08 januari 2021

The War And Treaty - Hearts Town

Het Amerikaanse duo The War And Treaty overtuigt ook op haar tweede album met een mix van stijlen, een mooi geluid en vooral met twee geweldige stemmen die elkaar steeds weer versterken
Het debuut van het Amerikaanse The War And Treaty kreeg ruim twee jaar geleden veel aandacht, maar rond het tweede album van het tweetal is het helaas behoorlijk stil gebleven. Dat is jammer, want ook Hearts Town is een uitstekend album. Michael Trotty Jr. en Tanya Blount kunnen nog altijd in meerdere genres uit de voeten, hebben een stel prima muzikanten om zich heen verzameld en zijn nog wat beter geworden in het schrijven van lekker in het gehoor liggende songs. Sterkste punt van The War And Treaty blijft echter het muzikale vuurwerk dat ook op album nummer twee weer uit de speakers knalt.


Ik werd ruim twee jaar geleden nieuwsgierig naar de muziek van het Amerikaanse duo The War And Treaty door een aantal recensies waarin de muziek van Michael Trotty Jr. en Tanya Blount werd vergeleken met de memorabele albums van Ike & Tina Turner. De hele rauwe energie van dit roemruchte duo hoorde ik niet altijd terug op het debuut van The War And Treaty, maar het was absoluut een memorabel soulalbum, dat nog wat extra punten kreeg door het mooie verhaal achter de samenwerking tussen de twee. 

Michael Trotty Jr. ging als militair naar Irak, raakte ernstig gewond en zong na zijn herstel op herdenkingsdiensten voor gesneuvelde militairen. Tijdens een van deze diensten liep hij zangeres Tanya Blount tegen het lijf. De vonk tussen de twee sloeg op meerdere terreinen over en sindsdien zijn de twee niet alleen een echtpaar, maar ook het duo The War And Treaty. 

Hearts Town is het tweede album van het duo uit Nashville, Tennessee, en het is een album dat sinds afgelopen zomer bij mij op de stapel lag. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het album, want ook op hun tweede album zingen Michael Trotty Jr. en Tanya Blount weer de sterren van de hemel en komt de soul hier en daar uit de tenen. 

In muzikaal opzicht klinkt Hearts Town net wat gepolijster dan het debuut van het Amerikaanse duo, maar dat hoeft niet altijd ten koste te gaan van de kwaliteit. Persoonlijk vind ik het geluid op het album net wat mooier dan het geluid op het debuut van het tweetal. Het is een geluid dat put uit de archieven van met name de soul, rock en pop, maar er komen nog wel wat meer invloeden voorbij, waaronder invloeden uit de gospel en de country.

The War And Treaty haalde flink wat muzikanten naar de studio onder wie Jason Isbell, die in een van de tracks aanschuift. Hearts Town is een vol en rijk ingekleurd album, maar de instrumentatie blijft altijd smaakvol en combineert op fraaie wijze uiteenlopende invloeden. 

Ook de songs op het album vind ik net wat sterker dan die op het debuut van The War And Treaty. Het zijn songs die voortborduren op muziek uit het verleden en die hier en daar een aantal decennia terug gaan in de tijd, maar het zijn ook songs die fris en eigentijds klinken en die bovendien verrassend veelzijdig zijn en variëren van gevoelige ballads tot uptempo soulsongs vol power. 

De sterkste wapens van The War And Treaty zijn ook dit keer de stemmen van Michael Trotty Jr. en Tanya Blount. Het zijn stemmen die los van elkaar al meer dan uitstekend zijn, maar de magie ontstaat wanneer de stemmen worden gecombineerd en de twee elkaar flink opzwepen. Het roept hier en daar herinneringen op aan de al eerder Ike & Tina Turner, maar ik heb ook associaties met meerdere andere soul duo’s. 

Het debuut van The War And Treaty werd in 2018 stevig gehyped, maar over Hearts Town heb ik niet zo gek veel gelezen, wat het voor mij ook wat makkelijker maakte om het album zo lang te laten liggen. Dat had zoals gezegd niet zoveel te maken met de kwaliteit van het album, want ook het tweede album van het echtpaar uit Nashville is een uitstekend album. 

Het is dan ook niet zo gek dat Hearts Town de afgelopen weken in meerdere jaarlijstjes is opgedoken. Of het album ook mijn lijstje zou hebben gehaald weet ik niet, maar een lekker album is het absoluut. Erwin Zijleman

De muziek van The War And Treaty is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://thewarandtreaty.bandcamp.com/album/hearts-town.


Hearts Town van The War And Treaty is verkrijgbaar via de Mania webshop: