07 december 2019

Emily Yacina - Remember The Silver

Emily Yacina debuteert op een moment dat de winterslaap in de muziekwereld is beginnen, maar dit mooie album verdient echt alle aandacht
Subtiele gitaarakkoorden en fluisterzachte vocalen. Het is een beproefd concept de laatste jaren, waardoor het debuut van de New Yorkse Emily Yacina aanvoelt als een warm bad. Het is een warm bad waarin stiekem flink wat moois is verstopt. Emily Yacina heeft haar debuut voorzien van een subtiel maar ook gevarieerd geluid en het is een geluid dat fraai kleurt bij haar fluisterzachte zang. Ook de songs op Remember The Silver blijken veel beter dan je bij vluchtige beluistering zal vermoeden en geven wanneer je het album vaker hoort steeds meer geheimen prijs. Een aangename verrassing dit eindejaarsdebuut van de jonge singer-songwriter uit New York.


In de laatste weken van het jaar is het aantal nieuwe albums dun gezaaid, maar als je wat verder kijkt dan de meer algemene releaselijsten (waarin het wat mij betreft zeer zwakke album van The Who domineert), is er hier en daar toch nog wel wat moois te ontdekken. Zo verscheen deze week ook Remember The Silver van de Amerikaanse singer-songwriter Emily Yacina. 

Emily Yacina is een jonge singer-songwriter uit New York, die in het recente verleden samenwerkte met (Sandy) Alex G. Op haar debuut verrast ze met charmante popliedjes, die ze grotendeels zelf in elkaar knutselde. 

Remember The Silver is op een of andere manier een feest van herkenning. Het debuut van Emily Yacina opent met subtiele gitaarakkoorden die vervolgens gezelschap krijgen van fluisterzachte vocalen. Het is de afgelopen jaren een beproefd recept, maar het is een recept dat mij nog steeds smaakt. 

De zang op Remember The Silver blijft het hele album fluisterzacht, maar in muzikaal opzicht brengt Emily Yacina de nodige variatie aan. De subtiele gitaarlijnen uit de openingstrack maken hier en daar plaats voor wat uitbundigere elektronica, maar het blijft allemaal redelijk bekend en redelijk ingetogen en introvert klinken. 

In het begin vond ik het lastig om aan te geven waarmee Emily Yacina zich nu precies onderscheidt van de vele collega’s uit de vijver waarin ze vist, maar het debuut van de singer-songwriter uit New York heeft een bijzondere charme. Remember The Silver is hoorbaar een album dat met relatief eenvoudige middelen in elkaar is geknutseld, al dook Emily Yacina voor haar album meerdere studio’s in. 

Het is een album met een hoog DIY en lo-fi gehalte, maar het is ook een album dat steeds weer opvalt door subtiele verrassingen. Die zitten vooral in de instrumentatie, want in vocaal opzicht varieert Emily Yacina niet zo veel. Dat hoeft van mij ook niet, want haar fluisterzachte zang verveelt me in het half uur dat Remember The Silver duurt geen moment. 

Het debuut van de Amerikaanse singer-songwriter citeert driftig uit een aantal decennia vrouwelijke indie-pop, met meer dan eens een flinke vleug Juliana Hatfield, maar klinkt door de subtiele accenten in de instrumentatie ook eigentijds. Bij eerste beluistering klonk het lekker maar had ik nog wat twijfels over de meerwaarde van het zoveelste album in het genre dit jaar, maar na een paar keer horen worden de songs op Remember The Silver me een voor een dierbaar en hoor ik ook steeds meer moois in de op het eerste gehoor eenvoudige songs van Emily Yacina. 

Wat op het eerste gehoor nog vooral huisvlijt lijkt, steekt steeds knapper in elkaar, wat deels de verdienste is van de van Julie Byrne bekende Eric Littmann die het album mede produceerde. De songs op Remember The Silver zijn niet allemaal even goed, maar het album bevat een flink aantal prachtsongs. Luister naar het prachtig ingetogen Ninety Sixth Street en je hoort een singer-songwriter die in potentie mee kan met smaakmakers en persoonlijke favorieten in het genre als Phoebe Bridgers en Julien Baker. 

Ik ken Remember The Silver van Emily Yacina pas een paar dagen en hoor een album waar de rek nog lang niet uit is. In de laatste weken van het jaar een album uitbrengen is meestal geen handige keuze, maar dit album verdient echt alle aandacht. Erwin Zijleman

De muziek van Emily Yacina is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://emilyyacina.bandcamp.com/album/remember-the-silver.