21 juni 2024

Zsela - Big For You

Zsela maakt op haar debuutalbum intrigerende en zich langzaam voortslepende muziek, die lastig in een hokje is te duwen en die misschien nog het best is te vergelijken met de muziek die haar vader maakt
Het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Zsela zal vooral het etiket R&B opgeplakt krijgen, maar Big For You klinkt flink anders dan het gemiddelde R&B album. De songs van de muzikante uit Los Angeles slepen zich vooral in een laag tempo voort, zijn voorzien van bijzondere en wat broeierige klanken, trekken de aandacht met de bijzondere stem van Zsela en bevatten bovendien ook een heleboel andere invloeden, al zijn deze niet altijd even goed te benoemen. Ik moest er aan wennen, maar Big For You is een album dat je nieuwsgierig maakt. Het is bovendien een album dat steeds aangenamer klinkt en stiekem ook steeds beter wordt. Je moet er even wat tijd in stoppen, maar de beloning mag er zijn.



Big For You is het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Zsela (Thompson) en het is het album dat ik de afgelopen week verreweg het vaakst heb weggelegd en er weer bij gepakt. Bij eerste beluistering had ik vooral moeite met de stem van de muzikante uit Los Angeles, maar ook haar songs bleven niet direct hangen. Het zijn songs die me op een of andere manier wel intrigeerden, waardoor ik iedere keer toch weer terug kwam bij Big For You. 

Ik weet nog altijd niet veel over Zsela, maar weet inmiddels wel dat ze beschikt over muzikale genen. Ze is immers de dochter van Marc Anthony Thompson, die muziek maakt onder de naam Chocolate Genius (Inc.). De muziek van Chocolate Genius ontdekte ik pas een paar weken geleden, na een tip van Arooj Aftab, en het is muziek die wel wat raakvlakken heeft met de muziek van zijn dochter Zsela. 

Het is muziek die de Britse kwaliteitskrant The Guardian zo in de war heeft gebracht dat onder andere Kate Bush, Joni Mitchell en Bruce Springsteen worden aangedragen als vergelijkingsmateriaal. Dat hoor ik er niet direct in, maar dat de muziek van Zsela niet makkelijk is te vergelijken met de muziek van anderen herken ik. Net als haar vader maakt Zsela muziek die vol zit met invloeden uit de R&B, maar die desondanks niet zomaar als R&B is te bestempelen. Het is muziek die ook zeker jazzy is, maar ook niet vies van pop en rock. 

Laat ik echter beginnen bij iets anders, want ik ben echt onder de indruk van de productie van het album, dat echt prachtig klinkt. Zsela produceerde het album samen met Daniel Aged, die we kennen van Frank Ocean en Kelela, en met Gabe Wax, die onder andere The War On Drugs en Soccer Mommy produceerde. Ze hebben Big For You voorzien van een bijzonder geluid, dat zowel intiem als uitgesproken klinkt. 

Subtiele akoestische gitaarlijnen en zwoele ritmes worden gecombineerd met broeierige elektronica en de bijzondere zang van Zsela. Ik moest in eerste instantie wennen aan de niet heel gangbare stem van de Amerikaanse muzikante, maar na enige gewenning ben ik zeer te spreken over de zang, die zowel het intieme als het broeierige karakter van de muziek op Big For You versterkt. 

Het album is gemaakt met flink wat gastmuzikanten, van wie ik de meeste niet ken, maar het gitaarwerk van de legendarische Marc Ribot draagt ook op het album van Zsela weer bij aan het fraaie eindresultaat. Zeker als de muziek van Zsela zich langzaam voortsleept blijft ze ver verwijderd van de standaard R&B, maar ik kan ook niet direct een ander relevant label bedenken. Ik moet bij beluistering van Big For You af en toe wel aan Prince denken, zonder dat de muziek van Zsela echt lijkt op die van Prince. 

Uiteindelijk kom ik misschien nog het vaakst uit bij haar vader, die als Chocolate Genius een aantal briljante en ook niet makkelijk in een hokje te duwen albums heeft gemaakt. Ik hoop wel dat dochterlief met haar bijzondere muziek wat succesvoller wordt dan haar vader die vooral vergeten meesterwerken heeft gemaakt. 

Een meesterwerk vind ik Big For You nog niet, want ook na vele keren horen moet ik nog vooral wennen aan de muziek van Zsela, maar deze wordt vooralsnog zeker niet minder, integendeel. Zsela bracht haar debuutalbum uit in een van de laatste drukke releaseweken van de eerste helft van 2024, waardoor het album nog niet veel wordt besproken, maar dit alternatieve zomeralbum mag zeker niet tussen wal en schip vallen. Erwin Zijleman

De muziek van Zsela is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://zselaofficial.bandcamp.com/album/big-for-you.


Big For You van Zsela is verkrijgbaar via de Mania webshop: