maandag 2 april 2018

Caitlin Canty - Motel Bouquet

Caitlin Canty maakte in 2015 een jaarlijstjesplaat met het werkelijk prachtige Reckless Skyline. 

De in Proctor, Vermont, geboren singer-songwriter timmerde op dat moment al een tijd aan de weg en zocht haar geluk achtereenvolgens in Williamstown, Massachusetts, en New York City, voordat ze een jaar of vijf geleden haar spullen inpakte en uiteindelijk terecht kwam in Nashville, Tennessee. 

In Nashville liep ze singer-songwriter Jeffrey Foucault tegen het lijf liep en wist ze hem te strikken als producer voor de plaat die ze al zo lang wilde maken. 

Een stevige crowdfunding campagne was nodig om haar favoriete muzikanten te kunnen betalen, maar het resultaat was er naar. Reckless Skyline liet een fraaie mix van country, folk, rock en blues horen, met werkelijk fantastisch gitaarspel, mooie en indringende vocalen en een heerlijk broeierige productie als meest in het oor springende componenten. 

Caitlin Canty staat nog altijd op eigen benen, waardoor ook aan haar nieuwe plaat Motel Bouquet weer een crowdfunding campagne vooraf ging. Voor Motel Bouquet nam Noam Pikelny (Punch Brothers) plaats achter de knoppen en ook dit keer kon Caitlin Canty een beroep doen op een aantal prima muzikanten. Omdat de middelen uiteraard niet onbeperkt waren, moest ook dit keer worden beknibbeld op de dure studiotijd, waardoor de plaat in slechts drie dagen werd opgenomen. 

Het is absoluut niet ten koste gegaan van de kwaliteit van de plaat, want net als Reckless Skyline klinkt ook Motel Bouquet werkelijk fantastisch. De nieuwe plaat ligt in het verlengde van zijn voorganger en maakt indruk met prima songs, fraai gitaarwerk, mooie bijdragen van banjo, pedal steel en met name viool, een wederom wat broeierige productie en natuurlijk de prachtige stem van Caitlin Canty, die ook dit keer indruk maakt met even mooie als emotievolle vocalen. 

Vergeleken met Reckless Skyline is het geluid wel een stuk ingetogener en hoor ik af en toe wel raakvlakken met de platen van Kathleen Edwards, wiens tijdelijke vertrek uit de muziek helaas al vier jaar duurt, en wanneer het tempo verder omlaag gaat zelfs met de muziek van Gillian Welch. De songs op Motel Bouquet werden voornamelijk ‘on the road’ geschreven en zitten vol mooie persoonlijke verhalen en kleurrijke observaties uit een fascinerend land. 

De uitgebreide tour die volgde op het succes van Reckless Skyline leverde niet alleen mooie verhalen op, maar heeft er ook voor gezorgd dat Caitlin Canty als songwriter en als zangeres is gegroeid. Waar de muzikante uit Nashville drie jaar geleden nog werd geschaard onder de grote beloften, is Motel Bouquet een plaat waarmee ze de concurrentie met de beteren in het genre aan kan. 

De nieuwe plaat van Caitlin Canty is een opvallend intense plaat vol songs die alleen maar aan kracht aan schoonheid winnen. Het moet genoeg zijn voor de definitieve doorbraak van dit enorme talent. Erwin Zijleman 

Motel Bouquet van Caitlin Canty is nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar kan wel worden aangeschaft via haar website: https://www.caitlincanty.com/store/.