08 juni 2021

Lucy Kruger & The Lost Boys - Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around)

Lucy Kruger komt uit Zuid-Afrika, woont nu in Berlijn en levert samen met haar band The Lost Boys een sensationeel goed album af, dat overloopt van intensiteit, dynamiek en gevoel
Direct bij eerste beluistering was ik onder de indruk van Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Lucy Kruger en haar band The Lost Boys, maar dit album wordt echt alleen maar beter. De instrumentatie is eenvoudig en soms zelf bijna minimalistisch, maar de muziek van Lucy Kruger is indringend en intiem, maar ook donker en dynamisch. Met name het veelkleurige gitaarwerk op het album is prachtig en kleurt mooi bij de fluisterzachte stem van de Zuid-Afrikaanse muzikante, die met haar indringende zang de impact van het album nog wat verder vergroot. Een indrukwekkende eerste kennismaking met haar muziek.


Lucy Kruger is een singer-songwriter die oorspronkelijk uit Kaapstad in Zuid-Afrika komt, maar momenteel in Berlijn woont. Ze maakte de afgelopen jaren al een album en een EP en bracht deze week samen met haar band The Lost Boys het album Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) uit. Het is een album dat in eerste instantie vooral mijn aandacht trok vanwege de opvallende titel, waarna de omschrijving van de muziek op haar bandcamp pagina me nog wat nieuwsgieriger maakte naar het album. 

Her music focuses on the bare bones of the songs, a slow burning psychedelic folk that is both intimate and ambient” is een aardige omschrijving van de muziek op het nieuwe album van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter, al is het natuurlijk ook een omschrijving die niet heel veel of zelfs helemaal niets zegt. 

Lucky Kruger en haar band zetten op Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) een wat donker en broeierig geluid neer dat vooral uit bas, drums en elektrische gitaren bestaat. De relatief eenvoudige instrumentatie geeft de songs van Lucy Kruger een sober maar ook intiem karakter, maar ik vind de gitaarlijnen ook erg mooi en omdat het gitaarwerk hier en daar ook mag ontsporen klinken de songs van Lucy Kruger en haar band niet alleen intiem, maar zitten ze ook vol dynamiek. 

De basis van gitaar, bas en drums krijgt op de achtergrond hier en daar gezelschap van wat atmosferisch klinkende synths, die Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) inderdaad voorzien van ambient achtige klanken. Zeker wanneer de gitaren wat steviger klinken heeft de muziek van Lucy Kruger tenslotte ook nog iets psychedelisch, maar het blijft heel lastig om haar muziek in een hokje te duwen. 

In de meeste tracks op het album spelen de gitaren geen noot te veel, wat veel ruimte open laat voor de zang van de Zuid-Afrikaanse muzikante. Die zang is over het algemeen fluisterzacht, maar ondanks de zachte en tedere vocalen, klinkt de zang van Lucy Kruger in de meeste gevallen expressief en urgent. 

Het is razend knap hoe Lucy Kruger en haar band fluisterzachte passages kunnen laten omslaan in ruwe klanken, bijvoorbeeld met gitaardrones, die verschijnen en verdwijnen als een onweersbui op een heldere en zonnige dag. Maar ook als de instrumentatie op Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) bijna minimalistisch is, is het effect van de klanken maximaal. 

Heel af en toe heb ik associaties met de muziek van de Canadese band Cowboy Junkies, maar verder dan voorzichtige associaties gaat het niet. Lucy Kruger & The Lost Boys slagen er op Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) in om een heel bijzonder geluid neer te zetten en het is een geluid dat de aandacht onmiddellijk opeist en hierna vast weet te houden. 

In eerste instantie was ik nog even bang dat het wat minimalistische geluid op het album na enige tijd wat eenvormig zou gaan klinken of zelfs zou gaan vervelen, maar daar is geen sprake van. Integendeel zelfs. Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) wordt bij herhaalde beluistering alleen maar mooier, spannender en indringender. Ik had tot een paar dagen geleden nog nooit van Lucy Kruger gehoord, maar het is een zeer interessante nieuwkomer met een bijzonder fraai album. Erwin Zijleman

De muziek van Lucy Kruger & The Lost Boys is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Zuid-Afrikaanse muzikante en haar band: https://lucykruger.bandcamp.com/album/transit-tapes-for-women-who-move-furniture-around.


Transit Tapes (For Women Who Move Furniture Around) van Lucy Kruger & The Lost Boys is verkrijgbaar via de Mania webshop: