dinsdag 26 januari 2021

Anna Elizabeth Laube - Annamania

Anna Elizabeth Laube komt met verzameld werk en wat extra songs en laat nog maar eens horen dat ze binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een breed terrein uit de voeten kan
De Amerikaanse singer-songwriter Anna Elizabeth Laube maakte ruim vijf jaar geleden twee uitstekende albums, maar verdween vervolgens helaas direct weer uit beeld. Ze is nu terug met Annamania dat vooral oud werk bevat, maar ook een aantal songs die niet op haar albums zijn te vinden en een gloednieuwe song. De Amerikaanse muzikante laat nog maar eens horen dat ze een uitstekend zangeres is, die binnen de Amerikaanse rootsmuziek alle kanten op kan en prima songs schrijft. Zeer geschikt als eerste kennismaking met haar werk, maar ook voor degenen die vooral de twee vorige albums kennen, valt er op Annamania genoeg te genieten.


Anna Elizabeth Laube is een Amerikaanse singer-songwriter, die momenteel is neergestreken in het Portugese Lissabon, maar al jaren een nomadisch bestaan leidt. Ze maakte de afgelopen 15 jaar vier albums, waarvan ik de eerste twee niet ken, maar album nummer drie (Anna Laube uit 2015) en album nummer vier (Tree uit 2016) vond ik zeer de moeite waard. 

Het is een flinke tijd stil geweest rond de Amerikaanse muzikante, maar met Annamania is Anna Elizabeth Laube gelukkig terug. Annamania bevat helaas slechts één echt nieuwe song en verder songs van haar eerste vier albums en songs die tot dusver alleen als single waren uitgebracht. 

De nieuwe song, Jardim da Estrela, is een fraaie ode aan Lissabon, waar Anna Elizabeth Laube momenteel verblijft en die de sfeer van deze prachtige stad vangt, maar omdat ik de eerste twee albums van Anna Elizabeth Laube nog nooit had beluisterd en ook de singles niet kende, was ruim de helft van de songs op Annamania nieuw voor mij, waardoor ik het nieuwe album van Anna Elizabeth Laube absoluut waardevol vind. 

Muzikanten kiezen er tegenwoordig vaak voor om voor albums als Annamania nieuwe versies van oude songs op te nemen, wat helaas maar zelden echt geslaagd heeft. Anna Elizabeth Laube heeft dat gelukkig niet gedaan, waardoor Annamania goed laat horen hoe de Amerikaanse singer-songwriter zich heeft ontwikkeld en hoe veelzijdig haar muziek is. 

Anna Elizabeth Laube maakt Amerikaanse rootsmuziek in de breedste zin van het woord. De wat oudere songs op het album klinken jazzy en bluesy, maar Annamania bevat ook songs die vooral in de hokjes folk en country passen en songs die tijdloze singer-songwriter muziek laten horen. 

Ik heb persoonlijk een voorkeur voor de songs waarin Anna Elizabeth Laube genoeg heeft aan sobere piano- en gitaarklanken, maar ook de net wat voller ingekleurde songs spreken makkelijk tot de verbeelding. Tussen de songs die ik nog niet eerder had gehoord zitten de nodige pareltjes en na een stilte van vijf jaar is het ook goed om de songs van de prachtalbums Anne Laube en Tree weer eens te horen. 

Annamania bevat 13 songs en het zijn songs die, zoals eerder gezegd, opvallen door een veelheid aan stijlen en een gevarieerde instrumentatie. Constante factor is de stem van Anna Elizabeth Laube en dat is een stem die niet alleen mooi is, maar die zich ook buitengewoon soepel door het gevarieerde klankentapijt en stijlenpalet beweegt. Het levert een serie songs op die misschien wat bij elkaar geraapt zijn, maar die ook een prachtig beeld geven van de muziek van Anna Elizabeth Laube. 

De Amerikaanse singer-songwriter kreeg in 2015 en 2016 veel aandacht voor haar twee prima albums en is het momentum misschien wat kwijt, maar Annamania is voor iedereen die het werk van de Amerikaanse singer-songwriter niet kent een goede introductie tot dit werk, terwijl een ieder die vijf jaar geleden onder de indruk was van Tree de draad weer op kan pakken met minstens een aantal nieuwe songs. 

Ik moet eerlijk toegeven dat Anna Elizabeth Laube bij mij ook wat uit beeld was geraakt, maat sinds Annamania hier met enige regelmaat uit de speakers komt is de liefde voor haar muziek weer volledig opgebloeid en kijk ik nu al uit naar veel meer nieuwe songs. Erwin Zijleman

De muziek van Anna Elizabeth Laube is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://annaelizabethlaube.bandcamp.com.