05 december 2019

The Secret Love Parade - Late Night Sunlight

Helaas door bijna iedereen over het hoofd gezien, maar wat is het derde album van het Nederlandse duo The Secret Love Parade mooi en bijzonder
Alweer zeven jaar geleden bracht het Amsterdamse duo The Secret Love Parade een goed ontvangen tweede album uit. Album nummer drie liet lang op zich wachten, maar verscheen eerder dit jaar. Het album werd nauwelijks opgemerkt, maar is van een bijzondere schoonheid. Janna Coomans en Aino Vehmasto verrassen op hun derde album met een prachtig geluid, dat varieert van sprookjesachtig tot bezwerend en van loom tot tegendraads. Het wordt gecombineerd met al even mooie vocalen, die het bijzondere effect van de songs versterken. Nog altijd ongrijpbaar, maar ook klassen beter dan zijn voorganger. Late Night Sunlight van The Secret Love Parade is een album dat echt alle aandacht verdient.


Het Nederlandse duo The Secret Love Parade debuteerde tien jaar geleden met een veelbelovend debuut, waarvan het geluid drie jaar later vervolmaakt werd op het tweede album van het Amsterdamse tweetal. Mary Looking Ready was een honingzoete verleiding die al snel onweerstaanbaar bleek, al was het maar omdat de zoete maar ook stekelige popliedjes van The Secret Love Parade geen moment in een hokje te duwen waren. 

Mary Looking Ready kon in 2012 rekenen op uitstekende recensies, maar het was helaas niet genoeg om de schoorsteen van Janna Coomans en Aino Vehmasto voldoende te laten roken, waardoor na tweede album het doek leek te vallen voor het Nederlandse duo. 

Eerder dit jaar keerde het tweetal onverwachts terug. The Secret Love Parade moet het inmiddels helaas doen zonder platenlabel, waardoor het niet meeviel om aandacht te trekken met Late Night Sunlight. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de zoete verleiding van de eerdere muziek van het tweetal ook al lang weer was vergeten, maar op een of andere manier kwam het nieuwe album van The Secret Love Parade op de goede stapel terecht en kwam ik het een week of wat geleden weer tegen. 

Janna Coomans en Aino Vehmasto wisten een flinke stap te zetten op hun tweede album, maar het derde album van het Amsterdamse duo is nog veel beter. Mary Looking Ready leunde vaak nogal zwaar op de jaren 80 en flirtte bovendien meer dan eens met Bananarama achtige pop. Niets mis mee, zeker niet omdat het ging om Bananarama in betere tijden, maar op Late Night Sunlight graaft het Nederlandse tweetal flink dieper. 

Ook op het nieuwe album maakt The Secret Love Parade op bijzondere wijze gebruik van elektronica, In veel songs op het album duiken flarden synthpop en electropop op, maar Janna Coomans en Aino Vehmasto zijn ook niet vies van chillwave of experimentelere elektronische muziek. Hiernaast is Late Night Sunlight een album vol atmosferische soundscapes, die herinneren aan de klanken waarmee Scandinavische ijsprinsessen zichzelf begeleiden, en duikt af en toe wat dreampop op. 

In muzikaal opzicht is het derde album van The Secret Love Parade een wonderschoon album. Avontuurlijke elektronica domineert op het album, maar ook de hier en daar opduikende gitaren kleuren het geluid op het album prachtig in. 

De fraaie instrumentatie past op zijn beurt weer prachtig bij de mooie stemmen van Janna Coomans en Aino Vehmasto, die vergeleken met hun vorige album veel beter zijn gaan zingen en een bijzondere sfeer creëren met de wisselwerking tussen de speelse elektronica en de mooie zang. 

Het levert een album op dat je de hele speelduur op het puntje van de stoel houdt. De songs van The Secret Love Parade zijn mooi en verleidelijk, maar ook indringend en bezwerend en prikkelend en avontuurlijk. 

Als ik zoek op het Internet kom ik helaas niet al teveel reacties tegen op het album. Dat is niet zo gek vanwege het soms idiote aanbod van het moment, maar ook doodzonde. Janna Coomans en Aino Vehmasto hebben eerder dit jaar een wonderschoon en bijzonder album afgeleverd dat echt alle aandacht verdient en wat mij betreft moet worden gerekend tot de obscure parels van het muziekjaar 2019. Erwin Zijleman

De muziek van The Secret Love Parade is ook verkrijgbaar via bandcamp, overigens voor een zeer laag bedrag: https://thesecretloveparade.bandcamp.com.