03 december 2019

Pernice Brothers - Spread The Feeling

Het was veel te lang stil rond Pernice Brothers, maar de band rond Joe Pernice is gelukkig terug met wederom een instant klassieker
Joe Pernice heeft een oeuvre om van te watertanden, maar heel bekend is de Amerikaanse muzikant nog steeds niet. Zelf ben ik sinds de albums van de Scud Mountain Boys compleet verslingerd aan de muziek van Joe Pernice en teleurstellen doet hij me eigenlijk nooit. Ook Spread The Feeling staat weer vol met songs waarvan je alleen maar zielsgelukkig kunt worden. Het zijn volstrekt tijdloze songs vol flarden uit het beste dat de popmuziek heeft voorgebracht, maar het zijn ook songs die allemaal het unieke stempel van Joe Pernice bevatten. Het was even stil rond de Amerikaanse muzikant, maar gelukkig is hij terug met een volgend juweel.


Allmusic.com noemt Joe Pernice één van de belangrijkste Amerikaanse songwriters van de afgelopen drie decennia. Er zijn ongetwijfeld een hoop muziekliefhebbers die zich daar helemaal niets bij voor kunnen stellen, want zo bekend is Joe Pernice niet, maar ik kan het er persoonlijk alleen maar roerend mee eens zijn. 

De singer-songwriter uit Boston, Massachusetts, heeft mijn platenkast verrijkt met minstens vijftien geweldige albums, waarvan er flink wat het predicaat meesterwerk verdienen.

Deze albums maakte Joe Pernice in eerste instantie met de zwaar onderschatte cultband Scud Mountain Boys. Hierna volgden albums onder zijn eigen naam en waren er albums van bands als Chappaquiddick Skyline, The New Mendicants en natuurlijk Pernice Brothers, de band waarmee Joe Pernice sinds het eind van de jaren 90 albums uitbrengt. Joe Pernice is ook nog eens actief als schrijver en schreef onder andere een geweldig boekje over Meat Is Murder van The Smiths en een zeer leesbare roman. 

Joe Pernice is wel eens productiever geweest dan in het afgelopen decennium, want het laatste albums van Pernice Brothers, het in 2010 verschenen Goodbye, Killer, is inmiddels ruim 9 jaar oud. Sindsdien verscheen nog wel een album van Scud Mountain Boys en dook Joe Pernice op met een uitstekend album van The New Mendicants, maar al met al is het een schrale oogst voor de ooit extreem productieve Joe Pernice. 

Vlak voordat we de jaren 10 achter ons laten keren de Pernice Brothers terug met Spread The Feeling. Naar verluidt lag er een paar jaar geleden ook een album van de band, maar hier was Joe Pernice uiteindelijk niet tevreden over. Over Spread The Feeling mag de Amerikaanse singer-songwriter zeer tevreden zijn. 

Het nieuwe album van Pernice Brothers werd gemaakt met flink wat oude leden van de band, onder wie broer Bob en Peyton Pinkerton (prachtige naam), en een aantal nieuwe gelegenheidsleden, onder wie Pete Yorn en Neko Case. In het middelpunt van de belangstelling staat echter, zoals we inmiddels gewend zijn, Joe Pernice. 

De Amerikaan schrijft nog altijd briljante popsongs en het zijn popsongs die het predicaat tijdloos meer dan verdienen. Ook op Spread The Feeling is Joe Pernice meer dan eens schatplichtig aan het werk van The Beatles, maar de Amerikaanse muzikant loopt ook weer met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de popmuziek. 

Het ene moment nemen de Pernice Brothers je mee terug naar de Californische popmuziek uit de jaren 60, maar het volgende moment zit je in de hoogtijdagen van de powerpop. De Pernice Brothers verwerken veel meer invloeden in de songs op Spread The Feeling, maar overgieten ook alles met het totaal onweerstaanbare Pernice Brothers sausje. De band rond Joe Pernice laat de zon op Spread The Feeling uitbundig schijnen en maakt muziek waarvan je alleen maar zielsgelukkig kunt worden. 

Het nieuwe album klinkt als een omgevallen platenkast met alle klassiekers van Joe Pernice, maar het is ook een omgevallen platenkast waarin albums van The Beatles, Big Star, Teenage Fanclub, The Kinks, The Smiths en The American Music Club, om maar een paar namen te noemen, vooraan stonden. 

12 songs in ruim 37 minuten en ze zijn allemaal even leuk of zelfs onweerstaanbaar. Iedereen die nog nooit van Joe Pernice heeft gehoord, heeft een flinke stapel geweldige albums te beluisteren. Iedereen die de Amerikaanse muzikant, net als ik, al een tijd volgt, kan concluderen dat hij het weer geflikt heeft. Ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht. Erwin Zijleman

Spread The Feeling van The Pernice Brothers is vooralsnog alleen verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://pernicebrothers.bandcamp.com/album/spread-the-feeling.