05 februari 2024

Vera Sola - Peacemaker

Vera Sola debuteerde in 2018 met een aardedonker en grotendeels onbegrepen album en keert nu terug met het net wat toegankelijkere, maar nog altijd eigenzinnige en zeer stemmige en fraaie Peacemaker
Luister naar Peacemaker van Vera Sola, het alter ego van Danielle Aykroyd, en je hoort muziek die uit een ver verleden lijkt te komen. Dat heeft deels te maken met de bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante, maar ook zeker met de uitbundige inkleuring van het album en met de genres die invloed hebben gehad op Peacemaker. Het tweede album van Vera Sola is nog altijd aan de donkere kant, maar is zeker niet zo aardedonker als haar debuutalbum. De vollere klanken maken de songs van Vera Sola net wat toegankelijker, maar voorzien deze songs ook van een bijzondere sfeer, die zich bij herhaalde beluistering van dit bijzonder mooie album steeds genadelozer opdringt.Aan het eind van 2018 verscheen Shades, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Vera Sola. Het is een album dat op mij onmiddellijk een onuitwisbare en diepe indruk maakte, al wist ik niet direct of ik het album nu mooi vond of niet. Shades leek af en toe weggelopen uit een heel ver verleden, liet zich beïnvloeden door zeer uiteenlopende genres en stijlen, viel op door bijzondere zang en was ook nog eens zo donker dat je er af en toe bang van werd. 
Ik weet inmiddels wel wat ik van Shades vind en schaar het album nu onder de mooiste en meest bijzondere albums van 2018. Alle reden dus om uit te kijken naar het nieuwe album van Vera Sola en dat album is deze week eindelijk verschenen. 

Vera Sola is overigens het alter ego van Danielle Aykroyd, die in 1989 in Los Angeles werd geboren als dochter van acteur Dan Aykroyd en actrice Donna Dixon. Na een carrière als actrice en dichter, stortte ze zich in 2018 op de muziek en dat krijgt nu een vervolg met Peacemaker. Vera Sola maakte Shades voor een belangrijk deel in haar eentje, maar werkt op haar tweede album samen met co-producer Kenneth Pattengale, die flink wat muzikanten naar de studio in Nashville haalde. Peacemaker was eigenlijk al zo goed als klaar toen de coronapandemie de muziekwereld aan het begin van 2020 stil legde, wat Vera Sola de tijd gaf om nog flink te sleutelen aan de songs. Het resultaat mag er zijn, want ik vind Peacemaker nog een stuk indrukwekkender dan het prachtige Shades. 

Peacemaker ligt voor een deel in het verlengde van zijn voorganger. Ook op haar tweede album kan Vera Sola uit de voeten in meerdere genres en ook dit keer lijkt haar muziek zo af en toe afkomstig uit de jaren 50 en 60. Peacemaker citeert nadrukkelijk uit de rock ’n roll uit de jaren 50 en kan ook uit de voeten met invloeden uit jazz, folk-noir en country-noir uit de jaren 50 en 60. Ook de stem van de Amerikaanse muzikante lijkt afkomstig uit een andere tijd. Het is een stem met hier en daar een vleugje Nico, maar het is ook een stem die makkelijk kan betoveren en die nog meer indruk maakt dan op het debuutalbum. Net als Shades is ook Peacemaker een vooral donker album, maar zo beangstigend donker als het debuutalbum van Vera Sola klinkt het nieuwe album niet en hier en daar is zelfs een lichtpuntje te zien. 

De belangrijkste verschillen tussen beide albums hoor je in de instrumentatie en de productie. Vera Sola en Kenneth Pattengale hebben het album voorzien van een wat voller, warmer en sfeervoller geluid dan was te horen op Shades. Er wordt bijzonder knap gemusiceerd op het nieuwe album van Vera Sola, met een hoofdrol voor prachtig gitaarwerk en bijzondere percussie, en dat tilt de songs op Peacemaker een flink stuk op. Het warme en gloedvolle geluid past uitstekend bij de stem van de Amerikaanse muzikante, die je meesleept in een fascinerende luistertrip. 

Het met zeer persoonlijke songs gevulde Peacemaker is hier en daar wat theatraal, maar minstens even vaak filmisch. David Lynch hoeft de beelden er alleen maar bij te verzinnen, waarbij beelden uit de nacht en rokerige nachtclubs voor de hand liggen. In muzikaal opzicht heb ik bij beluistering van Peacemaker hier en daar associaties met de muziek van Tom Waits, maar ook Leonard Cohen komt af en toe voorbij in de sfeer van de bijzondere songs op het album. Peacemaker is wat minder zwaar dan Shades, wat Vera Sola hopelijk de aandacht op gaat leveren van een breed publiek. Erwin Zijleman

De muziek van Vera Sola is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://verasola.bandcamp.com/album/peacemaker.


Prelude To Ecstasy van The Last Dinner Party is verkrijgbaar via de Mania webshop: