27 december 2019

Hayes Carll - What It Is

Hayes Carll is in Nederland niet zo heel bekend, maar de echtgenoot van Allison Moorer maakte eerder dit jaar een prachtig rootsalbum vol mooie verhalen
Hayes Carll draait inmiddels al een kleine twintig jaar mee binnen de Amerikaanse rootsmuziek en leverde zes, door de critici uitstekend ontvangen, albums af. Het dit jaar verschenen What It Is laat goed horen wat de Texaanse muzikant te bieden heeft. Het door echtgenote Allison Moorer geproduceerde album valt op door een mooi verzorgd geluid, door uitstekende zang en door mooie en indringende verhalen die zowel persoonlijk als maatschappijkritisch zijn. What It Is is eerder dit jaar wat ondergesneeuwd, maar het is een uitstekend rootsalbum, dat in 2019 moet worden gerekend tot de smaakmakers in het genre.


Ik ken Hayes Carll eigenlijk alleen als de kersverse echtgenoot van Allison Moorer, die wat mij betreft met Blood het meest indringende en meest ontroerende en bovendien het mooiste en krachtigste album van 2019 maakte. Vorige week zag ik de Amerikaanse muzikant, die ik tot voor kort overigens Carll Hayes noemde, zelf ook opduiken in een jaarlijstje met rootsalbums en ben ik toch maar eens gaan luisteren naar het eerder dit jaar verschenen What It is. 

Hayes Carll draait al flink wat jaren mee binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Na het afronden van zijn opleiding verruilde hij rond de eeuwwisseling op jonge leeftijd zijn geboortedorp in de buurt van Houston, Texas, voor het eveneens Texaanse Austin, waar hij een bestaan als muzikant op probeerde te bouwen. Dat lukte in eerste instantie maar matig, waardoor de jonge Hayes Carll zijn brood moest verdienen met het aan de deur verkopen van stofzuigers. 

Inmiddels maakt de Amerikaanse muzikant al zo’n 18 jaar platen, wat eerder dit jaar What It Is opleverde. What It Is, het zesde album van Hayes Carll, werd, net als zijn vijf voorgangers, uitstekend ontvangen in de Verenigde Staten en daar valt niets op af te dingen. Het album werd geproduceerd door zijn echtgenote Allison Moorer, die inmiddels uitstekend weet hoe een goede rootsplaat moet klinken en in bassist en engineer Brad Jones een uitstekende co-producer vond. 

Allison Moorer en Brad Jones hebben What It Is voorzien van een mooi open geluid, waarin de stem van Hayes Carll centraal staat. Het is een geluid waarin invloeden uit de folk en country worden gecombineerd met hier en daar een uitbarsting richting rootsrock. Het pakt allemaal prachtig uit. 

Hayes Carll is een prima zanger, die herinnert aan groten in het genre als Townes van Zandt en Guy Clark, maar ik hoor ook flarden John Prine en Johnny Cash in zijn stem, die hier en daar fraai gezelschap krijgt van de achtergrondzang van Allison Moorer. De Texaanse muzikant is niet alleen een prima zanger, maar ook een uitstekend verhalenverteller. What It Is staat vol met mooie verhalen, waarin de humor niet ontbreekt, maar waarin ook misstanden genadeloos aan de kaak worden gesteld en de president van zijn vaderland gelukkig niet wordt ontzien. 

De mooie verhalen op What It Is zijn vervolgens mooi ingekleurd met een warm en wat traditioneel aandoend rootsgeluid. Het is een rootsgeluid waarin bas, drums en gitaren de basis leggen en diezelfde gitaren (onder andere van meestergitarist Will Kimbrough) en vooral violen zorgen voor de verdere inkleuring. Hier en daar duiken ook nog wat andere instrumenten op, waardoor het rootsgeluid van Hayes Carll lekker gevarieerd klinkt. 

Het klinkt allemaal bijzonder aangenaam, maar het past ook uitstekend bij de songs van Hayes Carll en bij zijn mooie en doorleefde stem. What It Is is een vrij ingetogen album, maar door hier en daar het tempo op te voeren blijft het album sprankelen en groeien. 

Ik heb het zesde album van Hayes Carll eerder dit jaar heel makkelijk op de stapel gelegd en denk dat het album er zonder de link met Allison Moorer waarschijnlijk nooit meer van af was gekomen. What It Is van Hayes Carll is echter een prima rootsalbum dat, net als het meesterwerk van zijn echtgenote, meer aandacht verdient dan het gekregen heeft. Erwin Zijleman

De muziek van Hayes Carll is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://hayescarll.bandcamp.com.