18 januari 2021

Buck Meek - Two Saviors

Big Thief gitarist Buck Meek heeft de tijd gevonden voor een soloalbum, waarop de Amerikaanse muzikant wat opschuift richting laid-back rootsmuziek, waarbij het heerlijk tot rust komen is
Het eerste soloalbum van Buck Meek heb ik ruim twee jaar geleden nog gemist, maar inmiddels volg ik de verrichtingen van de leden van Big Thief op de voet. Buck Meek trekt wat minder aandacht dan frontvrouw Adrianne Lenker, maar Two Saviors mag er zeker zijn. Het album heeft een aangename laid-back sfeer en focust wat meer op de Amerikaanse rootsmuziek. Het is muziek zonder al teveel pretenties of opsmuk, wat het album een puur en intiem karakter geeft, maar ondertussen wordt er prima muziek gemaakt, met uiteraard een hoofdrol voor het bijzondere gitaarwerk van Buck Meek, die zich overigens ook als zanger prima staande houdt.


Adrianne Lenker is het onbetwiste boegbeeld van de Amerikaanse band Big Thief en trekt niet alleen de aandacht met het werk van haar band maar ook met haar soloalbums, waarvan de laatste (Songs/Instrumentals) vorig jaar in menig jaarlijstje opdook. 
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het in 2018 verschenen titelloze soloalbum van Big Thief gitarist Buck Meek destijds niet heb opgepikt, ook al had ik zijn band toen al hoog zitten. 

Buck Meek werkt inmiddels al heel wat jaren samen met Adrianne Lenker, die als eerstejaars begon aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston, Massachusetts, toen Buck Meek daar net zijn opleiding afsloot. Voordat Big Thief werd gevormd maakten de twee al een tweetal EP’s en met Big Thief staat de teller inmiddels op vier albums, met de in 2019 verschenen albums U.F.O.F. en Two Hands als voorlopige hoogtepunten. 

In afwachting van het vijfde album van de band, die ik inmiddels reken tot mijn favoriete bands van het moment, brengt na Adrianne Lenker ook Buck Meek een soloalbum uit. Two Saviors is in muzikaal opzicht nauwelijks te vergelijken met de muziek die Adrianne Lenker in haar uppie maakt, maar ook het solowerk van Buck Meek moet niets hebben van poespas en tierelantijntjes en klinkt puur, oprecht en intiem, net als de muziek van Big Thief overigens. 

Waar Big Thief toch vooral een rockband is, kiest Buck Meek op zijn tweede soloalbum vooral voor invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen en invloeden uit de folk en country in het bijzonder, waarbij hier en daar ook de grenzen met folkrock en countryrock worden verkend.

Waar Adrianne Lenker haar laatste soloalbum nagenoeg alleen maakte, werkt Buck Meek op Two Saviors met een band bestaande uit multi-instrumentalist Mat Davidson, gitarist Adam Brisbin, pianist/organist Dylan Meek en drummer Austin Vaughn. Desondanks is Two Saviors een behoorlijk ingetogen klinkend album zonder al teveel opsmuk. 

Ik jaag iedereen hier thuis de gordijnen in met de stem van Adrianne Lenker, maar ik vind hem zelf prachtig. Ik kan me goed voorstellen dat ook de stem van Buck Meek niet door iedereen op prijs wordt gesteld, maar ik vind de zang op Two Saviors minder lastig dan die van Adrianne Lenker en het is zang die prima past bij de muziek op het album.

Two Saviors is een heerlijk laid-back album dat meer dan eens herinnert aan de folkrock en countryrock uit een ver verleden. Het is een album dat natuurlijk opvalt door het zo herkenbare gitaarspel van Buck Meek, waarna bijdragen van onder andere pedal steel en orgel de feestvreugde nog wat verder verhogen. 

Laat Two Saviors van Buck Meek uit de speakers komen en de kou wordt verdreven door zonnestralen, terwijl het sneeuwlandschap plaats maakt voor de oevers van de Mississippi of voor het broeierige New Orleans, waar producer Andrew Sarlo, die ook alle Big Thief albums produceerde, het album met minimale middelen opnam. 

Zeker als de band net wat steviger speelt hoor ik flarden Neil Young uit zijn beste jaren, maar Two Saviors kan dan opeens ook dicht tegen de muziek van Big This aan kruipen, uiteraard zonder de vocalen van Adrianne Lenker, die slechts de foto maakte die op de cover van Two Saviors prijkt. 

Verder is het tweede soloalbum van Buck Meek waarschijnlijk vooral een tussendoortje om het lange wachten op het nieuwe Big Thief album wat te verzachten, maar het is wel een bijzonder aangenaam tussendoortje, dat niet alleen uitnodigt tot luieren in de virtuele zon, maar dat hier en daar ook geweldig in elkaar steekt. Erwin Zijleman

De muziek van Buck Meek is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://buckmeek.bandcamp.com/album/two-saviors.


Two Saviors van Buck Meek is verkrijgbaar via de Mania webshop: