21 januari 2021

Suzanne Vallie - Love Lives Where Rules Die

De Amerikaanse singer-songwriter Suzanne Vallie heeft met Love Lives Where Rules Die een geweldig rootsalbum afgeleverd, dat zomaar kan uitgroeien tot een klassieker in het genre
De release van het debuutalbum van Suzanne Vallie is me vorig jaar ontgaan, maar direct bij eerste beluistering werd ik gegrepen door de bijzondere sfeer op het album. De instrumentatie, vol verwijzingen naar Californische rootsmuziek uit het verleden, is loom en broeierig, maar zit ook vol mooie details. Het kleurt allemaal prachtig bij de bijzondere zang van Suzanne Vallie, die de teksten op haar breakup album vol gevoel en doorleving vertolkt. Direct bij eerste beluistering heb je het idee dat je naar iets bijzonders aan het luisteren bent en dat gevoel wordt alleen maar sterker. Alle reden om dit album uit 2020 alsnog de aandacht te geven die het verdient.


Op MusicMeter.nl (een aanrader overigens) wees iemand me op Love Lives Where Rules Die van Suzanne Vallie. Nu krijg ik dagelijks meerdere muziektips en deze zijn lang niet allemaal even trefzeker, maar de aanbeveling van het album van Suzanne Vallie was een schot in de roos. 

Love Lives Where Rules Die (mooie titel overigens) is, voor zover ik kan zien, het debuutalbum van de singer-songwriter uit Big Sur, California. Het is een debuutalbum dat wat mij betreft zomaar zou kunnen uitgroeien tot een klassieker binnen de Amerikaanse rootsmuziek, al is daar natuurlijk meer voor nodig dan alleen een goed album. 

Bij eerste beluistering van het debuutalbum van Suzanne Vallie had ik associaties met Car Wheels On A Gravel Road van Lucinda Williams en Drag Queens In Limousines van Mary Gauthier en dat zijn rootsalbums die de jaren 90 kleur gaven. Niet eens omdat Love Lives Where Rules Die van Suzanne Vallie erg lijkt op deze albums, maar wel omdat het album een enorme urgentie uitstraalt en een bijzondere sfeer oproept. 

Het debuut van Suzanne Vallie klinkt als een album van een singer-songwriter die haar sporen in de rootsmuziek al ruimschoots verdiend heeft, wat Love Lives Where Rules Die voorziet van extra glans. 

Suzanne Vallie maakt behoorlijk ingetogen maar wel vol klinkende muziek en het is muziek die geen geheim maakt van de afkomst van de Amerikaanse singer-songwriter. In vrijwel alle songs op het album hoor je Californische zonnestralen, wat overigens bijzonder is, omdat Love Lives Where Rules Die moet worden gezien als een breakup album. Het is overigens een breakup album dat ook vooruit kijkt, wat verklaart dat er af en toe een regenboog verschijnt tussen alle donkere wolken. 

De genoemde Californische zonnestralen putten voor een belangrijk deel uit de archieven van de jaren 60 en 70, waarbij een terugkeer naar de Summer Of Love niet uit de weg wordt gegaan. In vrijwel alle songs op het album domineren lome gitaarklanken, waarna het wat broeierige geluid op het album verder wordt ingekleurd met onder andere toetsen, percussie en viool. 

Het is een vol, maar op hetzelfde moment ook subtiel geluid, dat de ruimte prachtig vult, maar ook genoeg ruimte open laat voor de zang van Suzanne Vallie. Ook deze zang is over het algemeen ingetogen en vaak wat loom, maar de vocalen op Love Lives Where Rules Die klinken ook emotievol en doorleefd, wat de teksten voorziet van de juiste lading. 

Bovendien weten de zang en de instrumentatie elkaar steeds weer te versterken, wat het debuutalbum van Suzanne Vallie voorziet van een bijzondere sfeer, deels ontstaan door het gezamenlijk opnemen tijdens de nachtelijke uren. 

De singer-songwriter uit California heeft songs geschreven die de tijd nodig hebben om te groeien, maar desondanks dringt het album zich direct bij eerste beluistering genadeloos op. Luister naar Love Lives Where Rules Die van Suzanne Vallie en de klok loopt opeens een stuk minder snel en de winteravond wordt verruild voor een zomeravond (en een zonder avondklok). 

En iedere keer als ik naar dit album vind ik het weer wat mooier. Het is een album dat wat mij betreft zomaar zou kunnen uitgroeien tot een klassieker in het genre, maar dat zal de tijd moeten leren. Liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek raad ik echter aan om hier nu alvast naar te luisteren. Erwin Zijleman

De muziek van Suzanne Vallie is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://suzannevallie.bandcamp.com.


Love Lives Where Rules Die van Suzanne Vallie is verkrijgbaar via de Mania webshop: