13 juni 2021

Chloe Foy - Where Shall We Begin

Chloe Foy is een nog vrij onbekende Britse singer-songwriter, die met Where Shall We Begin een debuutalbum aflevert dat tien songs en veertig minuten lang in alle opzichten imponeert
Ik begon zonder verwachtingen aan het debuutalbum van de Britse muzikante Chloe Foy, maar wat is Where Shall We Begin een fascinerend album. Chloe Foy debuteert met een album dat hier en daar teruggrijpt op de Britse folk van weleer, maar ook een geheel eigen draai geeft aan de invloeden uit het verleden. De instrumentatie op het album is rijk en veelkleurig en keer op keer van een bijzondere schoonheid. De stem van de Britse muzikante is minstens even mooi en kan aansluiten bij de grote Britse folkies, maar kan ook eigentijds en lichtvoetig klinken. In muzikaal en vocaal opzicht is het smullen, maar ook de persoonlijke songs van Chloe Foy zijn van een bijzonder hoog niveau. Het levert een prachtdebuut op en het wordt echt alleen maar mooier.


Tussen de nieuwe releases van deze week vond ik Where Shall We Begin van Chloe Foy. Het is een naam die bij mij geen belletje deed rinkelen, wat ook niet zo gek is want Where Shall We Begin is een debuutalbum. Na beluistering van de eerste track van het album was ik echter direct overtuigd van de kwaliteiten van Chloe Foy en haar debuutalbum wordt hierna alleen maar mooier en indrukwekkender.

Chloe Foy is een Britse singer-songwriter uit Gloucestershire die al een tijd muziek maakt, maar nog niet verder kwam dan twee EP's. Where Shall We Begin is haar debuutalbum en het is een album dat ze samen maakte met multi-instrumentalist en producer Harry Fausing Smith, die het album samen met Chloe Foy produceerde.

Het predicaat multi-instrumentalist is niet alleen van toepassing op Harry Fausing Smith, maar ook op Chloe Foy zelf. De Britse muzikante tekent voor bijdragen van piano, orgel, cello, synths, harmonium, harmonica en akoestische en elektrische gitaren, terwijl Harry Fausing Smith naast akoestische en elektrische gitaren nog bas, viool, klarinet piano en synths toevoegt. Het was nog niet voldoende voor de inkleuring van het album, dat ook nog bijdragen van violen, drums, slide gitaar en harp bevat. 

Gezien alle instrumenten die zijn te horen op het album, zal het niemand verbazen dat Where Shall We Begin bij vlagen behoorlijk vol klinkt, maar door de prachtige productie is nergens sprake van overdaad. Het album kent overigens ook flink wat meer ingetogen passages. Het zijn passages die worden opgevuld met de mooie en heldere stem van Chloe Foy, die af en toe laat horen dat ze uitstekend uit de voeten kan als Britse folkie. Voor een traditioneel Brits folkalbum is Where Shall We Begin echter veel te rijk ingekleurd, zeker wanneer een heel arsenaal aan instrumenten wordt ingezet. 

Het knappe is dat de Britse singer-songwriter en haar medemuzikanten binnen een paar noten kunnen schakelen tussen een heel vol geluid en bijna ingetogen klanken en hiermee tussen lekker in het gehoor liggende eigentijdse popsongs en intiemer en traditioneler klinkende folksongs. Zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je overigens goed dat ook de wat meer ingetogen passages op het album behoorlijk vol en zeer smaakvol zijn ingekleurd.

Chloe Foy heeft zich op haar debuutalbum absoluut laten beïnvloeden door de Britse folk van een aantal decennia geleden, maar ze verwerkt deze invloeden in een bijzonder klinkend eigen geluid dat meerdere kanten op schiet. De instrumentatie op het album is keer op keer wonderschoon, maar de stem van de muzikante uit Gloucestershire vind ik nog veel mooier. Het is bovendien een stem die de zeer persoonlijke teksten op het album, onder andere over haar vader die de strijd met depressies verloor, met veel gevoel vertolkt. 

In muzikaal opzicht gaat het debuutalbum van Chloe Foy alle kanten op, maar ook in vocaal opzicht blijkt de Britse muzikante zeer veelzijdig. Ze kan zoals gezegd uit de voeten met breekbare en intieme folksongs en met steviger aangezette popsongs, maar wanneer het album wat donkerder kleurt maakt de Britse muzikante ook indruk met bezwerende vocalen die haar muziek voorzien van een bijzondere lading. 

Where Shall We Begin is zoals gezegd een debuutalbum, maar het klinkt geen moment als een debuut, want alles op dit album klopt. Chloe Foy creëert een fascinerend eigen geluid dat opvalt door schoonheid en diversiteit en dat nog wat extra wordt opgetild door haar geweldige vocalen en sterke songs. Hoe vaker ik er naar luister, hoe indrukwekkender het wordt. Droomdebuut. Erwin Zijleman

De muziek van Chloe Foy is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://chloefoymusic.bandcamp.com/album/where-shall-we-begin.