09 februari 2024

Elena Setién - Moonlit Reveries

De Spaanse muzikante Elena Setién maakt op het eerste gehoor behoorlijk ongrijpbare en bijna minimalistische muziek, maar als alle puzzelstukjes in elkaar grijpen blijkt ook Moonlit Reveries weer een mooi album
Ik heb de muziek van Elena Setién in het verleden vaak te snel terzijde geschoven. Ze maakt immers muziek die zeker niet makkelijk is of zelfs wat tegen de haren instrijkt en ook aan de zang van de Spaanse muzikante moet je absoluut even wennen. Ook haar nieuwe album Moonlit Reveries verdween daarom meerdere keren snel uit beeld, maar uiteindelijk ben ik toch best onder de indruk van dit avontuurlijke album, waarop uiteindelijk veel op zijn plek valt. Het is een album dat moeilijk is in te delen en lastig is te beschrijven, maar na enige gewenning is Moonlit Reveries van Elena Setién zeker niet zo ontoegankelijk als het op het eerste gehoor misschien lijkt.


Twee jaar geleden besprak ik Unfamiliar Minds van de Baskische muzikante Elena Setién. Het was niet mijn eerste kennismaking met haar muziek, maar het vierde album van Elena Setién beviel me een stuk beter dan zijn drie voorgangers, al heb ik naderhand wel een enorm zwak gekregen voor Another Kind Of Revolution uit 2019. Unfamiliar Minds omschreef ik als een bijzondere soundtrack waarbij je zelf de beelden mocht verzinnen en bijzonder was het album zeker. 
Elena Setién maakte indruk met een bijna minimalistische, soms experimentele maar ook verrassend beeldende instrumentatie en trok bovendien de aandacht met haar bijzondere zang, die de songs op het album een geheel eigen karakter gaf. 

Onlangs verscheen het vijfde album van de muzikante die afwisselend in San Sebastian en in Denemarken woont en ook Moonlit Reveries is weer geen heel toegankelijk album. Het album opent met ingetogen klanken en de karakteristieke zang van de Spaanse muzikante, die aandacht trekt met haar Spaanse tongval, maar ook met haar bijzondere stem, die misschien niet per definitie mooi is, maar je wel makkelijk raakt. De openingstrack blijft betrekkelijk sober, maar trekt wel de aandacht met bijzondere percussie. 

Moonlit Reveries werd opgenomen in Chicago, waarbij Elena Setién onder andere een beroep op de van Wilco bekende meesterdrummer Glenn Kotche. De Spaanse muzikante deed verder het meeste zelf en tekende ook voor de productie van het album. Net als zijn voorgangers is ook Moonlit Reveries zeker geen makkelijk album. De instrumentatie is ook dit keer bijna minimalistisch, maar de combinatie van klanken heeft ook vaak wat tegendraads. Op een of andere manier werkt het echter wel en combineren de mooie en bijzondere klanken opvallend goed met de stem van Elena Setién. 

Het is lastig om Moonlit Reveries in een hokje te duwen of in de tijd te plaatsen. Voor het hokje pop is de muziek van de Spaanse muzikante te experimenteel, maar voor het hokje avant garde hebben haar songs een te duidelijke kop en staart. Moonlit Reveries heeft hier en daar een psychedelisch jaren 60 of een Nico sfeer, maar het is ook een album dat alleen maar uit het heden kan komen. Veel songs op het nieuwe album van Elena Setién lijken nergens heen te gaan, tot opeens alles toch weer op zijn plek valt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de zang van de Baskische muzikante, die over een behoorlijk groot bereik beschikt. 

In muzikaal opzicht zijn de songs van Elena Setién redelijk minimalistisch, maar het zijn ook intrigerende songs, waaraan het fascinerende drumwerk van Glen Kotche nog een extra dimensie toevoegt. Moonlit Reveries is een album dat je bij snelle en oppervlakkige beluistering waarschijnlijk snel terzijde schuift, want het duurt even voordat alles op zijn plek valt. 

Ik ben zelf blij dat ik, na mijn goede ervaringen met Unfamiliar Minds en later ook met Another Kind Of Revolution, tijd heb gestoken in het nieuwe album van Elena Setién, want ik hoor steeds meer moois op het razend knap in elkaar stekende Moonlit Reveries, dat in bijna niets lijkt op andere albums die ik de laatste tijd heb beluisterd. Het is dan ook jammer dat de muziek van Elena Setién zo weinig aandacht krijgt. Ook haar nieuwe album verdient een beter lot. Erwin Zijleman

De muziek van Elena Setién is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Spaanse muzikante: https://elenasetien.bandcamp.com/album/moonlit-reveries.


Moonlit Reveries van Elena Setién is verkrijgbaar via de Mania webshop: