18 februari 2024

Frontier Ruckus - On The Northline

Het was zeven jaar stil rond de Amerikaanse band Frontier Ruckus, maar op On The Northline laat de band uit Detroit horen dat het ook op haar zesde album weer in een blakende vorm steekt
Frontier Ruckus maakte op haar vorige twee albums indruk met een mix van Amerikaanse rootsmuziek en Britse indiepop en gitaarpop. Het na een stilte van zeven jaar verschenen On The Northline klinkt een stuk Amerikaanser, maar Frontier Ruckus is het goede gevoel voor aansprekende en mooi ingekleurde popsongs niet verloren. Direct vanaf de eerste noten maakt de band uit Detroit indruk met een warm en rijk geluid en ook dit keer betovert Frontier Ruckus makkelijk met haar lekker in het gehoor liggende popsongs. De band is in Nederland helaas nog behoorlijk onbekend, maar met albums van het niveau van Sitcom Afterlife, Enter The Kingdom en On The Northline moet dat maar eens snel gaan veranderen.



De Amerikaanse band Frontier Ruckus ontdekte ik in 2014 toen Sitcom Afterlife, het vierde album van de band uit Detroit, Michigan, verscheen. Sitcom Afterlife werd destijds vooral aangeprezen als een alt-country album, maar ik hoorde veel meer invloeden op het album, dat uiteindelijk met overtuiging mijn jaarlijstje over 2014 haalde. 

Naast invloeden uit de alt-country hoorde ik ook flink wat echo’s uit de Britse indiepop, waardoor ik Sitcom Afterlife uiteindelijk omschreef als “The La’s, The Housemartins, The Inspiral Carpets of Belle & Sebastian die zijn beland in Nashville”. Ook op het aan het begin van 2017 verschenen en minstens even sterke Enter The Kingdom hoorde ik naast invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek flink wat invloeden uit de Britse popmuziek, waarvan ik dit keer The Housemartins, Belle & Sebastian, Lloyd Cole & The Commotions, Aztec Camera en Prefab Sprout bij naam noemde. 

Sinds 2017 was het helaas stil rond de Amerikaanse band, maar bijna uit het niets is deze week het zesde album van Frontier Ruckus verschenen. Ik moet toegeven dat ik de band inmiddels vergeten was, maar bij het zien van de naam van de band borrelden onmiddellijk mooie herinneringen op. Direct bij beluistering van de openingstrack van On The Northline bloeide mijn liefde voor Frontier Ruckus weer op en inmiddels heb ik er weer een album van de band bij dat ik koester. 

Op On The Northline is Frontier Ruckus, door het vertrek van zangeres Anna Burch, gereduceerd tot een trio. Het heeft zeker gevolgen voor het geluid van de band uit Detroit, al klinkt On The Northline op een of andere manier wel vertrouwd. De Amerikaanse band moet het op haar zesde album niet alleen zonder zangeres doen, maar klinkt ook veel minder Brits dan op haar vorige twee albums. Het lijstje met namen van Britse band laat ik daarom dit keer achterwege, maar Frontier Ruckus is ook op On The Northline zeker geen dertien in een dozijn alt-country band. 

Matthew Milia tekent ook dit keer voor de aansprekende leadzang en fraai snarenwerk (gitaar en mandoline), terwijl David W. Jones het geluid van Frontier Ruckus verrijkt met banjo en achtergrondzang. Multi-instrumentalist Zachary Nichols vult de lege ruimtes met fraaie bijdragen van onder andere trompet, melodica, orgel en zaag, waarna gastmuzikanten het geluid van Frontier Ruckus nog wat verder inkleuren met bas en drums en de pedal steel, die het geluid van de band, samen met de banjo, weer wat meer de kant van de Amerikaanse rootsmuziek op duwt. 

Het nieuwe album van Frontier Ruckus klinkt in muzikaal opzicht nog wat rijker en warmer dan de vorige albums van de band en ook met de zang maakt de band uit Detroit makkelijk indruk. De verleidingskracht van de muziek van Frontier Ruckus wordt ook dit keer verder versterkt door de bijzonder lekker in het gehoor liggende songs van de Amerikaanse band. Het zijn songs die doen uitzien naar een warme en zorgeloze zomer en stiekem ook naar een betere wereld, maar ook als Frontier Ruckus alleen maar kan zorgen voor drie kwartier muzikaal vermaak verricht On The Northline makkelijk wonderen. 

Ik was persoonlijk zeer gecharmeerd van de Britse touch op de vorige twee albums van de band en daarom verheugt over het vleugje van The Beatles dat hier en daar opduikt, maar ook zonder Britse touch is de muziek van Frontier Ruckus van hoog niveau. Het is veel te lang stil geweest rond Frontier Ruckus, maar gelukkig is de band terug en wederom met een geweldig album. Erwin Zijleman

De muziek van Frontier Ruckus is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://frontierruckus.bandcamp.com/album/on-the-northline-2.


On The Northline van Frontier Ruckus is verkrijgbaar via de Mania webshop: