21 februari 2024

El Perro Del Mar - Big Anonymous

El Perro Del Mar is de toegankelijke popsongs op Big Anonymous helemaal uit het oog verloren en bedwelmt met een donkere en atmosferische maar ook wonderschone en fascinerende luistertrip
Het is heel lang stil geweest rond El Perro Del Mar, maar deze week keert de Zweedse muzikante Sarah Assbring terug met een nieuw album. Het is een album dat heel af en toe herinnert aan de muziek die ze lang geleden maakte, maar El Perro Del Mar slaat op Big Anonymous vooral andere wegen in. Het nieuwe album van de Zweedse muzikante klinkt als een aardedonkere soundtrack bij een duistere film. Atmosferische klanken worden fraai gecombineerd met de mooie stem van Sarah Assbring en beiden creëren een bijzondere sfeer. Big Anonymous is bij vlagen heel donker en melancholisch, maar de muziek van El Perro Del Mar is ook 44 minuten lang prachtig.Bij de naam El Perro Del Mar denk ik uitsluitend aan het titelloze album uit 2006 en aan From The Valley To The Stars uit 2008. Het zijn de twee albums die het alter ego van de Zweedse muzikante Sarah Assbring uitbracht na haar debuutalbum Look! It's El Perro Del Mar! uit 2005. Het is zeker niet zo dat Sarah Assbring na 2008 is gestopt met het maken van muziek, want tussen 2009 en 2016 verschenen nog drie albums van de muzikante uit Stockholm. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren dat ik naar deze albums heb geluisterd. Het zijn albums die in Nederland sowieso nauwelijks aandacht hebben gekregen, maar dat is geen excuus. 

Ik heb ze deze week wel beluisterd en vindt ze eerlijk gezegd een stuk minder goed dan de twee albums die ik wel ken van El Perro Del Mar, al zoekt de muzikante uit Stockholm wel het avontuur. Reden om weer eens te luisteren naar de muziek van Sarah Assbring is de release van Big Anonymous. Het zevende album van El Perro Del Mar is verschenen na een stilte van ruim zevenenhalf jaar en verschijnt zestien jaar na het laatste album dat ik goed ken van de Zweedse muzikante. 

Op From The Valley To The Stars uit 2008 maakte Sarah Assbring eigenzinnige popsongs. Het waren vooral folky popsongs die opvielen door bijzondere arrangementen en rijke orkestraties, maar de muziek van El Perro Del Mar had ook het onderkoelde van de Scandinavische popmuziek van dat moment. Big Anonymous doet af en toe denken aan de muziek die El Perro Del Mar in een vorig leven maakte, maar het album klinkt ook duidelijk anders. 

Gebleven zijn de bijzondere klanken, die hier en daar atmosferisch aan doen en gebleven is ook de mooie heldere stem van Sarah Assbring. Bij beluistering van Big Anonymous hoor ik echter vooral verschillen. El Perro Del Mar neemt op het nieuwe album wat meer afstand van de nog redelijk toegankelijke popsongs uit het verleden. 

Big Anonymous valt op door atmosferische klanken die langzaam overdrijven en beelden van de Scandinavische winter op het netvlies toveren. Het geluid op het nieuwe album van El Perro Del Mar wordt gedomineerd door elektronica en de wolken elektronica die overdrijven doen wat mysterieus aan. Het wordt gecombineerd met de mooie stem van Sarah Assbring, die wat mij betreft mooier is gaan zingen. 

De tracks op het nieuwe album van El Perro Del Mar creëren een bijzondere sfeer en die wordt versterkt door de fraaie wijze waarop de Zweedse muzikante de spanning opbouwt in haar muziek. Sarah Assbring is de popsong met een kop en een staart absoluut wat uit het oog verloren, maar Big Anonymous is zeker geen ontoegankelijk album. De tien tracks op het album laten zich beluisteren als één lange luistertrip en het is een luistertrip van een bijzondere schoonheid. 

Zowel in muzikaal als in vocaal opzicht is de muziek van El Perro Del Mar hier en daar bijna verstild, maar door alle subtiele details gebeurt er ook van alles in de stemmige klanken op het album. De muziek van El Perro Del Mar klinkt op Big Anonymous een stuk donkerder dan op de albums uit het verleden en bij vlagen zelfs aardedonker, maar wanneer je eenmaal gegrepen wordt door de vaak bezwerende klanken komt er steeds meer moois aan de oppervlakte. Het is absoluut even wennen, maar ik ben uiteindelijk heel blij met de terugkeer van El Perro Del Mar. Erwin Zijleman

De muziek van El Perro Del Mar is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Zweedse muzikante: https://elperrodelmar.bandcamp.com/album/big-anonymous.


Big Anonymous van El Perro Del Mar is verkrijgbaar via de Mania webshop: