07 februari 2024

Blair Borax - Tender Lately

Blair Borax is een van de vele singer-songwriters die deze week de aandacht probeert te trekken met een nieuw album en slaagt daar wat mij betreft glansrijk in dankzij een aangenaam geluid en een opvallende stem
Ik was eigenlijk direct bij eerste beluistering zeer gecharmeerd van Tender Lately, het tweede album van de uit Portland, Oregon, afkomstige singer-songwriter Blair Borax. In eerste instantie niet door de lekker in het gehoor liggende songs met invloeden uit de folk, jazz en pop en ook niet door het zeer smaakvolle en warm klinkende geluid op het album. Het was immers vooral de stem van Blair Borax die mijn aandacht trok. Het is een stem die niet iedereen als mooi zal bestempelen, maar het is wel een stem die iets met je doet en ook blijft doen. Tender Lately sprong er daarom in het aanbod van deze week makkelijk uit voor mij en verdient echt veel meer aandacht dan het album tot nu toe krijgt.Iedere week verschijnen er meerdere albums van vrouwelijke singer-songwriters en slechts een klein deel van deze albums krijgt (voldoende) aandacht van de internationale muziekpers. De resterende albums moeten vechten om deze aandacht en hebben eigenlijk alleen een kans wanneer je bij snelle en vluchtige beluistering hoort wat deze albums bijzonder maakt. Wat dat betreft geef ik het deze week verschenen Tender Lately van de Amerikaanse singer-songwriter Blair Borax een kans. 

Ik was zelf immers vrij snel gecharmeerd van de bijzondere stem van de muzikante uit Portland, Oregon. De stem van Blair Borax klinkt anders dan de meeste andere stemmen in het genre en het is een stem die vrijwel onmiddellijk wat met je doet. Dat hoeft niet per se positief te zijn, want ik denk dat lang niet iedereen de stem van Blair Borax mooi vindt, maar ik heb wel wat met de zang op Tender Lately. 

Het is zang die soms wel wat heeft van de eigenzinnige folkzangeressen die in de jaren 60 aan de weg timmerden binnen de psychedelische folk, maar ik hoor ook wel wat van eigenzinnige zangeressen van het moment als Regina Spektor, Adrianne Lenker en vooral Haley Heynderickx. De Britse muziekwebsite Americana UK komt in de paar regels die het heeft opgeschreven over het album tot een vergelijking met Anna Tivel, Kassi Valazza en Alela Diane en ook daar zit wel wat in, maar echt raak is het ook niet. 

Uiteindelijk houdt geen enkele vergelijking heel lang stand, dus laat ik het er maar op houden dat Blair Borax beschikt over een bijzondere stem en persoonlijk vind ik het een hele mooie stem. Het is een stem die in ieder geval de aandacht vestigt op Tender Lately, wat overigens het tweede album van Blair Borax is. 

Vervolgens hoor je dat de muzikante uit Portland veel meer te bieden heeft dan een aparte stem. Zo schrijft ze persoonlijke en zonder uitzondering aansprekende songs, die zich makkelijk opdringen en lekker blijven hangen. Het zijn songs die in het hokje indiefolk passen, maar de Amerikaanse muzikante flirt ook zeker met folkpop en stopt bovendien wat jazzy elementen in haar songs. 

Ook in muzikaal opzicht kleurt Tender Lately wat netter binnen de lijntjes dan met de zang, maar Blair Borax heeft absoluut een sfeervol klinkend album gemaakt. De meeste songs op het album hebben in de basis genoeg aan mooi akoestisch gitaarspel en de bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante, maar extra bijdragen van onder andere de pedal steel, elektrische gitaar en subtiele blazers maken het geluid op Tender Lately net wat voller en warmer. Ook wanneer extra accenten worden toegevoegd aan het mooie gitaarspel blijft de instrumentatie betrekkelijk ingetogen, waardoor de stem van Blair Borax centraal blijft staan, wat een verstandig besluit is. 

Door te schakelen tussen uiterst ingetogen en net wat uitbundiger klinkende songs heeft Blair Borax ook nog eens een gevarieerd album afgeleverd. Het is een album dat ik keer op keer met heel veel plezier beluister en dat in handen van veel vrouwelijke singer-songwriters na een tijdje misschien wat gewoontjes zou worden, maar bij Blair Borax is er altijd die stem die van Tender Lately iets bijzonders maakt. Of Blair Borax een blijvertje is zal de tijd leren, maar voorlopig ben ik erg gehecht aan dit album en kijk ik met hoge verwachtingen uit naar haar volgende verrichtingen. Erwin Zijleman

De muziek van Blair Borax is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://blairborax.bandcamp.com/album/tender-lately.