14 februari 2024

Rosie Frater-Taylor - Featherweight

De Britse singer-songwriter Rosie Frater-Taylor strooit op haar album Featherweight met muzikale invloeden en muzikale en vocale hoogstandjes, wat een bijzonder fascinerend album oplevert
Soul, funk, rock, pop, folk en jazz, het zijn de belangrijkste maar niet eens alle invloeden die voorbij komen op Featherweight van Rosie Frater-Taylor. De Britse muzikante verpakt al die invloeden in songs die knap in elkaar zitten en die steeds weer verrassen met bijzondere wendingen en muzikaal vuurwerk, onder andere van de gitaren van de Britse muzikante. Rosie Frater-Taylor is een zeer getalenteerd muzikante en een zeer verdienstelijk songwriter, maar ze is ook nog eens een uitstekende zangeres met een eigen sound. Er verschijnen momenteel heel veel singer-songwriter albums, maar ik ken niet veel albums als Featherweight, dat ook nog eens vol groeipotentie blijkt te zitten.



Featherweight van de Britse muzikante Rosie Frater-Taylor kan deze maand rekenen op positieve woorden van de Britse muziekpers, wat me absoluut nieuwsgierig maakte naar het album. Omdat ik nog niet eerder met haar muziek in aanraking was gekomen ging ik er van uit dat het ging om een debuutalbum, maar het blijkt het tweede album van de muzikante uit Londen. 

Featherweight is een in muzikaal opzicht interessant album en het is ook een album van hoge kwaliteit. Het is ook een album waar ik in eerste instantie wat onrustig van werd, want Rosie Frater-Taylor springt in muzikaal opzicht graag van de hak op de tak en is bovendien niet vies van muzikale hoogstandjes, waardoor haar muziek alle aandacht opeist. 

Direct in de openingstrack jaagt de Britse muzikante er al een heel arsenaal aan genres doorheen. De openingstrack van Featherweight is jazzy, folky en funky, maar kan ook heerlijk soulvol klinken en hier en daar rocken. Er zit ook wel wat pop en R&B in de eerste track van Featherweight en ik denk dat ik er nog wel wat genres bij kan verzinnen. Het zorgt er voor dat de muziek van Rosie Frater-Taylor direct opvalt en dat is niet alleen de verdienste van het brede assortiment aan invloeden. 

Featherweight gooit er direct in de openingstrack immers ook flink wat muzikaal vuurwerk tegenaan, waarbij vooral het gitaarspel van Rosie Frater-Taylor opvalt, al speelt ook de ritmesectie fantastisch. De Britse muzikante kan uitstekend uit de voeten op haar gitaren en kiest steeds voor gitaarspel dat past bij de genres die ze verkent, al zou ik het gitaarwerk in de meeste gevallen bestempelen als jazzy.

Hiermee hebben we nog lang niet alle talenten van Rosie Frater-Taylor besproken, want ze is ook een bijzondere zangeres, die haar songs met veel expressie en met het nodige gevoel vertolkt. Ook in vocaal opzicht kiest de muzikante uit Londen nooit voor de makkelijkste weg, waardoor het even duurt voor je gewend bent aan Featherweight. Dat wordt nog wat versterkt door de complexe songs op het album, die niet alleen vol muzikale hoogstandjes zitten, maar ook continu bijzondere wendingen laten horen. 

Rosie Frater-Taylor schrijft zelf bijzondere songs, maar ze kan ook uit de voeten met de songs van anderen, wat ze laat horen met haar bijzondere vertolking van No Scrubs van TLC. Featherweight klinkt in muzikaal en vocaal opzicht en door de complexe songs totaal anders dan de andere singer-songwriter albums die de laatste tijd zijn verschenen. Zeker wanneer de muzikante uit Londen kiest voor een soort jazzrock gebeurde er wat mij betreft net wat teveel in de songs op Featherweight, maar nu ik het album wat vaker heb gehoord raak ik steeds meer onder de indruk van de muzikaliteit en eigenzinnigheid van Rosie Frater-Taylor. 

Featherweight is een album dat het best tot zijn recht komt wanneer je er met volledige aandacht naar luistert en je iedere bijzondere wending of muzikaal hoogstandje opmerkt. Ik vergelijk nieuwe muziek graag met muziek die in het verleden is gemaakt, maar dat valt bij Featherweight van Rosie Frater-Taylor niet mee. Mogelijk is er relevant vergelijkingsmateriaal in de jazz, maar daar ben ik onvoldoende in thuis. Ik hoor heel af en toe wat van Wendy & Lisa en van de vergeten Prince protegee Jill Jones, maar echt relevant is dit vergelijkingsmateriaal niet. Laten we het er maar op houden dat Rosie Frater-Taylor een bijzonder talent is met een even bijzonder album. Erwin Zijleman

De songs van Rosie Frater-Taylor zijn ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://rosiefratertaylor.bandcamp.com/album/featherweight.


Featherweight van Rosie Frater-Taylor is verkrijgbaar via de Mania webshop: