dinsdag 5 januari 2021

Steve Earle & The Dukes - J.T.

Steve Earle maakte al een mooi eerbetoon aan Townes van Zandt en Guy Clark, maar brengt nu een indringend eerbetoon aan zijn vorig jaar veel te vroeg overleden zoon Justin Townes Earle uit
Steve Earle heeft een indrukwekkende stapel geweldige albums op zijn naam staan en voegt er helemaal aan het begin van 2021 weer een aan toe. J.T. is een eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden zoon Justin Townes Earle, die helaas niet ouder werd dan 38 jaar. Vader Steve vertolkt een selectie songs van zijn zoon met veel gevoel, maar ook op volledig eigen wijze, Bijgestaan door zijn vaste band klinken de Steve Earle versies lekker vol, maar nog altijd relatief sober, wat goed past bij rauwe strot van de Amerikaanse muzikant. Na een eerbetoon aan Townes van Zandt en een aan Guy Clark, is ook het eerbetoon aan J.T. weer wonderschoon.


Steve Earle maakte in 2009 met Townes een bijzonder fraai en indringend eerbetoon aan zijn muzikale mentor en goede vriend Townes van Zandt, die in 1997 overleed. In 2019 volgde met Guy een minstens even indrukwekkend eerbetoon aan zijn vriend en tijdgenoot Guy Clark, die in 2016 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde. 

Nog geen twee jaar later is het helaas alweer tijd voor het volgende eerbetoon van Steve Earle. Het deze week plotseling verschenen J.T. is een eerbetoon aan Justin Townes Earle, de zoon van Steve Earle die afgelopen zomer onverwacht overleed op slechts 38-jarige leeftijd. 

Het zal voor Steve Earle niet makkelijk zijn geweest om zijn zoon muzikaal te eren, maar de gelouterde Amerikaanse muzikant doet het op fraaie wijze. J.T. verscheen op 4 januari omdat dit de dag is waarop Justin Townes Earle onder gelukkigere omstandigheden zijn 39e verjaardag had moeten vieren. 

Het album bevat tien songs die we kennen van de albums van Justin Townes Earle en één nieuwe song van vader Steve. De opbrengst van het album komt volledig ten goede aan Etta St. James Earle, de pas drie jaar oude dochter van Justin Townes Earle. 

Door de moed van Steve Earle om zijn zoon al zo snel muzikaal te eren en de mooie bestemming van de opbrengst is het lastig om iets negatiefs te zeggen over het album, maar dat is gelukkig ook niet nodig. 

Steve Earle heeft tien songs geselecteerd uit het fraaie oeuvre van zijn zoon, die tussen 2008 en 2019 kwam tot elf, stuk voor stuk uitstekende, albums. Steve Earle maakte Townes in 2009 in zijn uppie, maar schakelde voor het eerbetoon aan Guy Clark zijn band in. 

Zijn band The Dukes is ook te horen op J.T. dat bijdragen bevat van gitarist Chris Masterson, violist Eleanor Whitmore, pedal steel vituoos Ricky Ray Jackson en een ritmesectie die bestaat uit drummer Brad Pemberton en bassist Jeff Hill. 

J.T. is hierdoor zeker geen ingetogen album geworden en veel van de songs klinken wat voller dan de originelen van Justin Townes Earle. Op hetzelfde moment is J.T. een album zonder opsmuk, hoe mooi de bijdragen van de verschillende muzikanten ook zijn. 

J.T. is vooral een album vol gevoel en weemoed. Steve Earle legt hart en ziel in de songs van zijn zoon, waarbij de vroegere albums van Justin Townes Earle wat sterker zijn vertegenwoordigd dan het nieuwere werk. 

Door de rauwe en doorleefde strot maakt Steve Earle er zijn songs van, maar het valt op met hoeveel liefde en zorg maar ook hoe losjes de ouwe rot de songs van zijn veel te vroeg overleden zoon uitvoert. Na een duik van elf songs uit de catalogus van Justin Townes Earle is de koek bijna op, maar volgt nog het fraaie en indringende Last Words, dat Steve Earle schreef voor zijn. 

Steve Earle is sinds zijn in 1986 verschenen debuut Guitar Town goed voor vrijwel uitsluitend geweldige albums en ook J.T. is weer een fraaie verrijking van zijn oeuvre. Het is er bovendien een met een bijzondere lading, die misschien nog wel meer wordt gevoeld dan bij beluistering van zijn eerbetoon aan Townes van Zandt of Guy Clark. Het is bovendien een eerbetoon dat laat horen hoe groot te talent van Justin Townes Earle was, wat het trieste en veel te jonge overleden van de jonge Earle telg alleen maar schrijnender maakt. Erwin Zijleman

De muziek van Steve Earle & The Dukes is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://steveearle.bandcamp.com/album/j-t.


J.T. van Steve Earle & The Dukes is vanaf 19 maart verkrijgbaar via de Mania webshop: