten, onder wie topmuzikanten als Billy Strings, Sarah Jarosz, Dennis Crouch, Jerry Douglas, Tim O’Brien, Nate Leath en Stu Hibberd. 

Al deze muzikanten tekenen voor een vol en veelzijdig geluid, waarin gitaren, mandoline, banjo, dobro, lap steel en viool wat mij betreft de show stelen, maar ook de prachtige bijdragen van blazers in een aantal songs mogen niet onvermeld blijven. 

De veelzijdigheid blijft niet beperkt tot het instrumentarium op Long Time Coming, want Sierra Ferrell kijkt ook niet om een genre meer of minder. Country, folk en bluegrass domineren op het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante, maar ze kan ook uit de voeten met onder andere honky-tonk, western swing, cajun en jazz, om nog maar een paar genres te noemen. 

Het is niet overdreven om te stellen dat Sierra Ferrell op haar debuut zo ongeveer het hele palet van de Amerikaanse rootsmuziek bestrijkt, maar ze slaagt er ook nog eens in om flinke stappen door de tijd te zetten. 

Long Time Coming is zoals gezegd het debuutalbum van de muzikante uit Nashville, maar ik ken niet zoveel debuutalbums die zo fantastisch klinken als het debuut van Sierra Ferrell. Het leger aan topmuzikanten dat aanschoof voor het album speelt bijna continu de pannen van het dak en neemt je mee op een roadtrip langs de geschiedenis van de Amerikaanse rootsmuziek, waarvoor Sierra Ferrell de perfecte soundtrack aanlevert. 

Het is aan Sierra Ferrell om de prachtige klanken te voorzien van vocalen en dat doet ze op imponerende wijze. De jonge Amerikaanse muzikante is een fantastische zangeres, die haar songs met veel gevoel, doorleving en expressie vertolkt. Ze houdt zich makkelijk staande in het zo imposant ingekleurde geluid op het album en maakt song na song diepe indruk met haar zang. 

Long Time Coming is een album dat ook decennia geleden gemaakt had kunnen worden, maar ondanks het feit dat ik niet zo gek ben op traditionele Amerikaanse rootsmuziek, staat het klassieke geluid op het album me nergens tegen. Sierra Ferrell klinkt op haar debuutalbum als de grote country- en bluegrass zangeressen van heel lang geleden en ze doet er wat mij betreft niet voor onder. 

De geweldige zang van de muzikante uit Nashville grijpt je keer op keer bij de strot, waarna de fantastische instrumentatie op het album je de genadeslag geeft. Ik heb geen idee of er een markt is voor de traditionele klanken van Sierra Ferrell, maar een toptalent als dit verdient echt alle aandacht. Droomdebuut. Erwin Zijleman

De muziek van Sierra Ferrell is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://sierraferrell.bandcamp.com/album/long-time-coming.


Long Time Coming van Sierra Ferrell is verkrijgbaar via de Mania webshop: