10 november 2023

Rykarda Parasol - Tuesday Morning

Het is best lang stil geweest rond de Amerikaanse muzikante Rykarda Parasol, maar met haar nieuwe album Tuesday Morning gaat ze verder op de weg die ze met haar uitstekende vorige albums is ingeslagen
Ik ontdekte de uit San Francisco afkomstige Rykarda Parasol pas toen ze haar vierde album uitbracht, maar sindsdien heb ik haar muziek hoog zitten. Het is muziek die teruggrijpt op de psychedelische pop-noir en folk-noir die in de jaren 60 werd gemaakt aan de Amerikaanse westkust en het is muziek die wordt gedragen door de bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante. Het is een stem vol doorleving en weemoed die de muziek van Rykarda Parasol op bijzondere wijze kleurt. Ook op Tuesday Morning trekt de zang weer de meeste aandacht, maar ook de kwaliteit van de songs van Rykarda Parasol is weer dik in orde. Bijzondere muzikante met wederom een uitstekend album.



In de herfst van 2015 besprak ik The Color Of Destruction van Rykarda Parasol. Het was niet mijn eerste kennismaking met haar muziek, maar het was wel de eerste keer dat ik de tijd nam om er eens goed naar te luisteren. The Color Of Destruction was al het vierde album van de muzikante uit San Francisco en na mijn positieve oordeel over het album ben ik ook de eerste drie albums van Rykarda Parasol beter gaan beluisteren en al snel zeer gaan waarderen. 

Het leek er lange tijd op dat de Amerikaanse muzikante zou blijven steken op vier albums, maar na ruim acht jaar wachten is deze week dan eindelijk de opvolger van The Color Of Destruction verschenen. Op Tuesday Morning gaat Rykarda Parasol verder waar haar vorige album ophield, waardoor het album direct vertrouwd aanvoelt of zelfs als het spreekwoordelijke warme bad. Ook Tuesday Morning heeft weer een zeer aangename jaren 60 vibe en had net zo makkelijk 55 jaar geleden gemaakt kunnen worden in de thuisbasis van Rykarda Parasol. 

Ondanks het jaren 60 sfeertje klinkt ook het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante zeker niet gedateerd en als dat wel zo is zit het me niet in de weg. Rykarda Parasol laat ook op Tuesday Morning weer horen dat ze zeer bedreven is in het schrijven van tijdloze popsongs, die op even tijdloze wijze worden ingekleurd. Veel songs herinneren aan de muziek die in de jaren 60 aan de Amerikaanse westkust werd gemaakt, maar als Rykarda Parasol er een Franstalige track tussendoor gooit zit je direct in het Parijs van de late jaren 60 en kijkt Serge Gainsbourg goedkeurend toe. 

Rykarda Parasol tekende zelf voor de productie van het album, waarvoor ze een aantal prima muzikanten heeft ingeschakeld. Tuesday Morning klinkt niet alleen warm, maar is ook voorzien van een zeer smaakvolle instrumentatie, die vooral organisch en vaak wat psychedelisch klinkt. Het is de perfecte basis voor de stem van Rykarda Parasol en het is deze stem die ook dit keer de meeste aandacht trekt en de meeste indruk maakt. 

Het is een stem die ik ruim acht jaar geleden beschreef als een stem die bestaat uit gelijke delen Nico, Grace Slick, Patti Smith en Marianne Faithfull en vervolgens is verrijkt met een beetje PJ Harvey en wat van Siouxsie Sioux. Bij beluistering van Tuesday Morning blijft dit rijtje namen absoluut overeind, maar ik wil er wel de naam van Lana Del Rey aan toevoegen. Zeker de wat nostalgisch aandoende tracks van Lana Del Rey zijn niet heel ver verwijderd van de songs op het nieuwe album van Rykarda Parasol, die al dit soort muziek maakte toen Lana Del Ray nog als Lizzy Grant door het leven ging. 

De wat donkere stem van Rykarda Parasol heeft er voor gezorgd dat haar muziek is voorzien van labels als pop-noir en folk-noir en dat zijn op zich prima omschrijvingen voor haar songs. Het zijn songs waarvan ik acht jaar geleden heb leren houden, maar Tuesday Morning vond ik direct bij eerste beluistering een geweldig album. Het is een album dat zich aan de ene kant laat beluisteren als een vergeten klassieker uit de jaren 60, wat van Tuesday Morning een interessant zoekplaatje maakt, maar het is ook een fris popalbum dat anders klinkt dan de meeste andere popalbums van het moment. En op de kille en regenachtige herfstavonden van het moment klinkt het nog net wat lekkerder. Erwin Zijleman

De muziek van Rykarda Parasol is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://rykardaparasol.bandcamp.com/album/tuesday-morning.