31 mei 2021

Shannon McNally - The Waylon Sessions

Shannon McNally eert op The Waylon Sessions de songs van Waylon Jennings, een van haar muzikale helden, en doet dat, samen met een aantal geweldige muzikanten, met hart en ziel
De Amerikaanse singer-songwriter Shannon McNally is nog niet wereldberoemd, maar maakt echt alleen maar hele goede albums. Op The Waylon Sessions eert ze de songs van de legendarische Waylon Jennings. De muzikante uit Nashville doet dit met een aantal gastmuzikanten van naam en faam en een geweldig spelende band, die hier en daar de veters uit je schoenen speelt. Shannon McNally vertolkt de songs van Waylon Jennings vol vuur en emotie en beschikt over de rauwe strot die je verwacht bij de songs van de countrymuzikant. Het is misschien maar een tussendoortje, maar het is wel een heel erg goed en aangenaam tussendoortje.


De Amerikaanse singer-songwriter Shannon McNally debuteerde 19 jaar geleden en heeft inmiddels een stapeltje bijzonder fraaie albums op haar naam staan, met het samen met Neal Casal gemaakte Ran On Pure Lightning uit 2002 en Geronimo uit 2005 als mijn persoonlijke favorieten. 

Al sinds haar vroege albums weet de singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, aansprekende muzikanten te strikken voor haar albums, wat gastbijdragen van onder andere Jim Keltner, Greg Leisz, Neal Casal, Dr. John, Derek Trucks, Luther Dickinson en Rodney Crowell heeft opgeleverd. Laatstgenoemde is ook van de partij op het deze week verschenen The Waylon Sessions, waarop ook ruimte is voor gastbijdragen van Buddy Miller, Lukas Nelson en Jessi Colter, de weduwe van Waylon Jennings. 

Die laatste is niets voor niets van de partij, want op haar nieuwe album eert Shannon McNally het werk van de in 2002 overleden countrymuzikant Waylon Jennings. Naast de muzikanten van naam en faam heeft Shannon McNally zich op The Waylon Sessions omringd met een aantal ervaren muzikanten uit Nashville, die precies weten hoe countrymuziek moet klinken. In muzikaal opzicht klinkt The Waylon Sessions dan ook geweldig, zeker voor de liefhebbers van een wat traditioneler aandoend countrygeluid. 

Het is een warm en gloedvol geluid, met uiteraard een hoofdrol voor de pedal steen, en het is een geluid dat herinnert aan de hoogtijdagen van de Amerikaanse muzikant die wordt geĆ«erd. Zeker in de uptempo tracks speelt de band de pannen van het dak en hoeft Shannon McNally alleen maar geweldig te zingen. 

Bij de songs van Waylon Jennings dacht ik overigens niet direct aan een vrouwenstem, maar iedereen die Shannon McNally kent, weet dat ze is voorzien van een lekker rauwe strot. Ook de zang op The Waylon Sessions klinkt weer fraai doorleefd en misstaat zeker niet in de songs van Waylon Jennings, zeker omdat Shannon McNally de songs van een van haar muzikale helden met hart en ziel vertolkt. In een aantal songs wordt Shannon McNally ook nog eens vocaal bijgestaan door Rodney Crowell, Jessi Colter en Buddy Miller, wat de kwaliteit van de zang op het album nog wat verder opkrikt. 

Shannon McNally heeft een bijzondere greep uit het werk van Waylon Jennings gedaan. Ze durfde zich niet te wagen aan alle klassiekers van de Amerikaanse countryheld en heeft daarom ook wat obscuurdere songs gekozen. Voor het geluid op The Waylon Sessions maakt het allemaal niet zoveel uit. Er wordt echt geweldig gemusiceerd op het album en ook in vocaal opzicht is het allemaal dik in orde. 

Een album met covers wordt meestal als tussendoortje bestempeld en dat etiket zal ook op The Waylon Sessions van Shannon McNally worden geplakt. Tussendoortje of niet, Shannon McNally laat maar weer eens horen hoe goed ze is. Ik heb ook de rest van haar oeuvre er maar weer eens bij gepakt en wat zit er veel moois tussen. Met zoveel goede albums had de muzikante uit Nashville al lang onder de groten binnen de Amerikaanse rootsmuziek moeten worden geschaard en ook The Waylon Sessions onderstreept maar weer eens hoe goed Shannon McNally is. Het is bovendien een goede reden om de muziek van Waylon Jennings er weer eens bij te pakken, maar ook The Waylon Sessions is smullen. Erwin Zijleman

De muziek van Shannon McNally is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://shannonmcnally.bandcamp.com/album/the-waylon-sessions.


The Waylon Sessions van Shannon McNally is verkrijgbaar via de Mania webshop: