08 december 2019

Sway Wild - Sway Wild

Dave McGraw en Mandy Fer keren terug als Sway Wild en imponeren met een bijzonder geluid, een veelheid aan stijlen, uitstekende songs en zang om van te watertanden
Na drie prachtalbums werd het wel weer eens tijd voor een nieuw album van Dave McGraw en Mandy Fer, maar aangevuld met bassist Thom Lord duiken de Amerikaanse muzikanten nu op als Sway Wild. Het levert een bijzonder avontuurlijk debuutalbum op. Het is een album waarop Mandy Fer alles uit haar elektrische gitaar haalt, waarna de wat staccato basis fraai wordt ingekleurd met onder andere strijkers, blazers en bas en drums. Het levert een bont geluid op dat alle kanten op schiet, maar dat neerslaat in fraaie songs wanneer Mandy Fer begint te zingen. Het levert een album op dat niet al te veel aandacht heeft gekregen de afgelopen maanden, maar dat met de allerbesten mee kan.


Ik ontdekte de muziek van Dave McGraw en Mandy Fer pas laat. Het in kleine kring bejubelde debuut Seed Of A Pine uit 2010 ging volledig aan mij voorbij, terwijl ik het in veel bredere kring opgepikte Maritime uit 2014 pas ontdekte toen het album opdook in flink wat jaarlijstjes. 

Ruim drie jaar geleden was ik wel bij de les toen het derde album van Dave McGraw en Mandy Fer verscheen. Het met bescheiden middelen gemaakte Off-Grid Lo-Fi maakte behoorlijk wat indruk en vanaf dat moment was ik van plan om het werk van het Amerikaanse tweetal nauwlettend in de gaten te houden. 

Dat is weer niet gelukt, want eerder dit jaar dook het duo, na een stilte van ruim drie jaar, op met nieuw werk. Dat ik het album niet direct oppikte is deels te verklaren door het feit dat Dave McGraw en Mandy Fer hun nieuwe album niet onder hun eigen naam hebben uitgebracht, maar onder de naam Sway Wild. 

Na het drukke tourschema dat volgde op de release van Maritime en Off-Grid Lo-Fi maakte het duo samen met een bevriende muzikant, Thom Lord, een lange zeiltocht langs de Noord-Amerikaanse en Canadese kust. Het leverde zoveel inspiratie op dat de drie na afloop de studio in doken en Sway Wild was geboren. Dave McGraw nam plaats achter de drums, Thom Lord bespeelde de pas, terwijl Mandy Fer zich uitleefde op haar elektrische gitaar. 

Het is met name Mandy Fer die haar stempel drukt op het debuut van Sway Wild. Haar veelkleurige gitaarspel domineert het geluid op het album en doet dit samen met haar prachtige vocalen. Dave McGraw en Thom Lord spelen vooral ondersteunend, maar smeden ondertussen ook de vele stijlen die worden aangeraakt op het debuut van Sway Wild op knappe wijze aan elkaar. 

In de studio kreeg het trio in vocaal opzicht gezelschap van Birds of Chicago en Anna Tivel, terwijl de blazers van MarchFourth en de strijkers van het Portland Cello Project het bijzondere geluid van Sway Wild verder inkleurden, met een prachtig Hammond orgel als finishing touch. 

Het is een bont geluid dat zich niet makkelijk of helemaal niet in een hokje laat duwen. Veel songs op het album worden gedomineerd door het bijzondere gitaarspel van Mandy Fer dat soms staccato, maar soms ook subtiel en prachtig melodieus klinkt. Het is gitaarspel dat varieert van zeer ingetogen tot rauw en uitbundig. 

Sway Wild heeft bovendien een geluid dat vele genres bestrijkt. Sway Of Wild kan uit de voeten met zo ongeveer alles dat binnen het hokje Amerikaanse rootsmuziek past (folk, blues, country), maar schuwt ook uitstapjes richting funk, jazz, gospel, Afrikaanse muziek, Latin, psychedelica en rock niet. 

Het Amerikaanse drietal lijkt zeker bij eerste beluistering van de hak op de tak te springen met de ene tempowisseling naar de andere, maar door deze dynamiek lopen alle stijlen op het album op organische wijze in elkaar over. 

In muzikaal opzicht is het debuut van Sway Wild smullen, maar ook in vocaal opzicht valt er heel veel te genieten op het album. Mandy Fer is een uitstekend zangeres, die meer dan eens aan Norah Jones doet denken, maar ze heeft ook een duidelijk eigen geluid dat op het debuut van Sway Wild meer dan eens goed is voor kippenvel. Het prachtdebuut van Sway Wild lag een maand of drie op de stapel, maar is nu hard op weg richting mijn jaarlijstje. Prachtplaat. Erwin Zijleman

De muziek van Sway Wild is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://swaywild.bandcamp.com/album/sway-wild.