11 juni 2021

Queen Of The Meadow - Survival Of The Unfittest

Survival Of The Unfittest is het derde album van het Franse duo Queen Of The Meadow en het is wederom een voltreffer met prachtig ingetogen folky songs en wat uitbundiger aangeklede songs
Helen Ferguson en Julian Pras wisten me al twee keer eerder te verrassen met de muziek die ze maken als Queen Of The Meadow. Op hun vorige twee albums verraste het Franse duo met een mengelmoes van psychedelische folk uit de jaren 60 en 70 en wat eigentijdser klinkende en rijk georkestreerde pop. Het is muziek die ook weer is te horen op het derde album van het tweetal uit Bordeaux. Het is inmiddels een bekend geluid, maar het klinkt nog wat mooier en verleidelijker, deels door de mooie instrumentatie en deels door de prachtige stem van Helen Ferguson. Het was weer dringen met nieuwe releases deze week, maar dit prachtalbum zou ik zeker niet laten liggen.


Ik was in de zomer van 2016 diep onder de indruk van het debuutalbum van het Franse duo Queen Of The Meadow. De uit Bordeaux afkomstige Helen Ferguson en Julian Pras betoverden op hun debuutalbum met rijk georkestreerde popliedjes die aan de ene kant herinnerden aan de Britse en Amerikaanse folk uit de jaren 60 en 70, maar die door de rijke orkestratie ook wel wat deden denken aan Belle & Sebastian en soortgenoten. 

Ondanks de diepe indruk die het debuutalbum Aligned With Juniper in 2016 maakte, was ik Queen Of The Meadow alweer vergeten toen twee jaar later A Room To Store Happiness verscheen. Toen ik het album aan het eind van het betreffende jaar alsnog oppikte, bleek het tweede album van Queen Of The Meadow minstens net zo mooi of misschien zelfs nog wel mooier dan het debuut van het Franse duo. 

We zijn inmiddels weer tweeënhalf jaar verder, maar deze week verscheen het derde album van Queen Of The Meadow. Waar het Franse duo door het uitbrengen van de eerste twee albums via het Nederlandse Tiny Room Records ook een beetje onze nationale trots was, is Survival Of The Unfittest uitgebracht door het Franse Only Lovers Records. De Nederlandse inbreng is dit keer daarom nihil, maar het derde album van Queen Of The Meadow is er niet minder mooi om. 

Survival Of The Unfittest borduurt nadrukkelijk voort op de vorige twee albums van Helen Ferguson en Julian Pras. Ook op hun derde album betovert het Franse duo met akoestische folksongs die herinneren aan zowel de Britse als de Amerikaanse (psychedelische) folk uit de jaren 60 en 70, maar Survival Of The Unfittest bevat ook een aantal veel voller of zelfs uitbundig ingekleurde songs. 

Ik vind het lastig kiezen tussen de beide uitersten op het album. In de sober ingekleurde songs op het album klinkt de zachte en heldere stem van Helen Ferguson prachtig en nodigt de muziek van Queen Of The Meadow uit tot wegdromen, wat prima kan in de zomerzon die momenteel zo uitbundig schijnt. Als het duo kiest voor een wat uitbundiger geluid klinkt de muziek op Survival Of The Unfittest daarentegen net wat eigentijdser en ook daar is wat voor te zeggen. 

Gelukkig hoef ik niet te kiezen, want persoonlijk vind ik alles op het derde album van de twee Franse muzikanten mooi. Helen Ferguson en Julian Pras doen op hun derde album alles zelf, maar van compromissen is geen sprake. De instrumentatie klinkt nog wat mooier en verzorgder dan op de vorige twee albums van het duo uit Bordeaux en ook de zang van Helen Ferguson is alleen maar onweerstaanbaarder geworden. De meeste winst zit echter in de songs, die gevarieerder en nog aansprekender zijn dan die op de eerste twee albums van het Franse tweetal. 

Bij de release van het tweede album van Queen Of The Meadow was ik niet direct bij de les, maar Survival Of The Unfittest stond in de week van de release direct op mijn lijst met verplichte kost en het album heeft me zeker niet teleurgesteld. Queen Of The Meadow is aangenaam gezelschap op een mooie lentedag of een broeierige zomeravond, maar ik weet nu al dat Survival Of The Unfittest ook de herfst- en winteravonden van later dit jaar bijzonder fraai gaat inkleuren. Frans klinkt het overigens geen moment, maar wat is het weer mooi. Erwin Zijleman

De muziek van Queen Of The Meadow is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Franse duo: https://queenofthemeadow.bandcamp.com.


Survival Of The Unfittest van Queen Of The Meadow is verkrijgbaar via de Mania webshop: