15 januari 2021

Hilang Child - Every Mover

Het tweede album van Hilang Child is een album dat overloopt van de goede ideeën en dat werkelijk alle kanten op schiet, wat absoluut energie kost, maar het is het uiteindelijk meer dan waard
Bij de eerste keer horen vond ik het niet zoveel. Soms wat te zweverig, soms wat te bombastisch, soms wat te onnavolgbaar, soms wat te gepolijst. Een vat vol tegenstrijdigheden derhalve, maar uiteindelijk valt alles de goede kant op en is Every Mover van Hilang Child een album dat je stevig bezig houdt, maar dat ook vermaakt met songs die soms doen wat je niet verwacht, maar soms ook aan de verwachtingen voldoen. Soms compleet over the top, maar net zo goed ingetogen en raak. Ik wist niet wat ik er mee aan moest, maar inmiddels ben ik wel overtuigd van de kwaliteiten van de Britse muzikant Ed Riman aka Hilang Child.


Je hebt albums die je echt onmiddellijk weten te overtuigen, waarna ze uiteindelijk toch wat tegen blijken te vallen of juist alleen maar mooier en indrukwekkender worden. Je hebt ook albums waar je bij eerste beluistering nauwelijks iets of zelfs helemaal niets in hoort. In de meeste gevallen blijft dat bij mij ook zo, maar soms moet het kwartje nog even vallen. 

Every Mover van Hilang Child maakte op mij zeker niet direct een onuitwisbare indruk, integendeel zelfs. Ik vond de muziek van de Britse muzikant Ed Riman te bombastisch en te elektronisch en bovendien bleven zijn songs niet echt hangen en leken ze van de hak op tak te springen. 

Omdat ik vrijwel uitsluitend positieve dingen las over het tweede album van Hilang Child en ik stiekem ook wel wat geïntrigeerd was door het bijzondere geluid, ben ik het toch blijven proberen met Every Mover en uiteindelijk sloeg de balans toch in positieve richting uit. 

Ed Riman is zoals gezegd een Britse muzikant, en het is een muzikant met wortels in Wales en Indonesië. In de zomer van 2018 verscheen zijn debuutalbum Years, dat ik volgens mij nooit in handen heb gehad en nu is er dan Every Mover. 

Ed Riman werd een paar jaar geleden ontdekt door de Britse muzikant en Cocteau Twins lid Simon Raymonde, die hem strikte voor zijn eigen Lost Horizons project (wat overigens het prachtige Ojalá opleverde) en hierna een contract aanbood bij zijn label Bella Union. 

Ik ben gek op de catalogus van dit label, dat in ieder geval een flinke stapel aangenaam dromerige albums heeft afgeleverd. Ook de muziek van Hilang Child is soms heerlijk dromerig, maar zoals gezegd kan de Britse muzikant ook behoorlijk bombastische muziek maken. 

Every Mover opent met een track waarin nogal wat elektronica wordt ingezet en het is elektronica die soms wat lijkt te conflicteren met de zang en de ritmische basis van de song, waardoor de muziek van Hilang Child mij in ieder geval niet direct wist te pakken. 

Wanneer de elektronica wat subtieler is en wordt gecombineerd met geluiden uit de natuur zit Hilang Child direct wat dichter tegen de muziek waarmee zijn label beroemd is geworden aan, maar Every Mover is maar zelden een album dat alleen maar aangenaam voortkabbelt. 

De songs van Ed Riman zijn over het algemeen complex en zo nu en dan opvallend rijk georkestreerd, maar wanneer je wat energie steekt in de songs van de Britse muzikant, valt er steeds meer op zijn plek. 

Het zijn songs die me niet direct doen denken aan iets anders, al hoor ik flarden van van alles en nog wat bij beluistering van het album. Door de wat complexe maar soms ook opeens hopeloos toegankelijke songs, het regelmatig opduikende bombast en de neiging om de songs vol te stoppen met nogal uiteenlopende goede ideeën duurde het bij mij een tijd voor ik van Every Mover kon genieten, maar inmiddels hoor ik toch veel moois in de rijke instrumentatie, ben ik best te spreken over de zang en raak ik steeds meer onder de indruk van de songs, die vol geheimen blijken te zitten en die invloeden uit een aantal decennia popmuziek fraai combineren. 

Op hetzelfde moment vind ik het af en toe net wat teveel allemaal en zou ik willen dat ik een aantal van de opgenomen sporen uit kan zetten, maar ook zonder die optie is het tweede album van Hilang Child een album dat je zeker eens moet proberen. Erwin Zijleman

De muziek van Hilang Child is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://hilangchild.bandcamp.com.


Every Mover van Hilang Child is verkrijgbaar via de Mania webshop: