woensdag 12 september 2018

Mirah - Understanding

Mirah blijft Mirah en verrast wederom met even aantrekkelijke als stekelige songs
Wereldberoemd gaat Mirah waarschijnlijk nooit meer worden, maar voor de liefhebber blijven haar platen van een bijzondere schoonheid. Ook op Understanding gaat Mirah weer haar eigen weg en opereert ze op het snijvlak van lekker in het gehoor liggende popliedjes en popliedjes die het avontuur opzoeken, rammelen en licht tegen de haren in strijken. Understanding bevat een aantal prachtig ingetogen popliedjes, maar het zijn gelukkig ook popliedjes met het eigenzinnige stempel van de muzikante uit Brooklyn, New York. Misschien net wat te stekelig voor waardering in brede kring, maar ik vind ook Understanding weer prachtig.


De Amerikaanse singer-songwriter Mirah (volledige naam: Mirah Yom Tov Zeitlyn) bracht al weer twintig jaar geleden in eigen beheer haar eerste EP uit en sleutelt sindsdien aan een bijzonder oeuvre. Het heeft inmiddels een ruim dozijn platen opgeleverd en het zijn platen die het vooralsnog moeten doen met bescheiden aandacht. 

Ik heb Mirah de afgelopen twintig jaar meerdere keren een grote toekomst voorspeld, maar uiteindelijk is de muziek van de tegenwoordig uit Brooklyn, New York, opererende singer-songwriter kennelijk toch te eigenzinnig. 

Op haar nieuwe plaat, Understanding, hebben we lang moeten wachten. Het in de lente van 2014 verschenen Changing Light is al weer ruim vier jaar oud en sindsdien verscheen alleen een aardige EP (Sundial) met veel strijkers. Changing Light was een fascinerende plaat, waarop Mirah aan de ene kant het einde van een liefdesrelatie verwerkte en aan de andere kant probeerde om radiovriendelijke popliedjes te maken. Het leverde een prima plaat op vol aantrekkelijke, maar ook stekelige en rammelende popliedjes. 

Het is wat we inmiddels van Mirah kunnen verwachten en ook op haar nieuwe plaat stelt de Amerikaanse muzikante ons weer niet teleur. Mirah heeft de tijd genomen voor haar nieuwe plaat, maar ook voor Understanding vertrouwde ze op het proces dat ze aan het begin van haar carrière omarmde. Mirah begon ook dit keer met betrekkelijk ruwe demo’s waarin emotie en avontuur belangrijker waren dan perfectie. 

In de studio werden de lo-fi achtige tracks vervolgens verder uitgewerkt met producers Eli Crews (tUnE-yArDs, Son Lux) en Deerhoof’s Greg Saunier, waarbij onder andere een antieke mellotron en een drummachine uit de voormalige Sovjet Unie werden ingezet en meerdere lagen aan de ruwe demo’s van Mirah werden toegevoegd. Het heeft er voor gezorgd dat ook Understanding weer een plaat is met lekker in het gehoor liggende popliedjes met een ruwe, vervormde en rammelende onderlaag. 

Understanding kreeg vorm in een voor Mirah heftige periode. Ze kreeg te maken met ziekte en dood in haar omgeving en dan was er ook nog eens de idiote uitkomst van de presidentsverkiezingen in 2016. Het voegt een donkere onderlaag toe aan de plaat, die de muziek van Mirah nog wat bijzonderder maakt. 

Het zal voor een ieder die de muziek van Mirah niet kent even wennen zijn, maar ik was direct weer overtuigd van de kwaliteiten van deze unieke muzikante. Understanding bevat een aantal wonderschone folksongs, maar het zijn ook folksongs vol bijzondere en soms wat tegendraadse accenten. Mirah zet je ook dit keer makkelijk op het verkeerde been met een plaat vol verrassende wendingen, maar haar intieme en eigenzinnige popliedjes zijn ook dit keer van een bijzonder hoog niveau en groeien door alle bijzondere wendingen ook nog wel een tijdje door. 

We hebben zoals gezegd lang moeten wachten op een nieuwe plaat van Mirah, maar Understanding valt geen moment tegen. Het is een plaat die een groter publiek verdient, maar als het niet anders kan moeten we de unieke muziek van Mirah maar in kleine kring blijven koesteren. Erwin Zijleman

De bijzondere muziek van Mirah is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://mirah.bandcamp.com/album/understanding-2.