10 januari 2021

Barry Gibb & Friends - Greenfields: The Gibb Brothers’ Songbook (Vol. 1)

Barry Gibb duikt samen met flink wat gastmuzikanten van naam en faam in het werk van de broers Gibb, wat alternatieve en absoluut waardevolle versies van klassiekers oplevert
Barry Gibb is pas 74, maar is desondanks al enige tijd de enige nog levende mannelijke telg van de gebroeders Gibb, die met name als de Bee Gees een duizelingwekkend aantal wereldhits hebben geschreven. Een deel van die hits komt terug op Greenfields: The Gibb Brothers’ Songbook (Vol. 1). Samen met nogal wat grote muzikanten worden songs die je al decennia kent in een ander jasje gestoken en het is een jasje dat iets toevoegt aan de versies die er al waren. Barry Gibb is niet meer zo goed bij stem als in zijn jonge jaren, maar de topzangers en topzangeressen die hij heeft uitgenodigd ondersteunen hem op fraaie wijze. Mooi album.


Deze week verscheen Greenfields: The Gibb Brothers’ Songbook (Vol. 1). Het is een album dat op naam staat van Barry Gibb (& Friends), want de oudste van de vier broers Gibb is ook de laatst overgebleven mannelijke Gibb telg (zijn oudere zus Lesley leeft nog wel). Het jongere broertje Andy overleed al in 1988, terwijl Maurice en Robin, de tweeling met wie Barry Gibb de Bee Gees vormde, overleden in respectievelijk 2003 en 2012. 

Barry Gibb is inmiddels 74 en heeft een staat van dienst om bang van te worden. De broers Gibb werden geboren in Engeland, maar groeiden op in Australië. Na terugkeer in Engeland in de tweede helft van de jaren 60 formeerden de drie broers de Bee Gees en volgde niet alleen hit op hit, maar maakte het drietal bovendien een aantal uitstekende albums, die helaas lang niet door iedereen op de juiste waarde worden geschat. 

Toen het succes langzaam maar zeker verdampte trokken de broers Gibb naar de Verenigde Staten. Dat leverde in eerste instantie nog niet het gewenste succes op, tot de broers Gibb in de tweede helft van de jaren 70 een aantal songs bijdroegen aan de soundtrack bij de film Saturday Night Fever en transformeerden in de helden van de disco van de jaren 70. In de jaren 80 werd het een stuk stiller rond de Bee Gees, maar in de jaren 90 voegden de broers Gibb nog wat hits toe aan de imposante stapel uit de jaren 70. 

Ik trek het verzamelde werk van de Bee Gees nog altijd graag uit de kast, maar was ook direct benieuwd naar de nieuwe bewerkingen van Barry Gibb. Die maakte de 74-jarige muzikant natuurlijk niet in zijn uppie, want harmonieën waren een belangrijk of zelfs essentieel onderdeel van de muziek van de Bee Gees. 

Barry Gibb tekent daarom dit keer voor duetten met onder andere Jason Isbell, Brandi Carlile, Alison Krauss, Little Big Town, Dolly Parton, Miranda Lambert, Sheryl Crow, Olivia Newton-John en David Rawlings & Gillian Welch, die Barry Gibb vocaal ondersteunen. Dat is ook nodig, want de 74 jaar oude muzikant klinkt niet meer zo krachtig als in zijn jonge jaren en haalt uiteraard ook de hele hoge noten van de Bee Gees niet meer. 

Op Greenfields: The Gibb Brothers’ Songbook (Vol. 1) staan vooral stemmige en rijk georkestreerde versies van de songs die we kennen uit het verre verleden. Ook voor de productie van het album wist Barry Gibb een topkracht binnen te halen en dat hoor je. De productie van Nashville’s meest gewilde producer, Dave Cobb, laat stemmen prachtig samensmelten en kiest voor een geluid dat zich niet al teveel opdringt zodat de stemmen kunnen schitteren. 

Barry Gibb komt op dit album zeker niet met de ultieme versies van nogal wat klassiekers op de proppen, maar het zijn versies die het beluisteren absoluut waard zijn en die goed laten horen wat een geweldige songs de broers Gibb hebben geschreven. 

Als liefhebber van het werk van de broers Gibb, weet ik dat Barry Gibb nog meerdere delen van Greenfields kan uitbrengen, zonder al teveel concessies te hoeven doen wanneer het gaat om de kwaliteit van de songs. Het eerste deel vind ik ondanks het vaak wat gepolijste of erg zoete geluid en ondanks de wat breekbare vocalen van Barry Gibb in ieder geval zeer de moeite waard. Het is deels de verdienste van de prachtige gastenlijst, maar Barry Gibb verdient uiteindelijk alle eer. Erwin Zijleman


The Gibb Brothers’ Songbook (Vol. 1) van Barry Gibb is verkrijgbaar via de Mania webshop: