21 september 2021

Ana Egge - Between Us

Ana Egge timmert al heel wat jaren aan de weg, maar zet nog maar eens stappen op het veelzijdige, knap in elkaar stekende, bijzonder aangename en zeer aansprekende Between Us
Ik volg de van oorsprong Canadese muzikante Ana Egge al heel wat jaren, maar het duurde even voor ze op mij een onuitwisbare indruk maakte. Dat deed de muzikante uit New York voor het eerst met het in 2018 verschenen White Tiger en hierna met het een jaar later verschenen Is It The Kiss. Het deze week verschenen Between Us vind ik nog een stuk beter. Ana Egge heeft een tijdloos singer-songwriter album gemaakt dat alle kanten op kan en herinnert aan een aantal memorabele albums in de platenkast. Between Us kan uit de voeten met folk, jazz, pop, soul en nog veel meer en alles dat Ana Egge dit keer aanraakt verandert in goud, al is het maar door haar prachtige stem.


Ana Egge werd geboren in Canada, groeide overal en nergens in de Verenigde Staten op en opereert inmiddels al weer heel wat jaren vanuit Brooklyn, New York. Ze brengt al sinds de tweede helft van de jaren 90 albums uit, maar met name de laatste jaren maakt ze wat mij betreft indruk. 

Op het in 2018 verschenen White Tiger schakelde Ana Egge tussen aan de ene kant pop en rock en aan de andere kant folk en country en deed ze me meer dan eens aan Aimee Mann denken, wat voor mij een groot compliment is. Op het een jaar later uitgebrachte Is It The Kiss schoof Ana Egge weer wat meer de kant van de folk en country op en maakte ze wederom indruk met haar stem, die me dit keer veel minder aan Aimee Mann deed denken. 

Deze week verscheen de opvolger van Is It The Kiss, Between Us. Gezien de grote verschillen tussen de vorige twee albums, verbaast het me niet dat Ana Egge in de openingstrack van haar nieuwe album weer flink anders klinkt dan ik van haar gewend ben. Het flink met blazers versierde Wait A Minute herinnert aan de Southern soul van lang geleden en ook dit is een genre dat de Canadees/Amerikaanse muzikante uitstekend aan kan. 

Between Us blijft vervolgens niet hangen in de soul en laat wederom horen dat Ana Egge alle kanten op kan. Ook op haar nieuwe album komen invloeden uit de folk en de country voorbij, maar Ana Egge kan ook opschuiven richting pop, rock, soul en jazz, om nog maar een aantal invloeden te noemen. 

Zeker wanneer blazers worden toegevoegd aan het gloedvolle geluid op het album, slaat Between Us zich als een warme deken om je heen. Dat is zeker niet alleen de verdienste van het bijzonder aangename geluid op het album, maar zeker ook van de mooie stem van Ana Egge, die nog maar heel af en toe aan Aimee Mann doet denken en continu overtuigt met mooie vocalen vol gevoel. 

Dat Between Us anders klinkt dan zijn voorgangers heeft ook zeker te maken met het feit dat Ana Egge dit keer heeft gekozen voor muzikanten buiten haar eigen bubble en dat ze een aantal songs op het album samen schreef met de Ierse muzikant Mick Flannery. 

Het nieuwe album van Ana Egge klinkt anders dan zijn voorgangers, maar klinkt op een of andere manier toch ook bekend in de horen. Het is aan de ene kant een typisch Ana Egge album, maar ik moet bij beluistering van Between Us ook met enige regelmaat aan Joni Mitchell of aan Laura Nyro denken, zonder heel precies te kunnen aangeven waarom. Het zijn overigens twee zeer aansprekende voorbeelden en ik ben niet de enige die ze noemt. 

De muzikante uit Brooklyn, New York, heeft niet alleen een veelzijdig, maar ook een zeer boeiend album afgeleverd. De instrumentatie zit vol bijzondere accenten van nogal wat instrumenten, met een hoofdrol voor blazers, gitaren en keyboards, de songs vallen op door verrassende wendingen maar ook door vakmanschap en Ana Egge zingt op haar nieuwe album werkelijk prachtig. 

Ik ben de afgelopen jaren steeds meer onder de indruk van het werk van de muzikante uit New York en het spannende, gloedvolle en prachtige Between Us doet er wat nog maar eens een schepje bovenop en is wat mij betreft het meest aansprekende album van Ana Egge tot dusver. Alle reden dus om eens kennis te maken met de muziek van deze muzikante. Ze zal je niet teleurstellen. Erwin Zijleman


Between Us van Ana Egge is verkrijgbaar via de Mania webshop: