04 september 2018

Aaron Lee Tasjan - Karma For Cheap

Aaron Lee Tasjan leek het een jaar of 12 geleden helemaal te gaan maken met zijn band Semi Precious Weapons en was hiernaast een veelgevraagd sessiemuzikant. Toen het niet lukte met zijn band en ook een eerste soloplaat niet al te veel aandacht kreeg, leek de Amerikaanse muzikant echter te zijn veroordeeld tot een plekje net buiten de spotlights. 

Aaron Lee Tasjan vocht echter terug, veranderde zijn koers en leverde twee jaar geleden met Silver Tears een hele knappe en goed ontvangen plaat af. 

Silver Tears klonk als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het was een platenkast die op bijzonder smaakvolle was gevuld met muziek uit de jaren 70. 

Aaron Lee Tasjan toverde op Silver Tears de ene na de andere prachtsong uit de hoge hoed en deed hierbij afwisselend denken aan smaakmakers als Harry Nilsson, Randy Newman, Roy Orbison, Paul McCartney en Jeff Lynne. Hiermee waren we er nog niet, want de muzikant uit Nashville, Tennessee, ging ook nog aan de haal met invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en leverde bovendien zo nu en dan een aangename portie swamp-rock af. 

Silver Tears werd bijna twee jaar geleden terecht overladen met superlatieven en heeft de lat hoog gelegd voor de nieuwe plaat van de Amerikaanse muzikant. Ook bij beluistering van Karma For Cheap heb ik direct associaties met de omgevallen platenkast uit de jaren 70, maar deze platenkast is vergeleken met de vorige plaat nog wat beter gevuld. 

Het bovenstaande rijtje namen krijgt dit keer gezelschap van onder andere Tom Petty, Lou Reed, David Bowie en John Lennon, maar Aaron Lee Tasjan heeft dit keer ook een wat duidelijker eigen geluid. Karma For Cheap klinkt nog een stuk beter dan de vorige plaat en uiteraard drukt gitarist Aaron Lee Tasjan vooral met zijn gitaren een stevig stempel op zijn nieuwe plaat. 

Ook de rest van de instrumentatie is echter dik in orde. Karma For Cheap staat vol muziek waarvan je alleen maar heel vrolijk kunt worden, maar stiekem is er ook heel veel moois verstopt in het gloedvolle geluid op de plaat. Ook in vocaal opzicht is het weer dik in orde. Aaron Lee Tasjan is voorzien van een zeer aansprekend stemgeluid. Het is een stemgeluid dat herinnert aan meerdere groten, maar dat ook een bijzondere eigen kleur heeft en werkelijk alle kanten op kan. 

Met een geweldige instrumentatie en uitstekende zang heb je nog geen goede plaat, want hiervoor heb je op zijn minst goede songs nodig. Karma For Cheap staat vol met hele goede, nee geweldige songs. Aaron Lee Tasjan heeft een aantal instant klassiekers geschreven en het zijn ook nog eens instant klassiekers die nog heel lang beter worden. 

Het zorgt er voor dat de nieuwe plaat van de Amerikaanse muzikant een ultieme feel-good plaat is, maar het is ook een plaat die steeds meer respect en bewondering afdwingt. Iedereen met enige liefde voor muziek uit de jaren 70 zal onmiddellijk vallen voor de geweldige songs van Aaron Lee Tasjan, maar Karma For Cheap is ook een prima startpunt voor het ontdekken van al het moois uit misschien wel het meest waardevolle decennium uit de geschiedenis van de popmuziek. Ik zat de plaat nog maar eens op en wat is het onweerstaanbaar lekker. Wereldplaat. Erwin Zijleman

De muziek van Aaron Lee Tasjan is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://altobviously.bandcamp.com/album/karma-for-cheap.