10 februari 2024

Madi Diaz - Weird Faith

Madi Diaz kiest op haar albums telkens weer voor een ander geluid en verruilt de rootsmuziek nu voor de indiepop en de indierock, wat overigens wederom een in kwalitatief opzicht hoogstaand album oplevert
Even was er bij mij de teleurstelling dat Madi Diaz de Amerikaanse rootsmuziek van het indringende breakup album History Of A Feeling al weer achter zich heeft gelaten, maar ook het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante is weer prachtig. Weird Faith zoekt de aansluiting bij de indiepop en indierock van het moment, met hier en daar een vleugje Americana. Het is een genre waarin de concurrentie moordend is, maar het nieuwe album van Madi Diaz ademt kwaliteit. De zang van de singer-songwriter uit Los Angeles is prachtig, de instrumentatie en productie van het album zijn al even mooi en de persoonlijke songs van Madi Diaz springen er stuk voor stuk in positieve zin uit. Fantastisch album.De Amerikaanse singer-songwriter Madi Diaz imponeerde in de zomer van 2021 met het wonderschone en ontroerende breakup album History Of A Feeling. Het is een album dat flink verschilde van haar eerdere albums, waarop de muzikante uit Los Angeles afwisselend koos voor gepolijste countrypop, radiovriendelijke rock en zwaar elektronisch ingekleurde pop. Op History Of A Feeling koos de Amerikaanse singer-songwriter, die werd opgeleid aan het prestigieuze Berklee College Of Music, echter vooral voor de Amerikaanse rootsmuziek. 

Het leverde een bijzonder album op dat van lading werd voorzien door het op de klippen lopen van haar relatie. Zeker wanneer de woede het tijdelijk won van het verdriet schuwde Madi Diaz de voorzichtige gitaaruitbarstingen niet, wat het album voorzag van veel dynamiek en van een ruw karakter. Die dynamiek en dat ruwe karakter werden prachtig vastgelegd door de vooral van Big Thief bekende producer Andrew Sarlo, die het beste in Madi Diaz naar boven wist te halen. 

Iedereen die het oeuvre van Madi Diaz kent weet inmiddels dat ze op ieder nieuw album weer een totaal andere afslag kan nemen en dat doet ze dan ook op het deze week verschenen Weird Faith. Wat mij betreft had de Amerikaanse muzikante de lijn van History Of A Feeling nog even door mogen trekken, want dat album smaakte naar veel meer. Dat lag voor Madi Diaz kennelijk anders, want invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek hebben op Weird Faith weer een flinke stap terug gedaan en hebben plaats gemaakt voor invloeden uit de indiepop en de indierock. 

Madi Diaz werkt op haar nieuwe album samen met producers Sam Cohen (Andrew Combs, Kevin Morby, Emily King) en Konrad Snyder, die ik alleen ken van het in Nederland helaas tussen wal en schip gevallen album van Joy Oladokun. De twee producers hebben het album voorzien van een wat gepolijstere productie dan die van Andrew Sarlo op het vorige album, maar ik vind het wel een zeer smaakvolle productie. Het is een productie die kwaliteit ademt en dat doet Weird Faith eigenlijk in alle opzichten. 

Madi Diaz beschikt over een mooie en herkenbare stem en vertolkt haar songs met veel gevoel, zeker wanneer nare of juist mooie ervaringen centraal staan in haar songs. Ze kan met kracht en urgentie zingen, maar ook mooi en fluisterzacht. Die dynamiek komt terug in de muziek op het album, die de uitersten niet zo vaak opzoekt als op het vorige album, maar er valt genoeg te beleven op het even mooi als aangenaam klinkende album. 

Madi Diaz kon met haar vorige album mee met de besten binnen de Amerikaanse rootsmuziek en zoekt nu aansluiting bij de top in de indierock en indiepop, al zijn invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek zeker niet helemaal verdwenen. Bij beluistering van Weird Faith moet ik met enige regelmaat denken aan het album van boygenius, wat iets zegt over de veelzijdigheid van Madi Diaz, maar ook over het talent van de muzikante uit Los Angeles, die haar songs ook dit keer vertolkt met hart en ziel. 

In een van de tracks komt Kacey Musgraves (volgende maand verschijnt haar nieuwe album) opdraven voor een bijzonder fraai duet, maar Madi Diaz houdt zich ook in haar eentje heel makkelijk staande. Ook Weird Faith is weer een stap in een andere richting voor Madi Diaz, maar het is wat mij betreft ook weer een flinke stap vooruit. Erwin Zijleman

De muziek van Madi Diaz is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://madidiaz.bandcamp.com/album/weird-faith.


Weird Faith van Madi Diaz is verkrijgbaar via de Mania webshop: