19 juni 2024

Jess Cornelius - CARE/TAKING

De Nieuw-Zeelandse muzikante Jess Cornelius debuteerde vier jaar geleden bijzonder fraai, maar legt de lat nog flink wat hoger op het veelzijdige en eigenlijk niet in een hokje te duwen CARE/TAKING
Het debuutalbum van de oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland afkomstige maar inmiddels vanuit Los Angeles opererende Jess Cornelius kreeg vier jaar geleden niet heel veel aandacht. Dat is jammer want het was een eigenzinnig album dat op geheel eigen wijze zeer uiteenlopende invloeden verwerkte. Dat doet Jess Cornelius ook weer op het deze week verschenen CARE/TAKING, dat op een of andere manier direct bekend in de oren klinkt, zonder dat je kunt zeggen waar het nu precies op lijkt. Net als op haar debuutalbum laat Jess Cornelius zich door van alles beïnvloeden en nog meer dan op dat album verwerkt ze alle inspiratie op CARE/TAKING in een eigen geluid.



De naam Jess Cornelius, van wie deze week het album CARE/TAKING is verschenen, zei me niet direct iets, terwijl ik in de zomer van 2020 toch echt heel erg enthousiast was over haar solodebuut Distance. Het is een solodebuut dat destijds zeker niet uit de lucht kwam vallen, want de van oorsprong Nieuw-Zeelandse Jess Cornelius was in haar tweede vaderland Australië al behoorlijk bekend dankzij haar band Teeth & Tongue. 

Heen en weer pendelend tussen Melbourne en Los Angeles probeerde Jess Cornelius het in 2020 in haar eentje en dat pakte echt fantastisch uit. Distance werd in de zomer van 2020 vrij makkelijk voorzien van het etiket indierock en Jess Cornelius werd in het hokje geduwd dat ook destijds al werd aangevoerd door Phoebe Bridgers. Het bleek vrij onzinnig, want Jess Cornelius liet zich met Distance niet in een hokje duwen. 

Het album bevatte absoluut invloeden uit de indierock van dat moment, maar Jess Cornelius kon ook uit de voeten met 90s indierock, met Laurel Canyon folk en met jaren 70 new wave en combineerde moeiteloos invloeden van iedereen van Patti Smith tot Siousxie Sioux en van Chrissie Hynde tot Phoebe Bridgers. Het was nog maar het topje van de ijsberg, want Distance sleepte er van alles bij en liet zich beluisteren als een ‘roller coaster ride’ langs een aantal decennia popmuziek. 

Ik ben het allemaal vrij snel vergeten kennelijk (het zal corona zijn geweest), want Distance kreeg uiteindelijk niet de verdiende plek in mijn jaarlijstje en ook het deze week verschenen CARE/TAKING deed op geen enkele manier een belletje rinkelen. Hopelijk blijft het tweede album van de Nieuw-Zeelandse muzikante langer hangen, want ook CARE/TAKING is weer een album dat er toe doet. 

Jess Cornelius heeft zich inmiddels volledig gevestigd in Los Angeles, zag een relatie op de klippen lopen en werd moeder. Het heeft allemaal effect gehad op de songs op CARE/TAKING, dat deels in het verlengde ligt van zijn voorganger. Ook het tweede soloalbum van Jess Cornelius is een album waar je niet zomaar een stempel op drukt. De Nieuw-Zeelandse muzikante verwerkt ook op haar nieuwe album uiteenlopende invloeden en put uit een aantal decennia popmuziek. CARE/TAKING heeft vaak een jaren 70 sfeertje, maar ik kan niet direct zeggen waar het nu op lijkt. 

Jess Cornelius maakte haar tweede album voor het overgrote deel samen met de Amerikaanse muzikant Mikal Cronin, die bekend werd vanwege zijn samenwerking met Ty Segall, maar ook een aantal prima soloalbums maakte. De twee produceerden het album en tekenden voor de meeste instrumenten, waarna alleen voormalig The War On Drugs drummer Steven Urgo nog aanschoof. 

Net als voorganger Distance kan ook CARE/TAKING heerlijk rocken, maar de songs van Jess Cornelius zijn ook niet vies van flink wat pop. De instrumentatie is lekker ruw en zo kunnen ook de expressieve vocalen van Jess Cornelius worden omschreven. Ik ken, buiten Distance, geen enkel album dat zo klinkt als CARE/TAKING van Jess Cornelius, al zitten de songs van de muzikante uit Los Angeles vol echo’s uit het verleden. Het zijn songs die anders klinken dan de songs waar ik meestal naar luister, maar ik moet zeggen dat ik voorlopig heel erg vrolijk word van dit album. Erwin Zijleman

De muziek van Jess Cornelius is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://jesscornelius.bandcamp.com/album/care-taking.


CARE/TAKING van Jess Cornelius is verkrijgbaar via de Mania webshop: