22 juni 2024

Been Stellar - Scream From New York, NY

Het is momenteel wat rustig wanneer het gaat om nieuwe interessante gitaarbands, maar met Scream From New York, NY van Been Stellar heeft The Big Apple echt een hele sterke troef in handen
De naam van de New Yorkse band Been Stellar zoemt al een tijdje rond en na beluistering van het debuutalbum van de band begrijp ik waarom. Been Stellar is het Amerikaanse antwoord op al die leuke gitaarbands die de afgelopen jaren uit het Verenigd Koninkrijk en met name uit Ierland kwamen. Net als deze bands is Been Stellar niet vies van postpunk, maar de band uit New York laat zich breder beïnvloeden en vindt een deel van de inspiratie in de goed gevulde archieven van de eigen stad. Met name de songs en het gitaarwerk op het album vallen in positieve zin op, maar ook de zang bevalt me steeds beter. Ik was wel weer eens toe aan een leuke nieuwe gitaarband en Been Stellar is er absoluut een.



Met name het Ierse Dublin was de afgelopen jaren hofleverancier van interessante nieuwe gitaarbands met een flink zwak voor postpunk. De nieuwe aanwas lijkt in Dublin momenteel wat opgedroogd, maar gelukkig duiken er ook elders interessante nieuwe gitaarbands op. Met afstand de meest opwindende gitaarplaat die ik tot dusver in 2024 heb gehoord komt uit New York, want dat is de thuisbasis van Been Stellar. 

Been Stellar bestaat inmiddels een jaar of vijf en zocht de inspiratie in eerste instantie in de eigen stad. Invloeden van met name Television en The Strokes zijn nog altijd duidelijk hoorbaar in de songs van de Amerikaanse band, maar toen de coronapandemie de muziekindustrie tijdelijk stil legde was er voor Been Stellar alle tijd om zich breder te oriënteren. 

Die bredere oriëntatie heeft er voor gezorgd dat op het debuutalbum van de band vooral meer invloeden uit de postpunk zijn te horen, maar Scream From New York, NY klinkt toch weer anders dan de albums van de Britse en Ierse bands die de afgelopen jaren aan de weg timmerden met door postpunk beïnvloede muziek en heeft zich minstens evenveel laten beïnvloeden door het eveneens uit het eigen New York afkomstige Interpol als door Britse postpunk bands. 

Een verschil met de Britse bands dat me uitstekend bevalt is dat Been Stellar niet kiest voor de wat mij betreft vooral irritante praatzang. Met voorman Sam Slocum beschikt de band misschien niet over de allerbeste zanger, maar de zang op Scream From New York, NY bevalt me op een of andere manier wel en voorziet het debuut van Been Stellar van een energiek jonge honden elan. 

Grootste talent in de band is wat mij betreft gitarist Skyler Knapp, die zich hoorbaar door van alles en nog wat heeft laten beïnvloeden. Het gitaarwerk op het debuutalbum van Been Stellar kan net zo puntig zijn als dat van The Strokes en Television, maar laat zich ook inspireren door de noisy gitaren van stadgenoten Sonic Youth en wanneer de akkoorden ruimtelijk klinken hoor je in de verte ook nog wat van U2 in haar beginjaren. 

Het is het gitaarwerk dat de meeste aandacht trekt bij beluistering van Scream From New York, NY, maar ook de ritmesectie van de band speelt zeer verdienstelijk en citeert voor de afwisseling eens niet letterlijk uit de archieven van de postpunk. Het geluid van Been Stellar is wat mij betreft een geluid om heel enthousiast van te worden en dat word ik ook steeds meer van de zang op het debuutalbum van de band uit New York. 

Scream From New York, NY wordt van een lekker album een heel goed album door de uitstekende songs van Been Stellar. De band heeft een goed gevoel voor lekker in het gehoor liggende songs, maar durft ook te kiezen voor een bij vlagen behoorlijk stevig en compromisloos geluid. Hiertegenover staan verrassend ingetogen en melodieuze songs, die van New York. Scream From New York, NY ook nog eens een lekker veelzijdig album maken. 

De invloeden die Been Stellar op haar debuutalbum laat horen komen voor een belangrijk deel uit de eigen thuisbasis, maar voor de productie van het album week de band toch uit naar Engeland. Ook dit pakt uitstekend uit, want de productie van de onder andere van Wet Leg, Fontaines D.C., Goat Girl en Black Midi bekende Dan Carey klinkt echt uitstekend. New York. Scream From New York, NY bevat nog wel wat rafelrandjes, maar op basis van het merendeel van de songs op dit memorabele debuutalbum kan ik alleen maar concluderen dat Been Stellar heel groot gaat worden. Erwin Zijleman

De muziek van Been Stellar is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://beenstellar.bandcamp.com/album/scream-from-new-york-ny.


Scream From New York, NY van Been Stellar is verkrijgbaar via de Mania webshop: