dinsdag 1 juni 2021

Bachelor - Doomin' Sun

Bachelor bundelt de krachten van Jay Som en Palehound en combineert de dromerige popliedjes van de een met de gruizige rocksongs van de ander met een verrassend goed resultaat
Vlak voor de coronapandemie de wereld lam legde, namen Melina Duterte (Jay Som) en Ellen Kempner (Palehound) samen een aantal songs op, die nu zijn terecht gekomen op het debuut van Bachelor. Samen met wat muzikale vrienden werd een aantal dromerige popliedjes met een gruizige twist opgenomen. Het klinkt nog altijd prachtig, maar door de wat ruwere klanken heeft de muziek van Bachelor een bite, die verrassend goed past bij de dromerige vocalen op het album. Samenwerkingen als deze vallen lang niet altijd goed uit, maar de vrouwen achter Jay Som en Palehound slagen er in om elkaar te versterken op dit bijzonder aangename debuut van Bachelor.


Bachelor is een gelegenheidsduo dat bestaat uit Melina Duterte en Ellen Kempner. Dat zijn waarschijnlijk geen namen die direct een belletje doen rinkelen, maar het wordt anders als ik er bij vertel dat Melina Duterte met Turn Into (2016), Everybody Works (2017) en Anak Ko (2019) drie uitstekende albums afleverde als Jay Som, terwijl Ellen Kempner met Dry Food (2015), A Place I'll Always Go (2017) en Black Friday (2019) precies hetzelfde deed als Palehound. 

Het zijn allemaal albums met een hoog DIY gehalte, die in het geval van Jay Som vaak dromerig en in het geval van Palehound juist wat gruizig klonken. De twee jonge vrouwen beginnen dus al met flink wat ervaring aan hun avontuur als Bachelor en ik kan alleen maar concluderen dat het vooralsnog een geslaagd avontuur is. 

Doomin' Sun werd in januari 2020 in slechts twee weken opgenomen in een gehuurd huis in Topanga, California, en laat de muzikale werelden van Jay Som en Palehound prachtig samen smelten. Een paar maanden voor de coronapandemie los barste was het nog geen probleem om muzikale vrienden uit te nodigen in Topanga en onder andere Buck Meek en James Krivchenia van Big Thief en Annie Truscott van de band Chastity Belt en de partner van Melina Duterte maakten gebruik van deze mogelijkheid. 

Zowel de albums van Jay Som als die van Palehound klonken nogal lo-fi en dit geldt ook weer voor het debuut van Bachelor. Doomin’ Sun rammelt hier en daar flink, maar laat ook betoverend mooie klanken horen. Hierboven heb ik al verklapt dat Doomin’ Sun klinkt als een mix van Jay Som en Palehound, maar dat verdient een nadere toelichting. Bachelor biedt in een aantal tracks afwisselend Jay Som en Palehound een podium, maar in veel tracks komen de invloeden van de twee muzikanten echt samen. Gruizig en dromerig blijken dan prima samen te gaan en zorgen bovendien voor wat dynamiek op het album. 

Bij eerste beluistering hoorde ik meer van Jay Som dan van Palehound op het album, maar nu ik het album vaker heb gehoord klinkt Doomin’ Sun toch vooral als het beste van de werelden van Melina Duterte en Ellen Kempner. De vocalen klinken over het algemeen lekker dromerig en hetzelfde geldt voor de keyboards op het album, maar de gitaren zorgen in de meeste gevallen toch vooral voor een gruizig tintje. 

De muziek van Bachelor bevat absoluut invloeden uit de lo-fi, maar voor een in twee weken opgenomen album zit het allemaal toch ook knap in elkaar en klinkt het bijzonder lekker. Doomin’ Sun van Bachelor sluit aan de ene kant naadloos aan op al die indie-rock albums van jonge vrouwelijke muzikanten die we de afgelopen jaren voor onze kiezen hebben gekregen, maar de samenwerking tussen twee talenten in deze scene heeft ook een duidelijke meerwaarde. 

De mix van dromerig en gruizig is zeker niet nieuw, maar door het bundelen van de krachten door twee nogal verschillende muzikanten, klinkt het debuut van Bachelor op een of andere manier anders. Het klinkt direct lekker, maar Doomin’ Sun is een album dat het verdient om volledig uitgeplozen te worden waarna de instrumentatie nog wat opvallender klinkt en de zang nog wat lomer en dromeriger en tenslotte ook de persoonlijke teksten van de twee de aandacht trekken. Experiment geslaagd, dat is duidelijk. Erwin Zijleman

De muziek van Bachelor is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse tweetal: https://bachelortheband.bandcamp.com/album/doomin-sun.


Doomin' Sun van Bachelor is verkrijgbaar via de Mania webshop: