zondag 17 januari 2021

Phil Spector (1939-2021)

 Het leven kent pieken en dalen. Het is een tegeltjeswijsheid die voor iedereen op gaat, al zijn voor de een de pieken wat hoger of de dalen wat dieper dan voor de ander. Het leven van de Amerikaanse producer Phil Spector wordt gekenmerkt door extreem hoge pieken en minstens even diepe dalen. 

Van een gevierd producer die moet worden gerekend tot de allergrootsten uit de geschiedenis van de popmuziek, tot een nauwelijks meer serieus te nemen producer bij wie een steekje los lijkt te zitten, tot een veroordeelde moordenaar die de laatste 18 jaar van zijn leven in de rechtbank en uiteindelijk ook achter de tralies doorbracht.

Phil Spector overleed gisteren op 81-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan covid-19, in de gevangenis in California, waar hij een straf van 19 jaar uitzat voor de moord op actrice Lana Clarkson, die in 2003 om het leven kwam in het huis van de Amerikaanse producer. 

In 2003 was Phil Spector overigens al lange tijd geen schim meer van zichzelf. Zijn productieklussen waren zo goed als opgedroogd en spraken niet meer zo tot de verbeelding als vijf decennia eerder, toen een jonge Phil Spector furore maakte met een bijzonder geluid, dat later bekend zou worden als Phil Spector's Wall Of Sound.

Phil Spector baarde opzien met zijn overvolle producties voor onder andere The Righteous Brothers, Ike & Tina Turner, The Crystrals en The Ronettes, de belangrijkste exponent van de Phil Spector Girl pop. Allemaal prachtig verzameld in de box-set Back To Mono, helaas niet te vinden op Spotify en ook nauwelijks meer verkrijgbaar.

Aan het eind van de jaren 60 werd Phil Spector ook ontdekt door de Britse muziek scene. Hij droeg bij aan de productie van Let It Be van The Beatles en produceerde vervolgens soloalbums van John Lennon en George Harrison. De magie van de Phil Spector sound was echter grotendeels verdwenen. Later in de jaren 70 produceerde hij nog albums voor Leonard Cohen, Dion en The Ramones, maar langzaam maar zeker ebde de interesse voor de producties van Phil Spector weg.

De gekte nam in de tussentijd toe. Onder andere John Lennon, Leonard Cohen en Debbie Harry vertelden dat ze in de studio wel eens het pistool van Phil Spector tegen hun hoofd hadden gekregen. Het zorgde ervoor dat de grote muzikanten uit de buurt bleven van de Amerikaanse producer. Alleen de Britse band Starsailor durfde het in 2003 nog aan om met Phil Spector de studio in te duiken.

Het zou het laatste kunstje van Phil Spector zijn. Niet veel later werd actrice Lana Clarkson dood gevonden in het huis van Phil Spector en werd hij aangeklaagd voor moord. In 2009 verdween hij voor lange tijd achter de tralies, waar hij gisteren overleed. Hij zal worden herinnerd als een van de grootste producers aller tijden, maar helaas ook als zonderling en moordenaar. Erwin Zijleman