07 februari 2024

Britti - Hello, I'm Britti.

Britti heeft samen met producer Dan Auerbach en een aantal topmuzikanten een opvallend album gemaakt waarop soul en country en retro en eigentijdse klanken op bijzondere wijze samenvloeien
Het is misschien even wennen aan de bijzondere stem van Britti en aan de voor Dan Auerbach begrippen wat gepolijste productie, maar er valt uiteindelijk veel te genieten op het debuutalbum van de muzikante uit New Orleans. Britti laat zich op Hello, I’m Britti. beïnvloeden door vintage soul en country, maar ze geeft met een beetje R&B ook een eigentijdse draai aan haar muziek. Hello, I’m Britti. klinkt door de bijzondere mix van invloeden en de karakteristieke productie van Dan Auerbach anders dan de meeste andere albums in het genre en laat horen dat de Amerikaanse producer niet voor niets onder de indruk was van de eerste verrichtingen van de talentvolle Britti.De Amerikaanse muzikante Britti debuteert deze week met het toepasselijk getitelde Hello, I’m Britti. (inclusief punt) en krijgt met name in de Verenigde Staten flink wat aandacht. Britti is de artiestennaam van de in Baton Rouge, Louisiana, geboren Brittany Guerin, die de muziek thuis met de paplepel kreeg ingegoten. Ze kwam thuis in aanraking met meerdere genres en ontwikkelde zowel een liefde voor soul en R&B als voor country en blues. 

Britti coverde op jonge leeftijd op fraaie wijze Dan Auerbach’s Whispered Words (Pretty Lies) en die versie viel zeer in de smaak bij de Amerikaanse muzikant en producer, die Britti vervolgens uitnodigde in zijn studio in Nashville. Van het een kwam het ander en deze week is het door Dan Auerbach geproduceerde debuutalbum van Britti verschenen. De naam van Dan Auerbach opent deuren, waardoor Britti voor haar debuutalbum kon beschikken over een aantal topmuzikanten. Hello, I’m Britti. klinkt echt bijzonder aangenaam en is door Dan Auerbach voorzien van het retro geluid waarop hij het patent heeft. 

Britti kwam in haar jeugd in aanraking met meerdere muziekstijlen en woont tegenwoordig is New Orleans, Louisiana, wat nog altijd een muzikale smeltkroes is. Hello, I’m Britti. wordt gedomineerd door invloeden uit de soul en de country, maar ook invloeden uit de R&B en pop hebben hun weg gevonden naar het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante, waarop ook eenmaal wordt geflirt met reggae. 

Voor een Dan Auerbach productie klinkt het eerste album van Britti behoorlijk gepolijst. Hello, I’m Britti. is in een aantal tracks zelfs aan de zoete kant, maar wat mij betreft blijft Britti een album lang aan de juiste kant van de streep. Het wat zoete karakter van een aantal songs op het album heeft alles te maken met de stem van de Amerikaanse muzikante, die zowel soul als country in haar stem heeft en die vaak behoorlijk jong klinkt. Het is een stem waar ik persoonlijk even aan moest wennen, maar die me uiteindelijk wist te overtuigen. 

Dat deed Britti het eerst met de soulvolle tracks op het album, maar ook als ze een countrysnik toevoegt aan haar songs overtuigt Britti uiteindelijk bijzonder makkelijk en dat doet ze ook als ze kiest voor wat zwoelere klanken die wel wat doen denken aan Sade. Na enige gewenning hoorde ik overigens ook steeds meer de schoonheid van de productie van Dan Auerbach, die wederom tekent voor een fraai tijdloos geluid, hierbij geholpen door de gelouterde muzikanten die hij naar zijn studio in Nashville haalde. 

Na Mickey Gupton en Brittney Spencer is Britti de volgende zwarte zangeres die het kan gaan maken in het witte country bolwerk in Nashville, maar vergeleken met haar twee collega’s slaat Britti een duidelijk andere weg in. De muzikante uit New Orleans blijft ver weg van de Nashville countrypop en kiest vooral voor een veel authentieker geluid, dat invloeden uit de soul en country op fraaie wijze combineert. Het is een beproefde combinatie uit het verleden, maar de countrysoul van Britti klinkt door haar karakteristieke stem toch net wat anders. 

Dan Auerbach kiest in zijn producties wat mij betreft wat te vaak voor aangename maar weinig onderscheidende retro, maar met Hello, I’m Britti. levert hij wat mij betreft, samen met de talentvolle Britti, een voltreffer af. Erwin Zijleman

De muziek van Britti is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://britti.bandcamp.com/album/hello-im-britti.


Hello, I'm Britti. van Britti is verkrijgbaar via de Mania webshop: